【科幻冒險多甜】《一場末日危機,令患上中二病的我變成救世者》

811 回覆
37 Like 7 Dislike
好高興見到路人兄!差D以為你冇再追故~
前幾日忙緊功課 終於番黎~
想比樓豬知
其實仲有人睇緊,我只係中意做cd-rom 多
多謝MeToo兄支持!馬上貼文
「叛徒,快講,你係咪唔信我會殺你?」彼得怒氣沖沖咁講。

「彼得,到底發生咩事?」夏娃突然喺門後出現,並且檢查蘿莉傷勢。

「約翰入咗去科技館之後就失咗蹤,佢腦海最後嘅一段留言訊息係撒旦。」

「撒旦?冇理由,撒旦同佢哋班同黨依家應該仲喺美國,況且我相信阿當,佢係唔會出賣我哋嘅。」夏娃先扶起蘿莉,然後一邊講,一邊分開我同彼得。

「我查過呢個人,佢尋日打過電話去姓洛嘅屋企,係佢通風報信。」

「你咪屈我,我打俾我妹話俾佢知姓洛嘅唔係好人,叫佢快啲執野走咋!」

「你講我就要信?」

「彼得,如果真係科技館嘅人捉走咗約翰,我哋大不了一齊攻入去!」

彼得冇理到夏娃,隨即衝前想向我出手,雖然夏娃一手擋開彼得,可惜佢唔夠力抵抗彼得嘅力量,仲成個人反彈埋我身,我唔想佢受傷,唯有攬實佢!

就喺呢個時候,佢好冧咁望咗我一眼,原來佢為咗救我可以去到咁盡。
推推~
多謝路人兄及貓貓支持
第四十章:神魔之戰

當我以為成件事冇轉彎餘地嘅時候,一下強光喺我眼前閃過,之後馬太同彌賽亞忽然現身。原來彌賽亞同佢班使徒全部識得隱形,怪不得佢哋經常神出鬼沒。

「彼得停手!」彌賽亞突然間發出鏗鏘之聲,逼使彼得中途撤招。「你唔好怪呢位小兄弟,所有野其實都係由撒旦搞出嚟,

佢故意挑釁,目的係想離間我哋。我哋一定要守望相助,唔好再中佢計。」彌賽亞用神嘅語氣同彼得講。

「但係約翰依家下落不明,我唔可以見死不救。」

「如果約翰真係死咗嘅話,我哋反而可以透過生物打印網絡重組佢身體,依家佢應該被人囚禁,目的係想引我哋上釣。」
「咪住,如果洛不凡背後真係有撒旦嚮度撐腰,咁點解撒旦唔直接現身?反而我哋要怕咗佢而縮埋嚮度?」為咗曉彤安危,我決定爆響口。

「小兄弟,有啲野唔方便直接同你講明白......」馬太突然開口阻止我問落去。

「馬太,由得佢。佢依家已經係我哋潛伏者其中一員,反正件事遲早都要同佢講,早講總好過遲講。」

彌賽亞突然用返人嘅口吻繼續講落去:「其實我依家嘅力量已經步向式微,今時唔同往日。」

「吓,點解會咁......你係神,有好多人崇拜緊你。」

「小兄弟,呢個只係一個品牌效應。你叫我出嚟認做上帝之子,你估世人會信咩?」
推多下
早呀
各位早晨,多謝路人兄和MeToo兄支持
午安古兄
午安貓貓
「吓,點解會咁......你係神,有好多人崇拜緊你。」

「小兄弟,呢個只係一個品牌效應。你叫我出嚟認做上帝之子,你估世人會信咩?」

「你二千年前已經出現過一次,你可以施行神蹟,證明你真係存在嘛?」

「今時今日,一定會有科學家出嚟求證,唔通你叫我承認潛伏者對地球所做嘅一切?」

彌賽亞邊講邊啟動身邊嘅流動生物打印機,再喺我面前將五餅二魚複製咗前後兩套一式一樣嘅食物,最後將個餅遞俾我食。

我咬咗個餅一啖,再望住佢講:「既然係咁,點解你二千年前要出現?」

「當年我嘅出現,只為咗執行一個任務,就係消滅撒旦,結果俾我成功做到,但卻換嚟慘痛嘅代價。」彌賽亞一臉欷歔咁講。
早晨
早晨路人兄
「乜原來撒旦已經被消滅?但據我所知佢個身體仲喺美國,咁係咪話佢偷偷儲存起生物數據同用咗生物打印機複製自己?」夏娃突然問起。

「錯。撒旦嘅肉身的確已經唔存在,依家身處美國嗰個話事人其實係佢替身。事緣當年我同撒旦大戰咗好耐,結果佢個肉身連同所有生物數據都被我徹底消滅,最遺憾俾佢個靈魂走甩。

後來,估唔到佢竟然上咗我妻子身,亦即係抹大拉的馬利亞嘅肉體嚟對付我。我當時為咗消滅撒旦,逼不得已向馬利亞出手,目的係為咗驅逐撒旦嘅靈魂,

但撒旦嘅魔力竟然一再增強,馬利亞為咗急於救我,佢先消除晒自己嘅生物數據,然後再跳入火山口,

寧願自己灰飛煙滅都要同撒旦同歸於盡,可惜事與願違,馬利亞結果白白犧牲,而撒旦嘅靈魂又再一次走甩。」

彌賽亞講完自己嘅家事之後,一直低頭祈禱。面對喪偶慘劇,我感覺佢一直都強忍內心嘅痛苦。
加油, 我都好怕單機寫文
「夏娃,妳依家應該明白點解彌賽亞永遠唔提起自己嘅妻子。」馬太喺彌賽亞身邊講。

「我一直都以為馬利亞係病死,點知原來.......」

「撒旦利用馬利亞去打擊彌賽亞,係因為佢對馬利亞背叛自己懷恨在心,

佢嘅目的除咗懲罰馬利亞之外,仲利用咗馬利亞嘅犧牲去令彌賽亞產生內疚同仇恨,而內疚同仇恨正正係侵蝕彌賽亞神聖力量嘅一種手段。

受到孽障侵蝕,目前彌賽亞嘅力量已經大不如前,相反撒旦已經得到世俗人士同某啲政權嘅支持,要直接反擊佢會好困難,

況且我哋唔可以被外界得悉呢個真相,所以只能夠用迂迴嘅方法。」馬太繼續講落去。
各位早晨!
幫你推多次啦
有時真係好懶唔想一直留言,但只要一日有文都會入黎
多謝你支持,通常我中午前後出故的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞