【科幻冒險多甜】《一場末日危機,令患上中二病的我變成救世者》

811 回覆
37 Like 7 Dislike
「依家老伯已經死咗,妳諗住點樣幫佢?」洛不凡好奇一問。

「答案就係最後呢支綠色嘅藥水。」陳蓮娜表情詭異地說。

話畢,陳蓮娜將綠色的藥水注射進剛才那狗隻的複製品體內。

狗隻被注射完畢後,身體開始挪動,不消一會,狗隻便站起身來。

「呢啲係興奮劑嗎?」

「呢支綠色嘅藥水係將佢嘅靈魂下載到生物載體之中。」

狗隻慢慢走出藥水缸,直至牠發現陳蓮娜手中那隻蘋果後,便馬上吠起來。
午安貓貓
咁耐冇甜
多謝老師支持!下一節就會輪到杜子奇同蘿莉出場,到時就會揭曉點解蘿莉會著馬甲內衣的秘密,因為劇情關係,唔會咁快講往,不過可以預告會有爆甲場面出現嘅
爆汁中出
接近了,但用在戰鬥上,暫時賣下關子先,為咗令大家睇得happy,我會更快點
「GOOD BOY……..慢慢食。」當陳蓮娜把蘋果送給狗隻啃噬後,洛不凡看至目瞪口呆。

「永生一詞………對人類非常吸引,甚至會不惜任何方法………去得到。點樣,你對我呢所博物館有咩睇法?」

「果然……非同凡響,呢樣先至係我渴望已久嘅工作!」洛不凡的面上猶如看見自己偶像一樣。

「嘿嘿嘿………歡迎加入……..我哋。」陳蓮娜面上出現猶如魔鬼一般的表情。

第二十五章:裡世界

在老洞內的作戰室中,今天有一人準備參與他作為潛伏者的第一次實戰行動。

杜子奇與蘿莉分別坐在兩張形狀似按摩椅的座椅上。二人均戴上類似VR眼鏡的器材,四肢以至身體不同的位置皆接駁著坐椅表面不同的連繫點。夏娃與馬太分別在背後負責監察整個任務的進行。

「你嘅大腦意識數據即將要進入裡世界,嗰度係一個自從智慧生命誕生一刻已經存在嘅虛擬世界,由最先抵達地球嘅潛伏者製造出嚟,目的係俾靈體可以搵到適當嘅宿主去輪迴再生,令一切生物嘅腦波能量得以循環不息。

喺嗰度,世界上嘅靈體一齊互動交流,講得簡單啲,就係一個人死後會去嘅地方,亦即係鬼魂存在嘅世界。

喺今次任務裡面,你哋要檢查位於裡世界入面嘅數據通道同閘門被撒旦呢幫叛徒嘅入侵程度,目的係防止叛徒繼續利用裡世界入面嘅漏洞進入生物打印機網絡。」

正當杜子奇出發去裡世界前,夏娃向他作出最後的陳述,目的是讓對方知道這次任務的危險性。
推推推
多謝路人兄捧場!
各位早晨!
支持下大作家既作品
多謝葉兄支持!
「你哋戴咗呢個好似VR眼鏡咁嘅天眼通神器就會進入裡世界,出發之後嘅一舉一動就會透過面前嘅電腦屏幕被我哋實時監控。

由於阿當係第一次參與任務嘅關係,所以我哋安排咗蘿莉喺裡世界做你嚮導,佢會負責保護你嘅人身安全。」馬太負責作出補充。

「冇問題,一切清楚。」蘿莉以充滿自信的聲調回應。

「清.....清楚。」杜子奇略帶猶疑地回答。

「如果冇問題嘅話,我哋就會開始倒數:五、四、三、二、一,出發!」倒數過後,夏娃正式啟動進入裡世界的程序。

就這樣,杜子奇與蘿莉二人一起在座椅上進入了昏睡狀態。下一秒,杜子奇與蘿莉的意識人像出現在電腦屏幕上,背景是晚上的旺角鬧市。二人朝著特定方向前進。

「夏娃,點解妳唔同阿當一齊去裡世界?」馬太突然問起夏娃來。
「我曾經諗過,如果阿當一個人嚮裡世界被殺,我可以用意識同步喺度救返醒佢,但係如果我同佢一齊出事嘅話,

我唔知佢復活之後可唔可以靠自己嘅能力回復自我意識,咁做太冒險,所以我選擇做佢個救生圈。」對於馬太突如其來的問題,夏娃只好極力解釋。

「根據生理鎖匙原則,潛伏者只能夠由異性幫佢哋做意識同步。妳咁做係因為妳緊張佢多過自己,我感覺到妳已經愛上咗佢,係嘛?」馬太問道。

「冇咁嘅事,我咁做只係為咗任務。」夏娃一臉尷尬地回應,然而眼角的淚痕卻出賣了她。

第二十六章:生化危機

估唔到我啱啱合埋眼冇耐,就見到蘿莉喺我身邊,真係發夢都冇咁快。佢雖然只係一個穿著馬甲內衣嘅機械人,但佢個波地其實同真人一樣。

令我感覺爽到震嘅係,佢有一招獨門絕技叫下體之呼吸,吸力特強,足以一下子抽乾我精力,講真我冇諗過潛伏者原來會有咁多黑科技。

我望下四周,依家我哋正身處晚上嘅旺角,眼前係西洋菜街,以往我一放工最鍾意就係去呢一帶睇模型同買玩具,

附近嘅信和,我一上去通常都唔見一千幾百,之後就大盒細盒咁落返條街,依家諗番起都覺得唏噓。

「呢度係裡世界入面位於九龍區內其中一個意識重生點。」蘿莉嚮我身邊回應我。

「重生點?乜咁似平時打Online Game嗰種嘅?話時話,妳喺度著成咁怕唔怕惹人犯罪?」
又live 了~ 推個靚推
為咗多謝你嘅支持,我希望keep到每日都有咁多篇幅po出嚟
matrix
「其實裡世界入面嘅設計同構思,本身就係一個遊戲平台,所有玩家都以靈魂嘅身份登入探索整個世界,而且個世界仲會隨住不同時代有所演變同更新添。

響呢度,靈魂係唔會消失,只會迷失,而且一般靈魂唔會擁有七情六慾,所以我著成點都冇人理。」

「呀.......我記返起啦,上次方舟號爆炸之後,我就發咗個夢,嚮夢境入面,夏娃帶我由一個好似沙漠咁嘅地方走到一處綠洲,

然後我哋一齊跳入一個湖入面,最後醒返就同佢喺回收工場地板做愛,成個夢其實就係我靈魂進入新身體嘅過程,但係點解一個靈魂好地地會迷失嘅?」

「當靈魂喺裡世界被殺,數據就會被侵蝕,變得唔完整,導致無法返去現實世界同身體結合又或者輪迴。」

「咁我明白啦!成日聽人講話啲鬼嚮陰間冇法輪迴,就係因為靈魂被侵蝕,所以佢哋就不斷喺陰間遊蕩,直至被法師超渡完,令佢哋變番做完整先可以輪迴!」

「其實法師只係負責修補靈魂,但可唔可以輪迴都要睇佢哋去唔去到數據閘門,因為嚮嗰度先至有同現實世界嘅接駁點。」

「照咁睇,上次發夢個湖就係一個接駁點,咁依家最近我哋個接駁點喺邊?」

「個接駁點就喺信和,亦係我哋依家要去嘅地方。」
其實MATRIX個世界觀好啱用嚟講鬼故的
「吓?我熟路喎,就嚮前面.......」點知我講完呢句之後,附近有個頭爆開咗嘅肥佬突然出現喺我眼前。

我望住佢成身血,一隻腳行到拐下拐下咁,十足睇緊BIOHAZARD入面啲劇情一模一樣!最恐怖係佢一雙染血嘅眼睛係咁望住我,就好似望緊個水泡咁.......

「呢個肥佬係跳樓死嘅,所以佢個頭爆開咗!你最初唔應該同佢對望,依家佢會一直纏住你,目的係搵你做佢替身!」

吓,乜咁邪㗎?點算好?點知就喺呢一刻,蘿莉手上突然多咗一支槍,佢連一句說話都冇交代就射向肥佬對腳,令佢當堂仆嚮地上。

「趁依家快啲走!」

第二十七章:十面埋伏

走咗一段路,終於撇甩肥佬,我邊講邊喘氣:「啱先被妳嚇親,原來妳身上帶咗武器,但支槍喺邊度嚟㗎?」

「呢支叫元氣手槍,係用念力操控同發射嘅精神武器,我之前透過外置程式裝咗入你個腦,只要你個腦投射出支槍嘅外型出嚟,佢自然會出現喺你手上。」

果然係咁,當我個腦諗住支槍,支槍就無啦啦咁出現嚮我右手。

「只要你依家對準目標心諗住發射,佢就會發射。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞