『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
過去英國先續啦
TB Test排好耐?
續咗先為乜先?
[img ]https://na.cx/i/dT2rF3H.png[/img]
我而家到左呢個版面
未寄野出去,未副簽
發現填錯野,應該點算
佢好似要確認身份先比地址我寄野
有無青救我

你自爆
唔好用IPHONE油
REPORT 自爆
有人試過人喺香港都可以ONLINE副署
但未攞到本新護照
SURNAME
GIVEN NAMES

https://eforms.homeoffice.gov.uk/outreach/Passport_Enquiries.ofml

佢本護照喺香港續
但人在英國
應該唔得喇
香港續 + 人在香港
英國續 + 人在英國
先做得ONLINE副署
佢 send比我個 email都係咁, 明明我叫 Chan siu ming
佢叫我Dear Siu Chan
我又唔明喇, 佢一係就禁止全部香港人離開,佢有咩辦法淨係阻止bno人港人出境?
我用特區護照去其他國家佢又阻止?
一係轉paper form,搵人簽咗scan俾你print出嚟,連文件一齊寄返去。
好似...係咪幾年前
連登已經有薪火post 巴打講過類似嘅case?

係入境知BNO係咩黎
其他都唔知
正常冇英國護照要申請居留證
我懷疑佢哋係連登巴打嚟添,爬文見過上面幾個case類似分享,某一時期比較多關於歐盟內申請居留證嘅分享。
未必個個知。 知嘅話就唔會以前唔少情況用BNO出入境歐盟無印。英國啲國籍分類不嬲係歐盟都玩到短路,歐盟各國都無劃一做法,各有各做。唔知嘅當咗GBR咁辦,脫歐前會出一張residence card,當咗做EU公民。識嘅就出一張residence permit,但當時GBR係EU公民身份,所以其他英國國民就搵其他代碼代替。

呢個ching應該釋懷啦,唔要IOT,要求HKG。呢啲嘢有得討價還價咩?倒頭嚟俾CHN佢,佢要唔要先? 打得贏官司嘅機會真係唔高
https://www.cna.com.tw/news/aipl/202011300351.aspx
拿拿臨入籍就唔駛為咗呢啲事煩。
比兩老呃左廿幾年話無bno,話得家姐有,本來都死左條心。但身份證大法中咗2樣,就係咁問阿媽你睇吓你本野當年有無include child有無我啦,唔想留係香港阿,佢話就算有都係得你家姐有。

點知搵搵吓搵到我未剪+剪咗角各1本bno, 開心到痴線
dllm點解可以有續過都唔記得架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞