【科幻冒險多甜】《一場末日危機,令患上中二病的我變成救世者》

811 回覆
37 Like 7 Dislike
本人曾於講故台發表過驚慄小說,現簡單介紹一下:

恐怖蔓延令你一讀一驚心《攝魂偽術家》18+
https://lihkg.com/thread/1019747/page/1

陰霾籠罩令人不寒而慄《慾望共胴體》18+
https://lihkg.com/thread/1824285/page/1

以下為本人在蕉園的ID,歡迎關注本人:
https://www.penana.com/user/77087/古潮兒/portfolio

以下為本人的IG,可交個朋友分享寫作經驗:
https://www.instagram.com/coolchillax/

第一章:杜子奇

在一個古怪的銀黑色球狀密室內,兩名赤條條的少男少女面對面,彼此身體緊密交纏著。少女擁有標致的面孔以及爆燈的身材,一把烏黑亮麗的頭髮長至腰間,樣子純真卻帶著誘人野性,正以一張半開半合的朱唇迎接男子的舌頭。男子起初若有所思,但在強烈的慾望驅使之下,突然把舌頭放進少女的口腔內盡情品嚐對方的津液,雙方經過一輪舌尖上的互動之後,男方的舌頭轉攻向少女的身體,在女子濕漉漉的身上,他品嚐到一陣濃烈的藥水味道。突然間,男子一雙手抓緊位於正前方的一對車頭燈,十隻手指如有節奏般擠壓,過程中更以咀親吻對方胸前的兩顆櫻桃。舌戰完畢後,他開始將注意力聚焦對方的下半身。女子下身的神秘地帶上有一個象徵男子性器官的箭咀紋身,箭頭指向她自己的私處,箭咀上方紋上英文"ENTER"的字眼。看到這裡,男子的弟弟硬了起來,二話不說,立即根據女子下身寫上的指示進入那個精彩萬分的誘人三角。就在此時,男子的瞳孔放大,大腦某區域的意識更開始活躍起來,如同被開啟了身體上某個機關一樣...........
我叫杜子奇,英文名ADAM,係一個X大畢業生,讀完BBA先至知道人生最大目標就係安安樂樂咁搵份飽唔死餓唔親嘅工,最重要係月入唔好超過申請公屋上限。我依家實踐緊,做緊大廈保安,基本上人工搵嚟自己使,我老竇死得早,老母改嫁後又唔駛我養,令我年中慳返唔少,但我D錢儲儲埋埋用嚟買晒FIGURE同玩具,就好似IRONMAN同埋高達嗰類出極都唔完嘅玩具咁,至衰都仲係D限定版,搞到我下下要用炒價入,依家我連學人哋玩下PTGF都冇錢,個個月幫D玩具奸商打工,就連屋企間房都要俾晒呢班朋友仔住。

講咗咁耐,你會問:「點解我會喺度?點解我會剝清光嘅?」呢個問題連我都答你唔到。對唔住,我真係記唔起我點嚟呢度,至於我之前做緊咩,我統統冇晒印象,莫非係我斷片?.......冇理由,我咁大個仔都未試過啪藥。呢度成間密室咁,似十足恐懼鬥室套電影入面主角被折磨嘅空間,究竟係咩地方?眼前呢個女仔又係邊個嚟?佢樣靚身材正,做乜好地地會攤嚮度?言歸正傳,個女仔講完一D我聽唔明嘅野之後,就走過嚟攬實我,人生爽到一個點,到底係咪有伏呢?算把啦,反正冇女會埋我身去迷姦一個窮L。我讀書唔多,不過都聽過「有食唔食,罪大惡極。」試問一個咁引死人嘅女仔剝清光瞓嚮隔離,如果我仲係聖人嘅話,我嘅性取向會存在好大問題,我只想話,我係一個好正常嘅男人。
留名
但係點解當我插條J入去之後,個腦會不斷咁LOAD最近嘅記憶同生活片段?嗰種感覺就好似電腦插咗手指一樣,到底發生咗咩事?我係咪發緊夢?有冇人話我知成件事係點?
第二章:PORTAL

某月某日,故事的開端發生於一個服務式住宅單位內。

「呢個叫PORTAL,字面解作傳送門嘅意思,實際上係個立體生物掃描器。」身穿運動背心和短褲的妙齡女子指著住宅單位內一具不斷向外發射不明詭異光束的黑色半球體,試圖向前來調查的大廈保安員杜子奇解釋。單位內則放置了不同的小型動植物,有蘭花、玫瑰、雀鳥、不同品種的貓狗、蛇和變色龍等,儼如一個小型動物園一樣。

「我收到鄰居投訴,話妳對佢哋作出滋擾。小姐,麻煩妳解釋一下呢個.......PORTAL同嗰D動植物之間嘅關係?」杜子奇面上流露出好奇的表情問道。

「嗰D動物全部都係雌雄成雙嘅,呢個係方舟計劃嘅一部份,我要帶領佢哋離開地球。」女子說話時胸部微晃,露出腋下的誘人半球。

「就憑妳嗰具古靈精怪嘅機器?」

「傳送門已經初步完成掃描程序,再等多五分鐘,佢就會將五十平方米範圍內,亦即呢個單位內嘅所有生物數據收集,包括咗基因同大腦意識數據,完成後,就會轉送去土星衞星泰坦上嘅中轉站裝置。」
各位早晨!
「小姐,妳到底喺度講乜野?妳係新搬入嚟嗰個租客嗎?可唔可以睇下妳張身份證?」

「聽住,我意思係話,地球上兩大強國將於一年內爆發核戰,加上病毒疫情擴散,人類以至地球上嘅生命會於明年滅絕,我哋呢個方舟計劃,係利用喺泰坦上所蘊含嘅豐富有機物質資源,喺嗰度打印出跟地球一樣嘅生命出嚟,然後將收集起嚟各式各樣嘅地球生物,雌雄一對咁裝入小型太空艙內,再利用泰坦上嘅低引力,發射到軌道上停泊住嘅巨型太空船,最後一齊出發前往十光年外,有孕育生命條件嘅系外行星。」

「哈哈,妳想要講複製人嗎?」杜子奇取出對講機來。

「生物嘅軀殼可以複製,但靈魂只得一個,所以我哋會安排掃瞄大腦意識數據,亦即你哋所謂嘅靈魂,然後一次過傳送到中轉站裝置,我哋會於一分鐘後出發,你可以選擇留低見證世界滅亡,但一旦靈魂傳送之後就永遠唔可以返轉頭,到時請唔好後悔,想清楚未?」
「妳口口聲聲話我哋,咁你哋係咩組織?妳又係咩人?」杜子奇按下對講機聯絡總部。

「我哋係潛伏者,我係地球所有潛伏者嘅代言人。冇時間啦,距離出發仲有十秒鐘。」

「總部嗎?我係大廈保安員阿當,呢度嘅住客好有問題,個名叫………夏娃?」杜子奇看著女子的身份證,一臉訝異地說。
突然間,整個空間填滿了白色的強光,周遭並且充斥著高頻率的噪音,靈魂如同走入時光隧道,強烈的恐懼感在杜子奇體內滋生,他感到生命逐漸遠離自己,死亡猶如近在咫尺………
歷劫過後,杜子奇終於逐漸清醒過來,可惜他卻無法解釋眼前這個迷離的光景:二人全身赤裸地身處在一個銀黑色球狀密室內。

「唔駛急,我哋仲有一世人嘅時間去創造下一個地球………」夏娃一臉詭異地說。
第三章:覺醒

話說我唔知點解困咗響一個銀黑色嘅球狀密室入面,當我同眼前呢個身材爆燈,顏值高企嘅女仔做愛嗰陣,奇怪嘅事就咁發生咗。就喺嗰一刻,有好多外界嘅資訊不停咁湧入我個腦,令我忽然記返起自己喺前一分鐘做緊乜,個腦所有野立即返晒嚟,原來我係返緊工,嚮一個住宅單位入面問緊面前呢個叫做夏娃嘅女仔。咪住,如果件事真係照個女仔咁講,我依家根本唔應該存在喺地球,而係嚮土星衞星上?OMG! 就喺呢一刻,我緊張嘅心情令我體內嘅精華一下子爆發,就好似決堤嘅洪水,洶湧而出!

嚮呢個唔知係興奮定係驚嚇嘅時候,夏娃同我講:「我依家幫緊你做意識同步,等你個新嘅身體承接返舊嗰個軀殼嘅所有野。」
多謝吟松先生支持!
新嘅身體?舊嗰個軀殼?咪住,乜原來我係複製人?但我有自己嘅意識喎,如果咁講,舊嗰個我去咗邊?依家嘅我又會點?會被外星人捉去解剖研究嗎?真係愈諗愈驚,尤其呢度成間小型實驗室咁款。

點知夏娃好似知道我諗緊乜咁答我:「係呀,你舊嗰個身體死咗㗎啦,依家返唔到轉頭啦,放心喎,我哋會保護所有地球同外星嘅生命體,唔會俾佢哋有損傷,我仲會負責同你開技散葉添。」

吓?我死咗?WTF?咁我阿媽同阿妹日後點算?我連遺言都冇交代就咁走咗........以後剩係得返夏娃同我開技散葉?咁地球上嗰D囡囡冇咗我點算?我睇開嗰D三上悠亞、新垣結衣、三吉彩花、水崎綾女呀,咪統統見唔到?我接受唔到呀!
豈料夏娃又答:「呢樣野唔駛怕,我有齊晒地球上D女人嘅大數據,你想我跟佢哋邊一個嘅床上招式嚟做都得,就算反應同叫聲我都可以跟足!連你想要嗰D日本妹都有!遲下等我再UPGRADE完後,仲會包埋你未見過嘅女明星添!至於你阿媽同阿妹,佢哋唔會係你交配嘅對象,忘記佢哋啦!」

咦?點解夏娃居然知道我諗緊乜嘅?

「係呀,我有晒你嘅大腦數據,又同你同步咗,你諗緊咩我即刻知道。」
推~
點解會揀中我?究竟我做錯咗乜野?我要返屋企呀!

「錯。係你揀中我,如果你唔入屋,你係唔會被傳送嚟呢度,呢個係命運嘅安排,好快我哋就要由太空船出發去第二個星球,你應該高興先啱,等我俾你睇D野。」點知夏娃講完之後,立即用佢對手遮住我對眼,佢個波地仲攬到我實一實,成對波壓埋嚟差D令我抖唔到氣..........

「我響你視覺神經度植入咗微晶片,依家你可以睇到我哋潛伏者對眼睇到嘅野。」夏娃笑笑口咁同我講,佢到底想俾咩我睇?好驚呀!
留個名先
第四章:惡夢的開端

點知當夏娃放開佢對手之後,我個腦見到一個末世嘅景象:紐約被核彈移平,大量房屋焚燒,就連自由神像都得番一半。感覺就好似睇緊AVENGERS套ENDGAME咁.........

「呢條片係由平行世界嘅另一個潛伏者傳送過嚟,喺嗰度,地球已經被毀滅。」

嘩!平行世界,好玄呀!夏娃吹到咁大,但呢D又點會係我明白嘅野?正當我半信半疑之間,成個密室下面穿咗個窿,外面仲黑麻麻咁,之後個窿起勢咁擴大,但奇怪嘅係我哋又好地地咁坐喺度冇跌落下面......點解會咁?我明白啦,原因係周圍嘅牆壁變咗做透明,個窿即係隻窗,咁係因為夏娃將我對眼變咗做透視眼!睇真D,呢個黑麻麻嘅地方乜原來就係外太空?怪不得我成身好似飄飄然暈浪咁款........突然間,我見到夜空中有隻大到冇朋友嘅碟,到底係咩嚟?再望真D,原來喺外面居然俾我睇到一個十分之巨大嘅........土星!之但係.......我真係連底褲都冇著就咁去咗外太空?
多謝支持!
推~
「你依家相信成件事係真㗎啦!因為你身體以外嘅野唔屬於生物數據,所以你著緊嗰D衫褲同鞋係唔會被打印出嚟㗎。」夏娃又開口講。

吓!原來我同佢都係被部機器打印出嚟?怪不得成身都係一陣藥水味啦!根本成件事完全唔可以用常理去判斷,喺完全冇心理準備之下去咗外太空,咁我係咪即係被外星人綁架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞