【科幻冒險多甜】《一場末日危機,令患上中二病的我變成救世者》

811 回覆
37 Like 7 Dislike
各位早晨
早呀~~
早晨路人兄
輕輕一推
多謝貓貓
「數據通道癱瘓嘅原因,好可能係閘門被人做咗手腳。」馬太喺語音通訊度講。

「ROGER。我哋現在進入檢查,並且嘗試修復。」蘿莉回答。

我同蘿莉好辛苦咁逼入,然後打開其中一道通往後樓梯嘅後門,嗰度係一個數據閘門嘅後門所在地。

「呢度係程式嘅BACK END,你哋啲人類話陰間有天堂同地獄之分,其實全部都係由程式編寫出嚟,只要資料不斷更新,陰間就會出現同陽間一樣嘅環境.........」

蘿莉一邊工作,一邊解釋數據閘門嘅用處。「果然有人喺閘門做咗手腳,令惡意靈體可以自由進入閘門投胎。」

數據閘門經過一輪撥亂反正,終於妥善修復。當工作完成後,我哋從後門再次進入商場,發現剛才令商場逼得水洩不通嘅靈體流已經順利投胎並且消失無蹤。

「你哋今次嘅任務已經完成,現在可以離開。」輪到夏娃啟動語音通訊。

我被一下電腦音效聲吵醒。嚮個位醒返之後,令我嚇一跳嘅係,我見到一絲不掛嘅蘿莉原來真係爆咗甲。佢瞓喺隔離伸懶腰,劈腿嘅動作非常誘人,胸前對波仲隱隱發光添。
推推推
多謝推,希望甜度適中啦~
喺檢討會議中,馬太劈頭問我關於洛不凡同辛梓玲嘅野,我將我所知嘅野話俾佢知,除咗我同辛梓玲之間嘅關係。

潛伏者擁有讀心術,能夠窺探別人思想。隨住能力提升,我開始識得點樣防範被對方進入自己嘅思維世界。

「身為人類冇可能擁有EXIT彈同識得入侵裡世界,所以我認為洛不凡好可能係撒旦嘅代理人,我想知佢背後有咩目的。

至於你朋友辛梓玲,我唔知道點解佢會喺裡世界出現然後又消失,

對於佢可以用武器喺裡世界傷人更加係難以置信,我想你跟進調查一下。」聽完報告後,馬太將結果總結及分析。

「辛梓玲係咪你以前嘅女朋友?」就喺呢一刻,夏娃突然問起我,睇佢樣好似好關心對方。

第三十一章:辛梓玲

「我哋其實都冇正式交往過,佢只係我中學時期嘅同學嚟。」我一臉尷尬咁講。

「你自己要小心啲。佢認得你,即係代表佢嘅智商接近潛伏者,通常呢類擁有天賦嘅人,

本身都會具有成為潛伏者嘅特殊能力,問題係佢企喺邊面,選擇幫你定害你。」夏娃一本正經咁講。
各位午安
開sem 少辛苦 終於有時間睇睇佢
唔緊要,free time坐低慢慢睇仲正~
儲緊文 古兄要加油
多謝!現在努力中!
我唔肯定夏娃咁講係出自女人妒忌心定係有其他考慮,但如果佢同我嘅關係變成流於形式上嘅伙伴,

加上佢又冇戀愛上嘅需要,我哋只能夠稱得上係工作上嘅拍擋,好難進一步去發展,雖然我覺得某程度上佢仲係愛我嘅。

就喺第二日,我獨自離開老洞出發去搵辛梓玲,蘿莉本來話要跟埋嚟,我同佢講話想試下自己實力,其實係唔想佢阻住我同女神約會。

我一早用咗潛伏者嘅借庫大法(其實係駭入國際金融大鱷嘅銀行戶口提款)出咗部新電話,然後用記憶中嘅電話號碼打俾佢。

好好彩,喺我冇記錯同對方冇搬過屋嘅情況下終於俾我搵到女神。

「喂,我係子奇。梓玲妳得閒嗎?關於上次件事,我......想見妳。」

「睇唔出你仲係咁宅,今時今日都仲未識得約女仔。」

就係呢兩句開場白,令久別重逢嘅我倆又開始重新出發。我約咗女神去佢幫襯開間餐廳食晚飯,嗰度係一間好地道嘅連鎖餐廳,價錢唔算貴,仲可以俾你坐好耐傾偈嗰隻。

喺約定嘅時間,終於俾我見到佢,佢著住套米色露肩衫加埋條紫色短裙褲,青春氣息爆晒燈。

「想食乜?叫得妳出嚟梗係我請。」

「餐牌上有咁多款野,食咩好呢........今日我想食台式。」

結果我點咗三杯雞同麻辣鴨血冬粉,原來呢啲都係辛梓玲曾經喜歡嘅菜式。

「麻辣鴨血令我想起米血糕,上次我哋去墾丁畢業旅行時你喺街邊請我食過,我哋一支兩份食,味道好正又彈牙,我到依家仲記得。」辛梓玲說話時面上浮現出幸福嘅表情。
「冇見妳咁耐妳果然一啲都冇變。依家做緊邊行?」

「我做緊新聞記者,專門負責搜羅一啲稀奇古怪嘅事,另外我仲係個網絡小說作家。

其實有樣野我想問你好耐,上次點解你會出現喺嗰度?你知唔知嗰度係咩地方嚟?」講講下,辛梓玲突然改變語氣,變得稍為嚴肅。

「信和?我經常都有去嘅。」為咗淡化緊張心情,我飲咗一啖汽水後再講。

「嗰度係來自陰間嘅信和,係死人先會出現嘅地方。我上次喺屋企靈魂出竅時蕩失路,唔經唔覺行咗去嗰頭。

我見你同個冇著衫嘅女仔一齊追緊人,本來想避開,點知嚟唔切就俾嗰個人捉住。我估你唔會又係靈魂出竅咁橋嘛?」

「妳聽我講,個女仔其實係.........」我不斷撓頭,諗唔到點向辛梓玲解釋蘿莉呢個人係點嚟。

「我之前見過好多,通常死於姦殺嘅女仔出現嗰陣都係全身赤裸。」

「係啦,差唔多係咁........我同妳講我曾經死過,仲加入咗秘密組織,妳信唔信?」

「我信,因為我親眼見過好多比起你嘅遭遇更加不可異議嘅事。」
早晨呀
恭喜妳又多了正皮!
第三十二章:變心之謎

就喺呢一刻,侍應將熱騰騰嘅麻辣鴨血冬粉放嚮辛梓玲面前,碗上面不斷升起嗰種水蒸氣令到佢面上增添一種詭異嘅感覺。

「我一直都冇聽妳講過,我哋成班同學去完台灣,返香港後妳都冇搵過我,我以為妳出面另外有男朋友。」

「因為你唔係我嗰類人,嗰時我唔識得點同人分享我嘅經歷,我唔想你當我係怪物,所以.......」

「.........所以即使我點努力追妳,妳都一直避開我。」

「我同你講我自細見到鬼,仲識得同佢哋打交道添,你會唔會驚?」

「未驚過。」其實係我嚮度扮野。

「你唔信?我差唔多每一日都會見到嚟自陰間嘅鬼魂,佢哋就寄居喺你嘅身邊,喺嗰邊就有一個只係得返上半身嘅女靈體喺空氣之中飄浮。」
訓前一推 未睇都要推推佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞