【科幻冒險多甜】《一場末日危機,令患上中二病的我變成救世者》

811 回覆
37 Like 7 Dislike
各位早晨!本故事現已章節形式上載於蕉園,方便各位追故:

https://www.penana.com/story/79316/一場末日危機-令患上中二病的我變成救世者/
你或許會感到奇怪,我的年齡真的有二千歲那麼老?其實我們星球的科技早已掌握了突破年齡限制的技術,

我們的身體可以利用生物打印機不斷自我複製,意識更可以透過上載到網絡和下載到生命載體不斷延續生命。

你或許會問:「為什麼你不站出來幫助我們改善技術?」原因很直接,基於我們的守則,我們不能介入其他行星的文明演變,只能做一個潛伏者。

況且我只喜歡為地球人宣揚和平訊息,但命運卻安排我遇上來自我星的背叛者,他們欲置我於死地,把我塑造成叛亂份子,最後把我釘上十字架。

可是他們的詭計永遠無法得逞,因我掌握了複製意識載體的技術,所以身體能透過不斷複製去復活,直至現在。
最後一句修正:
可是他們的詭計永遠無法得逞,因為我的地球同伴運用了複製生命載體的技術,使我能死後復活,直至現在。
除日記外,還有一個錄像片段,是由彌賽亞本人親自攝錄,向下任彌賽亞交代重要事項。最尾的一句吸引了彼得的眼球。

「阿當,我相信你先會將時空夾縫嘅能力傳授俾你,你要用喺正確嘅地方。我知道你日後會係一個好嘅彌賽亞,但你絕對唔可以將彌賽亞嘅責任交託彼得,因為佢心術不正........」

錄像片段在此完結。由於彼得再找不到有關時空夾縫能力的內容記載,憤怒之下把屏幕擊碎。

「嘿嘿..........彌賽亞,你想阻止我成為下任繼承人?太遲啦,一切只能怪你信錯人。」彼得說話時展露陰森的笑容。
第六十九章:婚紗背後(上)

為咗辛梓玲,我終於以海外專才嘅身份上對方家長屋企同佢父母見面。我明白到只要身邊有舊錢,傾婚事原來係冇想像中咁困難。

由於辛梓玲因工作需要習慣周圍飛,佢出國嘅時間仲多過留港,所以佢父母一啲都冇懷疑過我哋點樣認識對方。就係咁,婚禮安排咗喺兩個月後。

我知道如果再繼續做彌賽亞,變返做正常人嘅我一定唔會再享有以往嘅安樂日子。

如今撒旦已死,地球末日尚未至,世界根本唔需要由超能力者去領導,為咗盡快過返正常人嘅生活,交捧係必須嘅,不過對於交個位俾彼得,我感到非常猶疑,希望之後一切平安,冇事發生。

過多兩個月我就會正式脫單,諗返起呢一年發生嘅事,令我嘗盡人生甜酸苦辣,先係我無辜被夏娃帶上太空並且經歷兩次死亡,然後我因為捲入潛伏者之間嘅叛變同戰爭而變成磨心,

我媽更因此無辜慘死,雖然依家總算能夠同暗戀咗好耐嘅女同學結婚,但如果有得揀嘅話,我寧願咩都冇發生過。

馬太形容得啱,內疚同仇恨正正係侵蝕彌賽亞力量嘅手段,自從成為彌賽亞之後,我內心一直都冇平靜過,就好似我媽被撒旦所殺嘅仇一直纏繞我內心,再加上我對我媽同夏娃所產生嘅內疚感,令我好抗拒自己嘅宿命。

今日,我同辛梓玲約埋攝影師去郊外拍攝婚紗相,穿起婚紗嘅辛梓玲顯得格外明艷照人。攝影師建議我哋去西貢,因為嗰度有原始風貌,加埋有最靚嘅海景,張相影出嚟構圖保證一定靚。

我哋一班人坐車入西貢,喺萬宜水庫東壩落車,一路行一路搵,搵咗幾處海邊景,但都俾辛梓玲彈話唔靚,入到浪茄後,著住婚紗嘅辛梓玲開始感到不適,仲出現中暑嘅徵狀,我立即扶佢埋一邊然後坐低休息。

坐咗一排,由於辛梓玲都仲係有啲唔妥,於是我向攝影師提議走回頭路坐車返市區,點知攝影師因為唔想成本超支,不斷遊說我休息完再繼續影落去,正當我哋爭論緊走定唔走嗰陣,原本坐嚮一邊休息緊嘅辛梓玲眾目睽睽之下突然平空消失!
我打辛梓玲電話但冇人聽。就喺呢個時間,四下無人嘅山頭野嶺突然出現多隻大狼狗,當中為首嘅黑色大狼狗喺上次有份跟蹤我同辛梓玲返屋企。

知道佢哋嘅目標係辛梓玲後,我第一時間好驚,怕未婚妻會因為我而遭遇不測,我唔想再有任何人因為我而死,特別係我最重視嘅人。

為咗唔想喺攝影師同佢助手面前展露超能力,我唯有用藉口打發佢哋先走,然後我用元氣手槍趕走一班野狗,再四周搵辛梓玲下落。

行下行下,嚮地上見到一啲屬於辛梓玲嘅飾物,雖然我沿途不斷呼喚對方,但冇人回應。

當下我內心充斥住不詳嘅預感,精神蹦緊至極限,就咁樣行咗大概半小時去到大浪灣。

接近黃昏嘅時候,終於俾我嚮一處空無一人嘅沙灘見到辛梓玲,我見到佢坐咗喺舊石上面,但神情非常古怪,身上嘅婚紗仲接近破損嘅程度,令我極度不安。
「梓玲.......係我!妳冇事嘛?」身處遠方嘅我高聲呼叫辛梓玲嘅名字。點知就喺呢個時候,嚮我身後三米範圍內突然出現多隻上次襲擊蘿莉嗰種喪屍!

一班喪屍明顯以我為狩獵目標,我以敏捷嘅身手成功避開其中一隻嘅偷襲,點知下一秒上身立即被另一隻以利爪擊中,禮服亦被割開,當場掛彩。

「嘿嘿.......彌賽亞,我哋又見面啦!」嚮夕陽下嘅幽深草叢背後,一個身穿黑色教士袍同配戴倒十字架嘅男人忽然現身。

「你係.......邊個?我好似唔知邊度見過你?」

「你唔需要理我係邊個,只要知道今日係你死期就得啦!」
正當個男人想郁手殺我之際,我利用時空夾縫嘅能力避開佢,然後立即衝向辛梓玲所在嘅地方,目的係救對方離開。

令我覺得奇怪嘅係,當我接近辛梓玲嘅時候,我發現佢手上突然多咗一支來歷不明嘅權杖。

「梓玲.......呢度好危險,快啲跟我一齊走!」我拖住辛梓玲隻手同佢講,點知佢面上卻報以一副陰森詭異嘅表情,我隨即感到不寒而慄。

「靚仔,你以為你放棄唔再做彌賽亞,自己可以置身事外嗎?哈哈.......哈哈.......」呢個時候,一直沉默無言嘅辛梓玲竟以另一把聲音向我說話!
第七十章:婚紗背後(下)

我被辛梓玲把聲音嚇到當堂呆住。

「妳唔係辛梓玲,妳究竟係邊個?」說話同時,我馬上捉緊對方隻手,正因為辛梓玲同我提過佢曾經被鬼上身嘅野,即使真實係比想像更恐怖,但為咗救佢,我已經唔理得咁多。

「有本事你咪殺咗我囉,就好似上次咁,嘿嘿........」辛梓玲望住我,雙眼突然變得好邪。

「妳係.......撒旦?」

「係又點?殺咗我囉........點呀,唔捨得郁手丫?咁我走㗎啦.........」辛梓玲一邊講,一邊甩開我隻手,然後脫去身上面嘅婚紗,直至一絲不掛為止。

「放咗佢!妳隻惡魔到底想點?」
辛梓玲以佢手上嘅權杖喺沙灘上變咗一個結界出嚟,然後挺胸向我講:

「記住.........唔想你個未婚妻同你個仔攬住一齊死嘅話,三日之內,交你條命仔俾我。」

天空開始入黑,我哋之間嘅對話亦就此結束。隨住一陣海風將婚紗從沙灘吹起,全身赤裸嘅辛梓玲以惡魔嘅姿態背向我踏入結界,整個身體逐漸消失於黑暗之中。

此時此刻我渾身都感覺好痛,除咗心痛之外,啱先被喪屍爪傷過嘅地方亦開始中毒發炎。

最奇怪嘅係,之前遇到嘅男人同喪屍跟辛梓玲一齊不知所蹤。

我識得嘅絕招,冇一樣係用嚟對付鬼上身,面對咁無助嘅情景,個腦即時一片空白,嗰一刻我甚至呆咗唔知點去反應,任由辛梓玲大模斯樣咁離開。

「你冇說話好講啦,彌賽亞!」就喺呢個時候,我背後忽然傳嚟另一把熟識嘅聲音。

我立刻回頭一望,發現位於日落餘暉嘅遠處原來係彼得、菲臘同蘿莉三個人,從聲音得知,剛剛說話嘅人應該就係彼得。
,
各位早晨
「你哋三個點解會喺度?」其實我一直只關心辛梓玲嘅安危,對於彼得嘅質問,根本完全聽唔入耳,但為咗敷衍彼得,我隨便問咗一句。

「你梗係想我哋唔喺度啦,方便你串通撒旦。」點知彼得一答完,跟住同菲臘講:「菲臘,好明顯支權杖係阿當偷嘅,你依家相信佢就係嗰個內鬼啦!」

「我冇說話講。既然係咁,阿當就交由你處置。」菲臘嘅回答令我冷汗直冒。

「蘿莉,阿當出賣自己人,已經唔再係彌賽亞,立即將佢就地處決!」

「收到。」說話期間,蘿莉面上竟浮現住一副恐怖嘅神情。
早晨貓貓
第七十一章:殺神

當我聽到彼得同蘿莉之間嘅對話嗰陣,我根本無法相信自己對耳朵。我睇住蘿莉有所行動,下一秒內心立即盤算自己嘅對策:冇錯,用時空夾縫的確係可以消滅蘿莉,但咁做等於直接殺死佢。

論速度,我根本唔夠佢快。要逃走,面前係一個大海,我冇能力辦到。就喺我諗到一半嘅時候.........嘩!我下身突然被一隻腳踢中,成個人就咁彈起。

我好痛咁喺沙灘爬起身,原來剛才下體被蘿莉狠狠踢咗一腳!點知就喺我錯愕之間,腹部又被蘿莉打多一拳!

「叛徒!你殺死我哋咁多同伴,我今日要你死!話你知,彼得已經刪除咗你嘅數據備份,你死咗之後係唔會再復活㗎啦!」

睇嚟彼得已經控制晒老洞入面一切人物,蘿莉今次咁重手,佢要殺我係真嘅........當下我嘅處境非常危險,身體所受嘅傷好嚴重,口角不斷吐血,爬嚮地上已經冇辦法還手...........只有眼白白等死.........
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞