『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
12年好似英國領事館重有得續
我28號 Application received,祝你早日申請到bno
係,我係去金鐘攪,好似係dl份form黎填,填完去金鐘排隊比錢,之後等佢寄黎(好似係)
係懷疑佢係咪申請人,由頭到尾錯漏百出,個PE本來想hae 做都唔得,睇嚟執正嚟做

死因係無睇doc
其實visa批咗,到時續證後可以改返新嘅,所以你續唔續都無影響,要用出入境時最緊要有效,你自己計計時間啦

BTW樓上先有話正常續啲時間好似耐咗,你唔想入黑洞,一係過咗暑假先,依家lockdown 都唔會快得邊
嗰時可以加錢寄DHL,或者辦公時間上返英領攞
話說一個月前,我當時已經將本舊BNO寄咗去HMPO成8個禮拜幾
到咗今日係第十三個禮拜 (齊頭第三個月),HMPO喺8點幾嗰陣突然打電話俾我
話終於批個renewal喇
嗰種興奮感真係差唔多同拎到visa一樣 (雖然都要等本BNO出咗先可以開始申請)

所以 奉勸人已經喺英國嘅大家
HMPO個「10個禮拜」係用嚟擺架咋
續期想快都係俾多幾百鎊申請快證好過喇
起碼會保證3個禮拜內完成

屌,政府俾錢可以買cert左出世紙。

拿拿臨買幾份,先好去祖國
恭喜你先
嘩你要咁耐,lockdown 個影響令到黑洞重臨
計埋申請visa
前前後後加埋差唔多成半年先得
如果本護照未係就快到期
最好係搞咗visa先
唔係嘅話隨時變II(雖然呢個時勢應該唔會)
今日終於提早續左,要寄舊passport,住址證明,身分證影印本同特區影印本,想問而家仲可唔可以去郵局寄掛號?
記得之前個個都話要寄dhl/Fedex,知唔知而家正常返未?
蘋果都收咗皮
重寄香港郵政

諗住貪平,早幾年幫親戚續好似$8x寄到,
咁Fedex算,好似都係$2xx
我用返舊bno9年前果張相而家擔心咁會唔會fail要補upload呢?
首先,郵局無機位,好唔穩定,可能會慢得很

第二,呢度無乜人再信政府嘢

如果你覺得平而又承受到風險,你可以去郵局問清楚可以寄啲乜服務,同埋大約需時幾耐,問清楚再計算究竟風險承受幾多先至寄。你之前寄$8x寄咗乜?我當年寄兩份申請空郵掛號唔使$50。你諗吓減重先,例如影印一紙兩版,每版上下兩個影像,前後夾埋都4個影像啦,正常續文件應該十張紙搞得晒,輕啲寄速遞都抵啦

速遞DHL最貴,UPS/fedex會平啲,網上開新戶就算上門收都有優惠,另有黃店LHK平但會慢啲
你預影過相都得喇,其實手機影都得啦,做證件你仲俾人睇到用舊相,死得啦
收到,感謝回覆
咪鬼用正苦野寄
之前網上唔小人講過,正苦整唔見份野
唔使擔心,因為一定fail,你話拎9年前另一張相去都仲話有得擔心,你拎張一樣嘅相去證明自己畀個張唔係近照,咁唔搞你搞邊個,影定張新相等候後補啦
如果未寄嘅,不如就放埋兩張新相兼寫信解釋返,好過等佢叫你畀,哂時間
之前問左,郵政依家冇機位,但有特快專遞,200幾蚊,但加多100幾蚊已經可以用到ups, dhl,咁唔需要用港共郵政
斎renewal都咁耐
我6月23號先process, 睇嚟呢幾個月都可以唔使check status
郵局$275,唔值,ups/fedex開新戶應該平過佢,上門交收添,不過fedex聞說難用,開戶後第一時間抄底a/c no否則自誤

LHK英國靠皇家郵政,都好似抵過郵局,speed post寄英國全無吸引力
喺海外申請可能會快啲
我之前見過好多遲過我好多嘅申請人等三個禮拜左右就收到新BNO
英國本地renewal,HMPO 啲人可能會以為你安全就會拖慢嚟做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞