【科幻冒險多甜】《一場末日危機,令患上中二病的我變成救世者》

811 回覆
37 Like 7 Dislike
「吓?我阿哥係被人害死嘅?」

「呢個只係假設。我想問妳識唔識得洛不凡呢個人?」

「認識,佢係我後父個仔。我阿哥嘅死係咪同佢有關?」曉彤好緊張咁問。

「我哋仲搵緊證據。妳幫我放呢樣野入佢房,然後收埋喺一個隱蔽嘅位置度,個微型裝置會自動收集佢部電話同電腦入面所有嘅資料,

咁做唔單止可以幫到你阿哥,仲可以阻止洛不凡繼續去害人。」我將夏娃俾我用嚟蒐集近距離電子數據情報嘅微型裝置交俾曉彤。

由於曉彤面有難色,辛梓玲決定開口鼓勵對方幫忙:「我知道洛不凡絕對唔係一個好人,有次佢仲差啲想捉我,呢種人如果唔揭穿佢嘅話,我怕佢遲早會害你。」

「好,我幫你。」曉彤好堅定咁同我講。
早晨呀~
午安貓貓
第三十七章:潛入

在老洞的情報室內,約翰與杜子奇一起聽取馬太對洛不凡的調查報告。

「我從洛不凡嘅電腦同電話紀錄中,抽取出最重要嘅部份,經過拆解同分析之後,知道洛不凡呢個人有兩個身份:

表面上佢係科技館館長陳蓮娜嘅私人助理,但實際上佢係撒旦嘅靈探,負責幫佢進入裡世界辦事。」馬太將結果告訴二人。

「怪不得我會喺裡世界入面見到佢,我怕佢遲早會對曉彤不利。」杜子奇說。

「由於杜曉彤所知嘅野唔多,暫時佢應該算安全嘅。」馬太喝了一口咖啡後回應。
「知唔知呢個洛不凡響裡世界主要嘅任務係乜野?」坐在一邊的約翰突然發問。

「暫時未清楚,但照睇可能係同數據閘門附近徘徊嘅靈體有關。」

「我相信科技館呢間野仲收埋咗好多唔見得光嘅秘密。」

「你想潛入科技館內部進行調查?」馬太反問對方。

「講得冇錯。我喺呢度嘅工作主要係潛入調查,呢個亦係我專長。」約翰回應時托了一下眼鏡,這個亦是突顯他自信的招牌動作。
午安古兄
午安貓貓
時間來到深夜,位於科技館的外圍廣場遊人寥寥無幾,除了保安員外,四周空無一人。

由於公眾開放時段已過,科技館跟其他博物館一樣,早已經閉館休息,這個亦是潛入調查的最佳時刻。

在一個隱蔽的角落,約翰施展出潛伏者的特殊技能,讓身體看上去跟背景融為一體,如同隱形一樣。

成功迴避保安員後,約翰來到一道裝有密碼鎖的門。

「套取密碼......」隨著約翰發動對保安員的意識入侵,密碼竟然輕鬆被破解,令進入辦公大樓的過程如入無人之境。
約翰長驅直入,一路上沒被其他當值的夜更保安員發現,穿過另一道上鎖的門後,便直接來到科技館地牢,

這裡跟其他樓層完全隔絕,是科技館收藏機密資料的地方,只能依靠從洛不凡處收集得到的行政人員密碼才能進入。

進入地牢後,約翰以手電筒繼續前進,在漆黑的走廊兩旁卻遇上了一撮人影。

約翰大驚下立即仔細察看,在手電筒的微弱光線映照下,發現竟是一班為數眾多的裸體男女,

個個一動不動,卻搔首弄姿,擺出不同的姿勢,令人不寒而慄。

與其說那些是人類的裸體,如果從質感枯乾的乳房和深陷的眼球去判斷,那些更像是屍體。
推!
第三十八章:屍變

約翰心想:「呢度又唔係展覽廳,如果呢班屍體係展品嘅話,點解唔索性擺入倉,而係放喺走廊呢?」

幾乎同一時間,其中一具屍體的手指開始蠢蠢欲動,發出骨骼互相磨擦的聲音。

潛行中的約翰驚覺附近有類似人類發出的聲音,隨即關掉手電筒照明,本能更驅使他啟動肉眼無法辨別的背景融入模式,以確保自身安全。

然而令到約翰大感意外的是,此舉未能換來預期的效果,在一片漆黑的走廊中,周圍陸續有一些「咯咯」的聲音傳來。

四方的雜音不斷向自己接近,那些源頭不明的呼吸聲音亦近在咫尺。當約翰察覺到他的偽裝技倆遭遇挫敗的時候,一切已經來得太遲。

就在恐懼感油然而生之際,再度開啟照明的他,赫然發現自己已被四、五具僵屍前後包圍,那些僵屍甚至能移動,並以鼻子代替雙眼找尋目標。觸目所見,每具屍體都被手電筒的光勾勒出極度恐怖的表情來!
各位早晨
由於這些異變的喪屍擁有如同動物一般的嗅覺意識,約翰開始醒悟這些身體內的宿主根本不屬於人類。種種跡象令約翰腦海中泛起了一個字:逃。

思考期間,其中最接近約翰的喪屍突然狂性大發,撲向他的身體瘋狂噬咬!

剎那間,大量喪屍蜂擁而上,並對準約翰身體前後夾擊!不消一會,無助的約翰被喪屍攻擊至奄奄一息,血液四濺,當場暈倒。

醒來後,重傷的約翰發現自己被關在一所囚室內,手腳被鎖上鐵鏈,囚室外站著一個女人。

「我以為係邊個,原來係十二使徒嘅約翰,真係大駕光臨,有失遠迎呀,哈哈哈!」在詭異的燈光映照下,咧嘴大笑的女人竟是陳蓮娜。
各位早晨
第三十九章:決裂邊緣

今日,我響老洞地牢同蘿莉一齊練習人體射擊,嗰度係一個室內野戰房間,有齊晒一切訓練設備,入面個佈置仲設計到成個實戰場景咁。

正當我哋全神貫注嘅時候,彼得突然衝入嚟,面上擺出一副十足尋仇咁嘅樣。

「咦,彼得兄咩事咁㷫?」

「哼!你個叛徒,到底捉咗約翰去邊?」

「咩叫捉咗約翰去邊?我都唔知你講乜......」

當我上前欲查詢究竟嗰陣,佢粒聲唔出忽然用絕技「太古之魂」對準我心口出招,好在我閃得快,拳頭一野打咗落去大門並即時「膨」一聲穿咗個大窿。

就喺我成功避過佢凌厲嘅攻擊之後,緊接落嚟佢馬上打出第二下攻擊,嚮呢個時間,反應快嘅蘿莉立即衝過嚟接佢第二招,結果即時成個人被彈飛埋牆角,衝力之大令到佢趴喺地下再企唔返身!
午安呀~
午安貓貓
Hello 古兄 終於浮得番上水
儲左幾日文 爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞