『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
咁嘅時間先嚟續可能啱啱瞓醒
咁影相雖然真係問題,但方法總俾困難多,我利用自拍,再利用相片apps剪裁合適size,save返合適解像度,咁就搞掂咗!雖然入境換咗新自助機,應該快咗好多,但機少人多,又係花時間,我就用啲時間喺屋企執相好過了!

咁認真執相,包括退地做白底,以前可能要專業軟件,但依家都可以好方便就做到,咁時間係要花多啲㗎喇。
逼到依家係反轉去申請返特衰

其實定啲嚟,睇定啲先,一定有路走嘅。

世界不斷變,呢個post都不斷興時並進緊。
有本地申請網址
97出世個時,藍絲老豆原來有幫我申請bno ,但我從未見過實物。我呢家報失左,再申請係咪只需要身分證,特區護照,副簽,地址證明,而唔需要出世紙?自己出世紙可以補領,但唔想求屋企人啲出世紙加結婚證書
點確定先
用緊3310咁會點
咁應該呢個post名應該放本地申請網址上去
你課金後根據返HMPO俾你張list去執
Um.....上次入嗰個FOI HMPO拒絕咗回答因為上次幫手入嘅人係問每月申領人數嗰條問題,加咗問埋好多其他類別嘅英國護照,打爆咗個cost limit

佢改完咗個request之後依家要2月28日先有得睇。我諗今年有機會傳媒或者國會議員已經拎到條數先,如果到時都未有,而佢個FOI到時都係爆cost 唔答嘅,我先再入紙問啦
補領出世紙,親身去辦理洗唔洗攞籌?
有冇巴打冇/未有計劃會走?
寄失真係好撚深刻好彩無放棄
再次多謝所巴希巴同其他有份幫手既巴絲
我地會唔會英國見
我就無乜幫過你,因為我入到嚟薪火嘅時代你已經出晒事,不過再爬返晒啲文,感覺好似自己身在其中咁啫。不過你個case咁經典,真係可以放入史冊!而郵局仍然可以聲稱無寄失到!實際係咪HMPO自己一早收咗但擺埋咗又搵返出嚟?要問吓單眼佬知唔知
廁板而家都可以自己upload相續期
我個塊就到期,而家咁搞想唔續都唔得
其實一早可以網上搞,但相又真係卡關位嚟。不過實際都可以去相鋪影,貴啲啫,攞個電子版本就可以,其他文件手機影都無問題。我發覺第時如果喺外國,一樣可以網上搞,只不過加手續費去ccp 註外國領事館攞咁囉,不過又暴露咗喺外國生活嘅證據了。

續唔續呢,睇定啲先都得,當然續咗有條後路俾自己走,環境越變越差,無人會怪你嘅。
想問宜家仲有無得email問BNO資格?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞