『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
真係要嘅話都要續,依家出境,係機場保安呢個位唔用得bno,有人話身份證都過到,亦有人話唔可以,兩手準備囉
有朋友老豆最近check保險箱先發現原來自己係bc
咁我朋友係咪應該都有bc?(bc by descent / 居英權二代)

但我之前先幫佢副簽續左bno,咁佢應該要點樣搵返自己係咪有bc呢個身份?

睇CERT
佢老豆張cert係section 1(4),咁即係佢老豆先係bc by descent?
但佢老豆當時係老師,自己去申請BNSS,咁佢老豆唔係應該係bc otherwise by descent?
呢個世界只睇證據,佢俾得section 1(4)好明顯代表佢當年唔係主申請人,而且無得bc身份再下傳。因為hmpo 都係睇呢張嘢,係section 1(1)先有得做

Wiki有關居英權:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/British_Nationality_(Hong_Kong)_Selection_Scheme
係 我都睇左佢老豆張cert的而且確係寫住1(4)

不過佢老豆就話當年係自己做主申請人,我都有同我朋友講話一係就佢老豆記錯,一係就仲有d野未搵得返出黎
依家搵緊佢阿媽果張睇下係點

當年係咪所有主申請人都一定係會令到1(1)? 定係有其他步驟佢冇做到所以導致佢係1(4)
睇埋阿媽嗰張點寫先再諗
正常仲有封申請批核信,清楚寫明申請人同批咗邊個家人。可能係佢阿爺申請呢至於有無錯,有可能嘅,但手上有無其他證據?或是直接搵home office查證囉
英雄所見略同 再update大家
感謝
我都叫佢搵返晒所有文件出黎睇先
感謝
因為佢話佢阿爺阿嫲都唔係香港出世,所以應該唔會係佢阿爺申請
當然有報失啦
網上報失即時搞掂㗎啦
等伯友嗰張有好消息啦
佢搵返佢阿媽果張出黎,果然係佢阿爸記錯,阿媽先係主申請人
感謝大家

題外話想問問bc同bno係咪可以同時擁有?
因為早排先幫佢成功續到bno,當時佢完全冇諗過自己會係有bc呢個身份
根據呢度嘅報告,續咗bno再申請bc,係可以兩本同時存在

叫佢交齊文件,全部正本,有需要嘅可申請核證副本,費時hmpo 整唔見咗啲皇冠頭
好!感謝
有個問題,你朋友出世先啲定佢阿媽拎BC早啲?
拎左bc先
有追過舊post見到你都有答如果係出世先就要睇申請既時候有冇報子女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞