[選項][武俠][長篇] 路仔 穿越到武俠世界 (36)

1001 回覆
22 Like 14 Dislike
路叔對上一次補充銀包係咪仲係泉城果陣
你估咕咕係客棧唔洗做
小妹妹勁生性
日日留係客棧賣身養兩件米蟲
銀包以前米討論過,大家都同意左係惜兒做雞賺錢。
---C---

「這個事情說來話長…」
我答道,然後我便如同當日跟諸葛神侯所講的一樣,說起了自己在唐國和明國都遇上了不同的高手,所以便想找悔兒幫忙…

三昧大師聽完之後,便點了點頭說道「原來如此…悔兒的武功又的確是一個良好的助力。」
「沒錯…」我答道。
「不過貧僧我也確實不知道悔兒現在身在何方,不過若然我再見到她,也會替仁甲你轉達的…」三昧大師再答道。

我倆又沉默了一陣子,然後三昧大師忽然便問道「仁甲,我有一事想問一問你。」
「問我?」我疑惑地說道。
「對,我也不暪仁甲你了,其實近日我收到了一封遠在明國的飛鴿傳書。」三昧大師答道。
「明國的飛鴿傳書?」我問道。
「對,那可是個我意想不到的人物…明國神侯府的諸葛神侯。」三昧大師答道。
「神侯…?難道是和我有關的事嗎?」我問道。
「不,諸葛神侯的信,是提醒我一件事的…他說唐國一個叫不良人的組織正在派人潛入大理,讓作為住寺的我小心行事。」三昧大師解釋道。

如此看來…三昧大師的在江湖之上也頗有地位吧?
「神侯有提到有多少人,或者是誰嗎?」我問道。
「沒有,書信中的資料很簡單,也只是一兩句提醒而已。」三昧大師答道。

A. 離開並開始調查此事
B. 要求看一看信件 驗明真偽
C. (其他合理行動)
---
聽日繼續
B
C 告別三昧大師 尋找掃地僧
唔通第一次見老貝果陣 老貝已經比黑童做低左

神候d信係唔會收的
佢本人出殯都係咁話
打低佢之後要佢日日cos如意
咁三昧想問路叔d咩
我倆又沉默了一陣子,然後三昧大師忽然便問道「仁甲,我有一事想問一問你。」
唔見佢有問野
應該本身想問路叔知唔知咩料
因為路叔同神候勢力行得近
但係之後d對答已經令佢知路叔乜都唔知
所以算鳩數掛
見到掃地僧之後等佢解釋完就拎果本冇名梵文書出黎叫樓豬佢翻譯下
本身訓著咗
突然諗到d嘢又醒返
如果和尚冇講大話
神候封信個不良人會唔會語帶雙關係指路叔
大家都知路叔條仆街搞亂咗明國d部署n咁多次
比樓豬用降智打擊留低證據
之前任氏契弟個態度都反映咗一般人其實都當路叔投咗敵
而且知路叔去大理得佢一個
加埋之前學一槍
明明佢自己當眾表演過用拳頭出一槍打鳩人
教路叔就古古怪怪話手唔得冬雪有bug得鳩斷劍可以完美運行
神候比路叔撚咗咁多鑊應該都係時候訓醒
同埋朱廢老如果有按照約定派人上全真教綁架人妻件事就爆埋煲
到時話冇投敵都冇人信

都似 果陣同冷血道歉 佢都話事前完全唔知諸葛廢老有叫路叔黎幫拖係朱廢老話係諸葛廢老封信既order 係黑士莊咁耐冇穿冇爛 好食好住 仲要唔肯走 相反明教果班就唔記得死定變傷殘 得凡冇穿冇爛出番黎 都夠令人懷疑
再前後得罪3隻明教動物 加埋前前後後講咁多大話
明教再加鹽加醋既話做9路叔既話 真係得番投靠武豪呢個方案可以生存落去
諗諗下個新晉捕快有d可疑 係咪覃仔派去既25仔 再背後督路叔灰 等神侯做9路叔 到時明國冇路叔立足之地 要焗住投靠羽墨 咁羽墨就可以真正咁多隻重要既棋用
B
係㗎
其實個故都入咗後期直路
雖然路叔做乜主要係場外毒者控制
但假設個角色有腦都會記得自己做過乜
有d自知之明都會知自己奶硬嘢
就算當我地以後集體玩嘢揀選項瘋狂奶返神候
都唔會影響路叔依家內心諗法應該同前期有唔同
起碼真係考慮下走佬先
而路叔內心描寫仲係堅定不移奶明國就真係好魔幻
最好睇既9up環節終於回歸。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞