『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
好多年前既事
我其實以為自己無
有人話可以SEND電郵問, 一問, 我先原來我有BNO, 當年有申請, 太細過太耐唔記得
之後先攪番
19年收到本bno,尋日發現原來個姓串左字 可以點搞
要係喺佢 list 上面嗰啲職業,即刻專業,有社會地位。銀行經理冇寫有乜護照,只係每份證號碼。嗰時係續BC。
如果你可以係個後面加title ,應該都得。例如 MIEE, CEng, PhD 之類。
其實我講嘅例子,係呢度多年以嚟嘅經驗,英國本土申請係會比較嚴謹,但一般我哋喺香港續呢類海外申請人,唔需要要求太多,真正返份工就俾過,唔係質疑你,因為跟指引無錯,但呢度嘅實際經驗,係俾嗰啲尤其是自認無朋友嘅人多一啲鼓勵,希望佢哋唔好自限識唔到專業人士,而覺得續唔到而放棄!

我追薪火post前期開始睇到今日,以前呢個post係教大家搏唔副署嘅,到後尾收緊咗,大家就盡力搵朋友幫手,亦試咗唔少個案出嚟,你可以自2018年左右去追post,應該會搵到唔少勵志答案,而doc亦有教大家個優先次序係點,當自己覺得朋友唔多,就要搵重點,國籍行先職業為次,唔好中咗我上面講嘅陷阱,一般唔會有問題,真係出事都可以同PE溝通,最終未必需要再補嘅,呢啲係經驗之談,分享出嚟俾大家參考啫
97前出世 老母有bno冇落我名 冇幫我攞bno 係咪冇得攞番
有無睇doc?有無留意內身份證大法?中晒全部三項就好大機會有,唔中晒就下世請早

正常97前無登記過bno,之後一世都無bno!

首次簽發日期幾時

繼續石沉大海。

Case background:
1. 正常續期
2. 無需Countersign
3. 仲有一年以上才過期
4. 足文件
又真係慢咗啲,會唔會如果下星期未批,咋啼問問佢哋有無嘢欠?
樂觀SIR,你打算幾時走呀
唯有等到下星期五,冇消息再send去問下
數一數手指原來就黎要繽 網都改埋
2019年UPDATE咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞