『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
多謝各位教路 HPMO 終於approve 左我本 BNO 同 name in reverse order 問題完美解決

而家等佢寄番啲文件同本新的BNO返嚟加簽埋就完事
剩係呢度樓上已經有兩個一心捐成千蚊俾HMPO
到底BNO Visa公佈後有幾多善長仁翁資助事頭婆出糧
唔難唔叫你你着力啲啦,大家加油!
作為無名小薯 係twitter上留個言其實唔知有無用 不過做左好過無用
記住,個身份原本你有嘅,但因為啲無謂嘅原因而無咗,就應該俾啲力去爭取,如果你話留個言就當出咗力嘅,咁就唔好怨等到天荒地老了,總之盡力而為,夠唔夠自己心裡有數好了。
睇唔明份doc或對身份證大法一知半解嘅大有人在,呢度一向有呢類心急人或誤信出面教學嘅,但點都好佢哋唔值得去笑,畢竟都曾經係BDTC,登記BNO亦好多唔到佢哋話事,你話嗰啲所謂新香港人搏大霧就真係抵死啫
我一直都叫開世柒
連開光明頂 討論區嘅巴打都入LIST
我就明點解

你敎人幾年點續BNO都入
挑戰世柒BNO權威係死罪
攪到BNO冇咗歐盟後路就係佢囉
之前換成人身份證寫 British
俾人夾硬改返 chi na
有冇人知道BOOK左曼巿中心CENTER打指模, 個APPOINTMENT費用 135鎊是咪可以REFUND? 唔知途徑連家人共4人, 成幾千銀有得攞真係想攞番
多謝所巴嘅解答先。問咗我朋友,佢話online 填嘢嘅時候只係問過佢香港嘅嘢,包括地址、postal code 個啲,完全冇問過係咪住係英國個d。佢填完 submit 之後system 就叫我可以寄文件啦。聽日會寄

其實我睇置頂,以往個countersign 嘅時候會有一頁藍色嘅野係做分流㗎嘛,即係分住英國就可 online form,住non UK 就 paper form,但宜頁藍色嘢宜家係得一個制,叫你搵 eligible 嘅人, 然後入佢嘅 email address, 系統會send link 比個個人做 countersign。
除咗呢個之外,有一項係話 if that person cannot sign online, 先會比你揀轉做 print paper form。咁當然我而家唔係揀呢個 option 啦。 我朋友有有效嘅 bno 係手嘅。

另外,我中曬身分證大法,但sar 咗肯定冇一本用我自己名出嘅 bno,兩老有bno, 我呀媽個本係 97年前有一個 minor addition, 相信亦希望係我,所以我係申請緊 first adult passport (have u had a UK passport b4 —-> no), 同埋唔洗 lost ref no.
97年年頭
pish
多謝巴打上嚟報告!雖然過咗高峰期 但對於想拎返BNO嘅人又少個藉口話搵唔切識兩年以上嘅朋友認證 加上照你咁講 countersign person入完資料到要求申請者寄出文件 系統有先做一個身份確認
希望往後嘅申請可以更快處理得到 同時HMPO啲staff睇少樣野又可減低佢地俹簁特性
『歸家post』BNO 5+1 VISA 及 LOTR 申請資訊 (3)
https://lih.kg/aKarQzU
多謝你詳細解答,有更新咁呢度嘅doc就有更精確嘅答案,如果有更多相同答案,相信要勞煩樓主幫手更新了。不過香港人做得online真係簡單好多,可惜唔喺大半年前推出,咁有十幾二十萬個申請可以online做晒佢。不過你都話頁面有講online做唔到可以下載紙本,其實只不過版面更新咗,同以前分別唔大。不過又有另一問題,你就send咗俾一個朋友,有無可能俾兩個或以上?如果嗰位朋友突然唔想做,要轉又得唔得?答案可能要其他巴絲申請時留意吓再報告了。

即係你都sar咗父母,答咗伯友本舊證有minor addition ?但唔知咩嚟?其實我都唔明,答返人係included child咪仲好,要人估估吓!你應該要寄正本出世紙,另外留意因為你無寄舊證,所以好睇個pe 肯唔肯搵舊資料,如果伯友本無報lost,唔知佢哋會唔會又話搵唔到你資料而reject你,總之有咩新狀態,上嚟報告情況,而中晒大法三項,你個情況係樂觀嘅,只不過hmpo 做嘢俹簁會令件事麻煩啲。

留意出世紙,你都知佢哋可以唔見你啲正本,所以最好出核證副本,窮嘅話,就要喺正本做好making pex no,最好有張文件清單俾佢哋,以防止佢哋唔見咗你啲文件,總之盡量唔好俾機會佢哋唔見,但俹簁起上嚟都無辦法了。
其實一向online 副署程序都係副署人online完成咗,先再更新申請人進步下一步安排寄文件,只不過呢度少人online做,所以少見啫,程序上無乜變化到。至於搵人副署嘅問題,可唔可以online對嗰啲自稱宅毒嘅,仍然會多多籍口,佢哋係需要不斷鼓勵先肯行嘅

依家多咗幾十萬本有效bno ,除非個職業資格收緊返,否則問吓朋友應該唔難搵到,尤其係呢幾年新續嘅都經歷過,多數都肯幫手嘅
10日仲未寄到
FedEx Express National Service Disruption
The table below shows the number of valid passport types split by passport type as at 31 December 2020.
GBN 622,981
https://www.whatdotheyknow.com/request/717020/response/1722955/attach/2/FOICR%2062278.pdf
嘩, 係唔係 internal 架?
因為BNO Visa 唔駛 有效BNO

去到十一 十二月就跌番黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞