『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
搵食就行開啦屌你老母
各位留意啦,當年BN(O)嘅登記資格係BDTC-HK,而且必須主動申請兼獲批先可以擁有BN(O)國籍。

按照現行法律任何合資格人士於指定期間內未能登記BN(O)者,指定期間過後係唔會再有機會成為BN(O)。

所以主權移交前香港出生者絕對不等於自動有BN(O)身份。

而BN(O)身份只能夠憑BDTC-HK身份經登記取得,父母有無BN(O)身份同你無關係,呢度大把曾經出現過嘅案例全家都有BN(O)得佢一個無,而佢本身就係主權移交前出生,呢啲case 係愛莫能助。

所有逾期未能登記BN(O)者無人有能力幫你由無變有,除非國會修改1985年香港法案。

建議各位小心有啲人用各位嘅僥倖心態令騙子乘虛耐入有機可乘。
唔知呢度最近喺英國續bno嘅手足都係咁

話說我本bno由4月頭apply到依家成10個禮拜,都仲係processing
今日打去問HMPO先知佢地
大家通常HMPO收到件轉being processed係咪都好耐?
上星期已簽收但依家仲未轉being processed
視乎你嘅簽收點定義,係速遞講嘅簽收?定hmpo 顯示doc received ?通常速遞簽收要時間轉doc received 再轉being processed ,之間嘅時間睇佢會否繁忙同埋有無需要wfh。年頭正常應該幾日左右去到being processed ,依家你updates 我哋要等幾耐好啲。放心啦,有人簽收就唔使擔心,至於會唔會再入黑洞期,無人知,但bno 依家應該少人續,反而本土bc因暑假前,傳統多人續,如果加上hmpo未正常返工,有機會申請時間耐返啲,但應該唔會好似舊年咁吧!
唔該巴打既reply
我用Fedex寄, 顯示HMPO office有人收左件
但成個星期仲未話doc received同轉being processed
btw等轉左status我再上黎update下
想請教下

我媽果本bno有寫我名喺"included child"度(不過都過左期)
我申請時問我"have you had a UK passport before?"
係咪照答佢no?

thanks
Doc有詳細較你點做,睇咗先
之英國有假期,又唔知疫情影響返工成點,希望個零星期唔需要兩星期doc received 吧,佢哋入咗機就應該會快。年頭都係兩星期左右搞掂晒,5月有報告都好正常,6月就嚟料?你兩星期無下文就俾資料聯絡佢哋睇吓乜事啦

呢種
唔係exactly一樣 但都類似
機印
係 唔係手寫的
睇DOC
唔明再問
睇咗Google Doc
屌,乜原來Place of Birth可以尻填?

我次次填HONG KONG
屌,早知填KING’S PARK, KOWLOON
睇HMPO點喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞