『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
就好似我咁。優良國民,一直有續護照,相合格,文件齊。
都係等等等等等等等等等等等等等。
我就快已經忘記咗原來我submit過renew。
係,所以都唔知點解呢水咁慢,除咗話佢哋WFH無人返工外,一係就調咗啲人去批visa
選委以後好似要申報有冇外國國籍包bno
唔認可嘅國藉都要申報?
依家就同伊朗一樣,佢揀撚完先扮哂嘢畀你揀,美其名最多人喜愛生果選舉,事實上就由一至十號都係橙,根本就哂鳩氣
其實你搵人簽咗未?簽咗如果系統接收咗就應該等PE睇咗先,如果未,login 睇吓有無制撳轉paper form,因為系統轉咗後比較少人報上嚟,依家個位係唔係同以前一樣真係唔知,doc仲有講以前點做,係有位轉paper form,但轉咗就返唔到轉頭

另外留意外國護照有指定嘅,但如屬英/愛護照就唔使俾個人資料頁返去

巧滾動
唔關事,你搵人入到online副署,佢睇嘅同你睇嘅並唔一樣!你用你身份入係睇到自己嘢,副署人係靠你入系統send 條 link俾佢入,兩樣嘢嚟,佢只會入到副署人嘅網上表格而已

你決定轉paper form咪直接轉出嚟囉,我哋以前無得online都係咁轉,轉完有位你下載,你電郵張表俾副署人,佢簽咗scan俾你咪你自己再印出嚟,連其他文件一次過寄返HMPO,另外澳洲護照一定要個人資料頁俾你,paper form無限制嘅,個file 你派幾個人自己印出嚟都得嘅
三星期!等DHL上門,今個星期應該到手
我上星期一doc received 到今日都未process

Documents received 10:25am on 5 July 2021
舊年黑洞時期試過
Login 入去 連查詢email都無
有無計可以email去問問
睇置頂
係咪直接DM佢哋?
https://twitter.com/hm_passport
係,Twitter啲人比較有交帶啲
正常唔得!online 應該要英國護照先可以直接核證

你login返入去睇返佢online可以俾咩人先啦,依家呢個部分,反而你有第一手資料

你咪下載份副署表,而聯絡到佢嘅,實有方法俾到佢,做法咪上面講咗,唔需要面交,有電郵就做到

你依家要冷靜,再盡力搵朋友幫手,WhatsApp 廣播send咗未?唔好再揀人去問,你永遠唔會知道幫到手嘅人,好多時就係你無諗到佢係得嘅,呢度大把呢啲cases,自限朋友名單永遠無着數
optician喺英國唔係單指視光師 (opthalmic optician/optometrist)
配鏡師都算係 (dispensing optician )
不過香港配鏡員唔使拎牌,唔知有無影響
原來你同緊爛牙佬呢隻蠢老鼠嘈
搞到BNO無得做歐洲人嘅咪係呢條粉皮囉

人地酌情,收收埋埋嘅嘢,係都要唱通街,等人地落閘先安樂,真係累撚死人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞