【科幻冒險多甜】《一場末日危機,令患上中二病的我變成救世者》

811 回覆
37 Like 7 Dislike
「立即回答撒旦大人嘅說話!」月闇說話期間出力抓緊杜子奇的頭髮,藉此威逼對方就範。令在場眾人感到奇怪的是,杜子奇只笑不語。

「我份人冇咩耐性,如果你再唔出聲嘅話,我就當你拒絕我!話你知,你嘅下場絕對會係咁多個潛伏者當中死得最慘嘅一個........」話畢,陳蓮娜拿出大麻煙並且燃點起來準備吸食。

「哈哈.......哈哈.......」就在此刻,杜子奇的笑聲令眾人的目光集中在他身上。

「你到底笑咩?」陳蓮娜表情詭異地問道。

整個僵局只簡單地維持了數秒,直至杜子奇留意到陳蓮娜說話完結時一張嘴還沒合攏。

「哈哈,我笑妳已經中計!」
各位早晨!
推~
各位早晨
早晨
早晨大兄!
由杜子奇一手製造出來的時空夾縫在這刻終結,當一切回復正常後,洛不凡看到的是陳蓮娜突然由一個活人變成一個死人,以及月闇瞬間轉移出現在她旁邊的恐怖畫面,至於陳蓮娜是如何被殺則無從知曉。

「快啲跟我走!」目擊主人被殺的猶大立即捉緊洛不凡的手,然後以另一隻手拋下煙幕彈,在杜子奇和月闇還來不及反應之下,二人隨即消失於會議室內。

會議室內,如今就只剩下杜子奇、月闇和維達三人面面相覷。

「我已經盡晒力,可惜時間唔夠,仲係俾洛不凡走甩!」杜子奇無奈地說。

「你啱啱先得到彌賽亞親自傳授嘅時空夾縫,能夠喺適當嘅時候運用上已經算做得好好。」在場的維達竟然說出與其身份大相逕庭的說話來。

「維達,我因為私人理由先會反抗撒旦,你到底又係為咗乜野?」此刻月闇突然開口問對方。

「其實我嘅真正身份係彌賽亞十二使徒之一嘅菲臘,我一直依靠整容去隱藏自己身份,目的係瞞騙猶大,然後埋撒旦身搵機會對付佢。」
各位早晨
第五十八章:真相

「小兄弟,你同我聽住,有樣野我要你幫忙!」喺老洞嘅大廳入面,彌賽亞跌倒之後突然捉緊我隻手,並且以沙啞嘅聲音說。

「彌賽亞,你冇事嘛,點解你突然老咗咁多?」

「我其實已經生存咗超過五千年,一早已經過咗潛伏者嘅壽命極限.......」

「潛伏者應該可以用生物打印復活.........」

「冇用。我哋嘅細胞即使再次打印,久而久之,基因都會有漏洞,就好似不斷重複影印嘅圖案,過咗一個極限就會出現失真,即使利用基因優化程式都冇辦法百分百去修正.......

加上我嘅超能力會破壞自身意識,使用得愈多,意識就會愈薄弱,到最後駕馭唔到自身千瘡百孔嘅身體。」

「咁.........你想我點幫你?」睇到彌賽亞依家嘅樣,我覺得自己好似有啲野欠咗佢。如果我當初唔係一走了之嘅話,敵人係唔會一下子咁快攻入嚟。
朝早推一推
「我會傳授你彌賽亞嘅獨有技能,亦即係你剛才所見到嘅時空夾縫,我要你用時空夾縫嘅超能力去對付撒旦!」

「點解要搵我?你可以傳俾其他人......」

「因為我想你成為下一個彌賽亞,喺我預見到嘅將來,你會幫到好多.......好多人........」

「我唔得㗎!即使我攞到你時空夾縫嘅能力,我都埋唔到撒旦嘅身啦........」

唔知點解,喺我講野嗰陣,我感覺彌賽亞隻手有啲暖流源源不絕咁傳入我身體,令我精神為之一振。
「小兄弟,冇問題嘅,一切都喺我預料之內,我死咗之後,自然就會有兩個人出現去幫你完成我嘅使命........

呢個係關於我來歷嘅秘密,你放入視像投影機就可以睇到.......」彌賽亞講完呢句之後就俾咗一支小型水晶棒過我。

「彌賽亞........彌賽亞........彌賽亞!」我望住彌賽亞,正想問佢支棒係咩嗰陣,佢頭頂個光環突然一下子消失,然後閉上眼睛斷氣。

就嚮彌賽亞斷氣之後,成個大廳嘅燈光慢慢由光轉暗,好似一同為呢個曾經拯救無數世人嘅救世者默默祈禱。

過咗一陣,蘿莉突然好驚咁指住我背面,原來上戶彩同一個身穿軍服嘅人嚟咗大廳。
各位早晨
第五十九章:繼承者

終於,我同月闇合作打敗咗撒旦。我望住撒旦條屍,個腦不斷咁回帶,諗返起彌賽亞臨死前同我講過嘅野,雖然佢個人已經唔喺度,但原來所有野都係佢掌握之內,佢嘅先見之明不禁令我佩服。

「咁我哋到底要點處理撒旦條屍?」我問十二使徒之一嘅菲臘。

「一切由你,亦即係下一任彌賽亞去決定。」

「吓,咪玩啦,我暫時頂住彌賽亞個位,叫我決定去邊度食野就得。」我以無奈嘅眼神望住菲臘。雖然彌賽亞真係走咗,但我相信世上唔會再有其他人可以接任佢個位置。

「就等我嚟。」點知月闇突然插咀,佢一講完,就將兩隻食指按住撒旦兩邊太陽穴嘅傷口,唔駛半分鐘,個傷口竟然會自動消失!

「雖然佢個大腦組織已經還原,但接駁自身意識嘅連結點已經唔再存在,換句話講佢依家只係一個活死人,警方只會以為佢喺公司中風暈倒,永遠成為一個植物人。」
多謝尋兄支持
「都係上戶.......SORRY,係月闇最有辦法,就照咁做啦。

話時話,唔知阿菲臘嚮呢度做臥底嗰陣有冇見過夏娃同約翰兄呢?佢哋失蹤咗咁耐,我有少少擔心佢哋。」

「你同夏娃係咪好熟?」

「叫做有少少關係同身體接觸咁啦........」就喺我回答緊菲臘嘅同時,上戶彩竟然用氣憤嘅表情望住我。

「話晒由我暫時做住彌賽亞,我有責任去拯救我班下屬。」

「對唔住,你嚟遲咗一步,就喺撒旦對老洞發動總攻擊嗰一刻,夏娃同約翰都一齊被佢處死。

由於係由撒旦親自監督行刑,其餘人包括我都一律禁止進入行刑室。最慘係夏娃,佢死前曾經多次被撒旦強姦......」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞