【科幻冒險多甜】《一場末日危機,令患上中二病的我變成救世者》

811 回覆
37 Like 7 Dislike
「你仲係唔信我?我話過我同你意識同步咗估到你諗緊乜,你唔駛下下開口同我講喎......」

估唔到夏娃突然坐起身同我玩下半場觀音坐蓮,跟住佢主動攬實我條頸,然後用佢對水汪汪嘅眼望實我,好似會望穿我對眼咁。

估到我諗乜咁神奇?咪住,就算夏娃講嘅係真,但係啱先一齊死喺太空,點解唔係上天堂而係返香港嘅?

「我一早將所有生物數據同精神數據做咗備份,儲存咗嚮呢度個電腦網絡入面,再加上呢度有一台後備生物打印機,我哋喺方舟號一死,呢度嘅AI即刻打印返個身出嚟,

而我哋潛伏者擁有可以喺平行時空駛用嘅同步技術,就算生存喺其中一個時空嘅分身消失,記憶都會由其他分身實時保存,等身體還原後,就可以進行實時同步。」

點知夏娃真係估到我諗緊乜,仲講咗一堆我聽極都唔明嘅野。不過都唔緊要啦,反正依家又死唔去。
話時話,原來夏娃坐蓮個姿態真係冇得頂,當佢對車頭燈係咁搖來搖去嗰陣,我個腦又開始記返起之前所有野.........就好似醒返晒咁!

點知就喺呢個敏感時間,夏娃後面又嚟多件裸女,嘩!唔通要一次過起雙飛?到底搞咩?睇真啲,原來後面條女唔係邊個,竟然係.........上戶彩!
夏娃好似知道我見到上戶彩,但當佢開始擰轉面嗰陣,背後突然被上戶彩一把粗鐵支扑落頭度,跟住掛彩,下一秒就咁暈低咗!

「小朋友!記得我嘛?」上戶彩一邊手持染血鐵支,一邊開口問,睇個樣仲笑得好詭異。
第十一章:埋身肉搏

嘩!原來所有野係真㗎?如果我唔係發夢,如果呢條上戶彩真係咁狠毒嘅話,咁下一秒佢咪會殺晒我哋?

「月姐姐妳好!對唔住我唔係有心睇妳全相,之不過我俾夏娃控制住。

我會同妳充分合作,我知道佢收埋咗妳叛變嘅證據.........」

就嚮佢殺我同夏娃前,我拿拿臨企番起身作個故仔希望盡量拖延一下時間。
「你知道幾多?證據收埋喺邊?唔想死就快啲講出嚟!」我係咁易試下佢,估唔到條變態女人真係上當。

「就喺妳後面.......」

點知上戶彩真係信以為真咁望向後面,而就嚮呢一刻,機會嚟啦,飛雲!我用盡全身力水飛身一腳踢落佢個肚度,就係咁,成個上戶彩連人帶鐵支仆咗落地。
係時候派下角色福利照:月闇/上戶彩

「地球人,我要先殺咗你!」條死變態女人原來真係嚟玩滅門,佢瞓嚮度都掛住攞條鐵支隊我。

「殺我?等妳立架撐立得咁爽丫!」

唔知點解嚮嗰一刻我好似美國隊長上身咁勇,一腳踩落佢拎鐵支隻手,然後仲踢走條鐵支添。

突然間,條女好似識得玩蜈蚣彈咁即刻拗腰彈返起身,仲嚮我面前擺咗個站立一字馬嘅甫士,唔通佢想用下面色誘我咁激?

正當我好奇家下究竟玩邊科嗰陣,全裸嘅上戶彩忽然衝前一腳掃跌我,跟住駛出一招奪命鉸剪腳鉗緊我條頸,當堂令我抖唔到氣,好恐怖!
最攞命嘅係,成身一絲不掛嘅佢兩隻腳中間嘅陰部對正我塊面,令我視線離開唔到佢個下體。

面對生死關頭最需要冷靜思考點樣拆解招式嘅時候,偏偏個腦冷靜唔到,反而自己條J又再一次扯白旗。
點知陰險嘅上戶彩睇準呢個黃金機會,又想再一次對我細佬發動斬首行動,佢發力搖乳拗腰,伸直隻手企圖捉住我條J。

正當我以為大勢已去嘅時候,偏偏俾我掂到地下條鐵支,我立即把握千載難逢嘅機會,對正佢條大脾罅一野插入去!
第十二章:生死交戰

我從未殺過人,亦唔會去傷人,但係今次如果我保唔住自己條J嘅話,莫講話我冇命,就連我同夏娃都會一齊死!

正因為咁,我搏晒命咁將自己嘅潛能發揮到極限。

結果,隨住上戶彩一聲慘叫,成碌鐵支隊晒入佢個西度,令佢變咗做一隻人形吊燒雞!
嚮生死關頭執返條J嘅我,自問係一個愛好和平嘅人,如果個變態女人唔係下下去到咁盡,要斷人子孫根令人生不如死嘅話,我都唔會出手咁狠。

大量唔知係血定尿嘅紅色液體不斷喺上戶彩雙腿之間流出嚟,我見佢不斷抽筋,又反晒白眼咁,我好驚,一時間唔知點算好。

就喺呢個時候,醒返嘅夏娃突然衝向上戶彩,仲將一支針筒打入對方條頸。
「妳係咪想同佢急救?」我問夏娃。我真係驚我會錯手殺咗人,雖然對方唔係地球人。

「我要喺佢斷氣前終止佢嘅腦部活動,防止佢復活後重啟意識同步!」點知夏娃嘅答案嚇我一跳。

搞邊科?復活?唔通佢係喪屍?定我睇緊鬼片呀?
「我估有人偷偷地幫日光同月闇,將佢哋嘅資料做咗備份,並且傳送咗去地球上屬於潛伏者專用嘅生物打印機網絡。

當佢哋嘅肉身喺方舟號被消滅之後,月闇嘅靈魂就利用黑客入侵程式追蹤我同你嘅靈魂嚟到呢度,然後利用同一台後備生物打印機復原佢嘅身體同意識。」

夏娃邊講邊帶我去睇工場入面嘅生物打印機,與其話係一部機,其實係一個巨型浴池,足足成個人咁深,入面裝滿咗淺藍色嘅藥水,浴池入面舖設咗好多個大小唔同嘅噴頭。
突然有陣怪味傳來,係啲藥水嗰陣味,就同我身上聞到嘅味一模一樣,腥腥地咁。諗真啲,原來我同夏娃都係由呢部機器啤出嚟!OMG!

「阿當過嚟!」突然夏娃叫我。「幫手回收月闇!」只見佢兩隻手揪住上戶彩兩邊腋下,然後將對方拉到我身邊,地下仲留有一大條血跡。
第十三章:恐怖打印機

回收?回咩收呀?家陣殺咗人呀!係咪要DUMP去堆填區呀?我從來都未試過毀屍滅迹喎........

「你以為你真係殺死咗月闇呀?佢個備份數據一日唔被清除,佢一日都會存在。

只係月闇個腦被我停止咗意識同步,喺呢段時間入面佢無法回憶同追蹤我哋嘅下落,但係如果有日光幫佢修復嘅話,好快佢會再出現返!」
吓,咁我即係冇殺到人?嚇得我........

「依家一齊掉佢條屍落去個缸入面先!」夏娃指下個巨型浴池,暗示大家一齊抬起佢。

好.......係咪一、二、三咁就掉呀?

「個打印機唔可以放入其他金屬物件㗎!」夏娃指住插入上戶彩下身嗰條鐵支,要我拔走支野。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞