『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
都係個句 拿得硬皮既BNO 有番下 咁大年紀

一係世伯一係伯母

無野做 量地中

我記得你上次係舊登薪火post開始無幾耐續,計落應該仲有啲日子先到期。不過依家無咗以前可以出10年9個月護照,唔係就可以用得盡啲。
你主要工作咪申請visa囉,依家等交文件,預約好晒未?
穿州過省搞Visa

連火車飛都已經買埋
而家真係快好多我上年8月中先application submit, 啱啱先收到dhl sms幾日後寄黎

btw sorry想做一做申手黨,急問有冇人試過舉報人地?啱啱知道我有個黑警親戚一家人申請bno
BNO Visa application 入面要報 做過咩政府工

同埋 要申報自己有無犯 war crimes, terrorist activities & extremist activities

上個Post有人問會唔會扣
睇落就應該唔會,依家約咗遲啲先送上門
Shipment on hold果度係得1個鐘左右
幫屋企人續
原來而家要搞咗副署,等英國批咗
先會俾你下載份表去填
有無cap圖?
即係online簽咗或下載副署表先繼續?可唔可以詳細講解個步驟?填嗰份又咩表?之前都無表填喎!
我係google doc見到:
"英國海外續領者,護照簽發年份必須為2004年或以後,如你的紅色封面英國護照為2003年或之前簽發,必須以首次申請英國護照方式申請。除非你的英國護照嘅簽發部門為UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO而該護照的簽發年份為1994年或以後"

我果本係紅色封面 2001年issue, 簽發部門為HKG,之後上https://www.gov.uk/overseas-passports 申請,佢係答
"Based on your answers, you’re applying for an adult renewal."

咁我應該Apply Renewal定係apply First British passport?
無需要介意係咩,一樣根據自身情況撳落去直到俾錢完成,再根據佢要求文件照執寄過去就得,文件要咩俾咩,俾唔到嘅寄信解釋。副署方面,睇doc首選次選去搵。
乜現在機場玩埋 安心上路?
佢地講緊續特衰
老矣!無辦法跟到支共政府個種朝令夕改既步伐。
Congrats! 我差唔多時間,但仲未有update
想請問下各位 passport office個邊啱啱reject左張相 請問大家多係屋企影都會過到? 定係upload多次同一張試多次會好啲? 感謝各位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞