『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
ching可唔可以講清楚小小,report lost係同英國嗰邊報?萬分感激
其實你哋睇咗doc未?未就睇頭post先
搵唔到人副簽點搞
啱啱睇咗但係揾唔到
Doc咪有網上申請流程,亦有report lost嘅連結,有晒圖喎!你手機睇?有無滑向左邊?啲圖喺晒右面度!
哦ic,好,唔該晒
去ig、fb開post,利用廣播,話俾你ws、tg啲聯絡人,俾佢哋知你要幫手!

朋友定義並唔止相熟嘅,同學師長同事上司下屬,長輩嘅朋友,朋友嘅家人等,識得你認得你,肯幫你簽就得。有人話自己極毒,但竟然搵到個打機朋友肯簽!呢個真係估唔到但好勵志嘅報告,希望各位毒宅巴絲唔好驚怕,走去個舒適區,開創人生!

唔搵唔知揸外國護照朋友多,唔出聲啲朋友點知要幫你手!
做乜鳩
好耐無入post, 推得慢左好多咁
自己2014年已續, 上星期幫老婆搞續, 依家咩都上網搞快好多
想分享下自己申請用左幾耐

5月19 dhl 上門收件
5月24 收到短信己收件
5月25Aplication being processed
6月1日 approved
6月5日收到bno
我同你速度差唔多
而我同老婆一齊續領
同一時間寄到去
我老婆有舊護照續領
我冇舊護照做processing多幾日先approve
速度上只有分兩三日分別
真係好快
似乎海外嘅申請仲快過喺英國本地申請
我個bno renewal由4月頭本舊bno寄到過去開始到依家都仲processing...
打過幾次電話+twitter問過hmpo,次次都話係有examinar處理緊...
我同D朋友講,佢地仲以為我係搞緊入籍申請第一本BC

6.如果你是因名字包括在父/母/其他人的英國護照內而首次申請護照的或你被系統歸類為首次申請英國護照者

請問我88年出世,有一本97年7月1前簽發既bno, 我洗唔洗交埋我自己既出世紙,父母出世紙,父母既結婚證書?
睇doc
睇頂置
想請教下各位,4月尾話We’ve sent you a letter 到而家都未收到係咪正常
你直接聯絡佢啦,封信等寄有排㗎!但寄得信俾你多數無好嘢!你咩case?
我試緊用twitter聯絡HMPO

我諗關改名事

第一個名係18歲前
第二個名係18歲成人身份證加左個英文名, 類似xxx xxx Mary (舊BNO用緊呢個名, 寄左過去)
第三個名係最近改 (有改名契, 寄左過去)

另外寄埋 1)特區護照副本, 但本特區護照係用緊第二個名 2) 銀行信做住址證明, 第三個名 3)身份證副本, 第三個名
出事在特衰,通常佢叫你改埋特衰個名先再做!你申請時用新名(第三個)申請,再提供舊名(第二個)俾佢?
申請時用新名,舊bno同特衰都係舊名,另加一張改名契正本俾佢
舊bno唔係問題,因為呢次會改。不過以前你呢隻case,多數電郵叫你改新特衰,好少寄信咁低B,通常講寄信係話申請人不合資格…..
個問題係我根本唔想renew本特衰
唔會唔合資格掛,舊嘅bno都寄到俾佢
咁要睇寄咗去嘅係咪bno嚟,寄錯bdtc 就難攪了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞