『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
截至2020年12月31日,2020年申請續領BN(O)護照人數為
315,113
對比上年同期數字,增幅為 104.3296%

截至2020年12月31日,有效BN(O)護照數目為
622,981
對比上年同期數字,增幅為 97.91%
2019/12/31 - 314,779
2020/10/02 - 469,416
2020/12/31 - 622,981

2020年多左超過30萬人續
當中近一半係最後三個月一炮過批出
HMPO staff:
1月底收到舊剪角BNO
仲未有本新BNO
應該係国安法後7-10月申請個一大lot
再加埋英國lockdown
最終都無80萬人有效

或者完晒呢水先知最終可以去到幾多,唔知70萬有無呢
因為BNO Visa 唔駛 有效BNO嘛

支那閪真係公廁嚟
無計,一公佈話只要有BNO身份,用乜鳩護照都得開始,條數就已經係上唔到
唔好意思,遲咗幾日先覆到你

1)申請系統講明同一時間只可以搵一個人幫你做副簽,所以唔會send 到條 link 比兩個人,不過係隨時轉人都得。其實原本我係搵同事,諗住方便d,點知佢本bno 過咗期十幾年,系統唔比佢 proceed 落去,於是我就入宜家幫我 countersign 嘅朋友嘅 email,即時轉到加即時send 另一條 link 比佢做 online countersign.

2) 冇錯,我sar 曬我自己加兩老,問有冇bno 同有冇included child 加咗落去。其實我都幾肯定97年年頭加落我老母本 bno 嘅 minor 係我,因為我仲有家姐啊哥,但佢哋嘅身分證首發都係94年年中,我估唔洗幾年時間將佢地個名加落老母本bno 呱 😅 所以97年加嘅個個 minor 應該係我。另外想問下意見,我應唔應該叫老母報失佢本bno ???? 因為正如所巴所講,我都驚pe 搵唔到我資料而 reject 我個 application.

3) 係,我係寄出世紙正本,不過放心,我已經貼咗兩張寫咗 pex no 嘅memo 紙係裏面同外面,亦都有 document checklist,跟足你哋嘅建議!
正常呢,佢要憑你出世紙,搵埋你父母嘅舊申請,睇過真係無先至會有信話唔得,當然啦,如果肯定自己寫咗落伯友本證,你又俾唔到佢,報失埋都係方法,不過呢度好多時係持證人續嘅時候就去報失,又或者中晒大法,就用自己名報失咗先,舊時都當自己有舊證但遺失去處理。不過後來發現咗included child ,正常又無自己本證,報自己失就唔合邏輯了。不過既然以前無sar,啲人都一樣照報並有ref no,咁咪唔好諗太多,無證交咪照報失,而個程序都係屈佢哋機,最終搵返晒舊料出嚟,至於sar咗嘅,咪報兩老嗰本囉,反正第時要續都要報,報咗失佢哋就要做嘢,啲資料應該順便入埋現系統,以後處理申請就更有效率了。
我想講我本BNO比人Return返

佢無Email 無電話 我連佢1月19日到左都唔知
反而1月22日到既舊BNO就有電話同Email Track
姐係點先
我個新BNO 係英國Office無提供電話同Email既情況下 1月19日到左 但係我完全唔知道個Mail到左.

前幾日 我見唔對路 就用Email問返HMPO. 咁佢先比個Track Number我檢查(今日覆). 岩岩知 我個新BNO mail比人Return返英國.
相反我個舊BNO就有Track No 同電話通知
我岩岩打去DHL問咩事 佢就話個包裹只有地址同名
英國個邊無提供Email同電話
姐係冇事
等吓喇
重寄一次洗唔洗比錢 有無人試過咁
HMPO問題
唔關你事
等吓喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞