『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
佢哋想你留在大灣區
恭喜晒

Bno係英國護照嚟,點解要俾個人資料頁?實體相咪跟佢指引做,指引有無叫你簽名?睇多次doc,睇吓有咩漏。
我都係8號收到,係今日approved 。 我係print出黎副簽
家變
最近一個月續證嘅,observation 依家點寫?
全部color print得, 得張地址證明係寄正本
所有文件除非特別註明否則須要提交正本。

如果佢有要求你做提交出世紙,出世紙係須要交正本,住址證明一樣。你怕唔見出世紙係應該去出生登記處拎過張新嘅,唔係交影印本就算。

非英國護照就全本彩色影印就得。
你呢個係持有實體舊證 又唔洗做countersign版本?

不嬲FTA都要出世紙查證 但如常續證交返舊passport正本就可以了
我岩岩上個月尾幫老婆續, 報失舊證再申請, 身分證, 出世紙, PASSPORT 全COLOR PRINT & 地址證明 & 副簽, 兩星期唔夠就收到本BNO

我前兩年續自己果本都係咁交文件
啱啱先醒起,之前我哋再玩過個system 發現無論續領一本幾耐以前簽發嘅BN(O)護照都唔會再當係first passport case,所以你呢個係正常passport case 自然無要求出世紙。

咁就咁交你依家佢要求你嘅文件就得。
都係嗰句,你得唔代表其他人得,跟你case 嘅staff 唔一定做事手法同跟佢case 嘅staff 一樣,係守則容許嘅空間之下佢哋可以作出唔同嘅決定,以前唔係無人奶過嘢,好彩唔係趕時間等護照用唔係就真係中伏,所以呢個post 自此一直都係教,有條件可以跟足人哋要求就應該盡量滿足人哋要求。
如果呢幅圖係hmpo 俾你嘅要求,照跟就得,唔需要交多,亦唔好交少。

交出世紙呢一項,多數因為當咗首次申請,而對於included child嗰班,佢哋直情唔可以交副本,係之前有自己一本舊證嘅,仲還可以靠彩影副本去搏滿足要求,點解寄副本係因為hmpo 有太多遺失記錄,所以一係整核證副本,一係俾住彩影副本,以免佢哋整唔見咗一啲珍貴皇冠頭文件!有人無咗父母結婚證書,一世遺憾!當然,跟指引,正本文件必須嘅。
其實呢,報lost去申請,好似只需要交基本文件,大部分人唔使交出世紙,因為佢哋會搵返晒舊料出嚟。至於交彩影文件嘅原因,樓上我講咗唔再抄,主要因為怕佢哋唔見,但hmpo 要求補都要交返正本嘅,第二次補因為直接寄去俾pe ,收到文件佢先會再批,所以無籍口無人收過咁啫。但要寄兩次,所以自定風險囉。
做lost case就緊係最開心,兩年前幫幾個朋友續,有個lost passport case,無非英國護照,最後寄嘅時候,得一張countersign form,一張住址證明同一張身份證彩色影印要寄,無啦,跟住又係幾個禮拜就搞掂。

不過以前絕少提及,費事講完之後啲人為咗避開查家宅查三代兼避交出世紙結婚證明全部集體虛報lost case 就仆街。
之前有人試過啦,扮遺失嘛,我即時鬧爆佢哋,我話lost team多得佢哋唔少!人手唔夠仲要幫啲咁人搵返所有嘢,真係唔見嘅人就等了又等!其實交唔到嘅文件,寫信解釋都已經解決大部分人嘅cases,如果識睇返嗰份中文續證文件,細味一下都知HMPO應該想要啲乜,係佢哋系統低能,兼且當年為慳錢,無將97前嘅資料搵人入返,搞到變咗好多FTA!97後續證少咗人,諗住呢班香港人放棄機會就算喇,點知嚟單送中條例搞到後嚟有bno visa,幾十萬bno同時續,玩爆咗佢個程序!

請問寄 DHL 大約要幾錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞