【科幻冒險多甜】《一場末日危機,令患上中二病的我變成救世者》

811 回覆
37 Like 7 Dislike
推~
推~~
早晨路人兄!
「不凡,自從子奇走咗後,細媽同細妹,以至我哋呢個家都好需要你,不如你以後都搬返嚟同我哋住好冇?順便嚮生意上幫下我手。」

得悉當日出現的人是騙子後,洛森正式邀請兒子回家長住。

「其實我都好想搬返嚟嘅,話晒呢度係我屋企。之前子奇的確同我有啲誤會,但係依家佢人都走咗,

希望細媽唔好擺喺心入面,話晒我都想曉彤重新認識我呢個哥哥。」洛不凡繼續侃侃而談。

就在此時,良久沒作聲的杜曉彤終於按捺不住,向繼父和母親發炮:

「你哋聽住,我冇呢個人面獸心嘅哥哥,喺我人生入面,就只得子奇一個大哥。」

話畢,杜曉彤立即進房,並且將房門關起來。
祝各位情人節快樂!
情人節快樂呀
多謝貓貓。收咗心心未?
「曉彤!佢只係一時太掛念子奇,先至會........」洛太話說到一半,由於身同感受,一時忍不住哭了出來。

「爹地,細媽,你哋俾啲時間我,遲早我會同曉彤冰釋前嫌。」洛不凡說話時展現出一向的自信。

「希望係咁。雖然曉彤唔係我親生,但畢竟你細媽最疼錫佢,我哋都想你同佢和好如初。

話時話,我知你最近辭咗職,幾時決定返公司幫我手?」由於家裡氣氛突然轉差,洛森決定轉換話題。

「爹地係咁嘅,我搵到份新工,決定加入博物館做項目研究主任。」

「吓?係咩博物館?」

「係嗰間叫科技館嘅博物館,佢哋表面上係一間博物館,但實際上積極參與創科研究,

聽講資金係來自內地軍方,某啲項目仲拍得住美國出名嘅大學添,我聽日就會返新工。」
古大加油
多謝貓貓
每日一追
多謝路人,為表支持,特地加更
第二十四章:恐怖博物館

位於市中心的某個地方,聳立著一座三尖八角兼且奇形怪狀的建築物,是一所新成立的科技博物館。

這天開始,洛不凡正式獲館方聘請成為項目研究主任。由於洛擅使職場攻心術,加上為人能言善辯,不消三個月,便吸引了上司的青睞,並且能獨當一面主持項目會議。

時間轉眼來到半年後,某一天,新任館長陳蓮娜破格晉升洛不凡為私人助理,並且跟他單獨會面,介紹該博物館的館藏和未來的發展。

「洛不凡,你嚟咗我呢度半年,但睇唔出你嘅表現仲好過好多老前輩。我對你嘅辦事能力好欣賞,講返轉頭,你當初點解想喺我哋呢度做?」

身穿黑色低胸V領行政套裝,內裡真空,露出誘人事業線的陳蓮娜坐在館長室的大班椅上說。

「坦白講,我覺得一般博物館嘅處事作風過於保守,我個人比較希望接觸一啲高端科技,咁啱科技館最近嘅投資計劃比較進取,所以我喜歡留喺度發展我事業。」

「我果然冇睇錯你,我哋嘅理念完全相同。科技館成立嘅目的係成為鄰近區域內數一數二嘅博物館,我哋擁有豐富嘅館藏同嶄新嘅技術,呢啲都係其他博物館望塵莫及嘅。

我敢講,科技館無論喺展覽嘅策劃能力、市民嘅評價,抑或創新發展等都足以傲視同儕。」

面帶強烈自信的陳蓮娜帶領洛不凡來到博物館內其中一個從未公開過的展廳,該處正在展出館內一些秘密收藏,玻璃櫥窗內陳列著一具具經過塑化的男女屍體。
「呢啲都係數一數二嘅珍貴館藏。好奇一問,佢哋係自願死後成為展覽品嗎?」洛不凡問道。

「好問題。佢哋全部都係自願嘅,因為當佢哋成為展品之後,就能夠擁有永生。」陳蓮娜說。

「乜野叫永生?對唔住,我唔係幾明........唔通佢哋係宗教信徒?」

「嚟,就等我帶你去參觀我哋嘅工場,你會感到大開眼界。」陳蓮娜說畢,立即帶領洛不凡來到博物館內的工場,與其說工場,那裡更像一所實驗室。

在實驗室的正中央擺放著一個鐵籠,內裡有一隻張牙咧嘴的狗,在牠身體上下不同的部位皆接駁了多條光纖以及電線。那隻狗雖然不斷掙扎,但被狗鏈綁起來的牠卻動彈不得。

與此同時,陳蓮娜取出數支不同顏色的藥水針筒,然後將紅色的那支藥水注射進狗的體內。

「我哋擁有劃時代嘅科技,而且大多數都係自主研發嘅。呢種紅色嘅藥水,會將嗰隻狗嘅生物數據,包括佢體內嘅每一個細胞,全部上載至我哋嘅超級電腦,

呢部超級電腦會連接住一部生物打印機,佢係世界上唯一一部可以將狗隻原原本本咁複製出嚟嘅偉大發明。」

陳蓮娜說畢,生物打印機便把狗隻的細胞逐一複製,不消十五分鐘,一隻跟剛才的狗一模一樣的立體模型便出現在藥水缸內。

「難怪你哋可以擁有數量咁龐大嘅館藏,佢哋都係頂級嘅展品。」洛不凡以驚嘆的口吻說。

「我依家帶你去睇另一樣野。」陳蓮娜向洛不凡報以一抹邪笑。
推一下
古兄好波
多謝你
在實驗室的另一角落擺放著一張床,那裡躺著一個彌留中的末期病人,身旁有一位醫生和一位護士在監察他的生理數據。跟狗隻一樣,全身上下不同的部位都接駁了多條光纖以及電線。

「老伯,你考慮清楚未?想唔想擁有永生?」陳蓮娜問。

老伯點頭示意,並且在承諾書上簽名。

「好極。老伯你平日最喜歡食咩?」陳蓮娜以貪婪的眼神看著老伯雙眼,然後接過承諾書。

「蘋………果………」老伯以虛弱的聲線回答。

「冇問題,好快你就會如願以償。」話畢,陳蓮娜便將藍色那支藥水注射進老伯體內。

「呢種藍色嘅藥水會將老伯嘅大腦意識數據,包括儲存喺佢每一個腦細胞內嘅資訊,一樣全部上載至我哋嘅超級電腦。」

老伯體內如同遭到極刑一樣,面部流露出極度痛苦的表情。當意識數據上載完畢後,便一命嗚呼。
輕輕一推
謝謝支持!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞