有冇移民撚討論

1001 回覆
40 Like 13 Dislike
啱啱fg出黎做MT
3年後升船公司assistant manager
睇緊十年後走唔走到
好似係澳洲ㄱ一ㄱ一丨一
啱啱fg出黎做MT
睇緊十年後走唔走到
好似係澳洲ㄱ一ㄱ一丨一

啱啱fg出黎做MT
睇緊十年後走唔走到
好似 transportation manager係澳洲張list
canada都有
好怕2047
護士撚
想睇下加拿大岩唔岩
有冇護士/加拿大巴打講下ca 環境?

利申未追po 同仲未去過ca

你有無查過資格承唔承認 同有咩手續?

我大概有聽過加拿大係長期缺護士

你肯唔肯去老人院執屎先?
你拎住香港既qualifications去加國既醫院係絶對冇你份。

咁撚大獲

將心被己
如果你係威記見到個係大陸落黎操大陸口音,拎大陸certification 既護士幫你打針.你估你會點睇?
啱啱fg出黎做MT
睇緊十年後走唔走到
好似係澳洲ㄱ一ㄱ一丨一

啱啱fg出黎做MT
睇緊十年後走唔走到
好似 transportation manager係澳洲張list
canada都有
好怕2047

睇下你有冇機?
0731 Managers in transportation

Example Titles:

bus company manager
distribution manager – logistics
flight operations manager
freight forwarding manager
marine superintendent
railway freight manager
superintendent, rail operations
traffic manager – transportation
transportation manager
transport department manager
urban transit system manager
......etc
護士撚
想睇下加拿大岩唔岩

你拎住香港既qualifications去加國既醫院係絶對冇你份。

咁撚大獲

將心被己
如果你係威記見到個係大陸落黎操大陸口音,拎大陸certification 既護士幫你打針.你估你會點睇?

依家大撚把啦
D 醫生個個都鄉音

咁D醫生唔會冇香港既certification 卦
係個邊就要入番個邊既system....好多賓賓都係護士,去到個邊就做psw
老人院就請最多....係本土出世讀書拎cert 既就去醫院多
(我表妹係Tor某大醫院做骨科醫生)
護士撚
想睇下加拿大岩唔岩

咁撚大獲

將心被己

只講Rn
美加都係考nclex 應該要考埋toefl
每個state要求都有唔同 睇自己落腳點再唸 至少有bsn
至於搵工大城市多機會多競爭
缺護士係講梗鄉下地方但加國既鄉下多數係長年-20c 落雪既地方 真心唔係人人頂到
護士就唔係做醫院咁局限 有老人院診所學校探訪護士case manager 讀埋書可以做NP睇症開藥
美國撚,但建議人去加拿大會好啲

有美國人買加國649中左頭獎即刻申請移民。
費事拎D$返美國俾IRS抽幾成走

就算雙重國籍IRS一樣可以抽你稅

1.國乜野籍姐? 我講係PR application.
2.香港大Q把人雙重國籍啦....有冇人見黎追數?自己報dual citizenship 就唔計啦
3.呢D人係個邊大把....唔知你又見過幾多? 我就有幾個街仁就係為左唔俾IRS 查家宅式audit結果就走左去第2度....結果慳番唔少
4. 亦都有唔少人因為各種原因唔要個國籍住....eg: 大班, 盛智文..etc

都要報

美國係特別嘅
不論居住地美國公民都要向IRS報稅
如果係美加dual,因為雙方有treaty,可以防治雙重徵稅。唔係所有國家都有

你要犯法逃稅我無辦法,無論如何責任已經係你身上
想問一句,各位搞移民係會自己搞哂定出去搵顧問搞?知唔知大概收幾錢?
香港讀緊細電
邊個國家會請細電人
master過外國讀
好想移民

一係黎我地美國囉

有諗過黎美國讀master
但美國多勁人
自問讀書又唔算好勁

咁你可以轉行了
細電勁多來自大陸,台灣,印度既神人

你唔一定要神人先搵到工架嘛
只係要專業既話你唔好太差就得
啱啱fg出黎做MT
睇緊十年後走唔走到
好似係澳洲ㄱ一ㄱ一丨一

啱啱fg出黎做MT
睇緊十年後走唔走到
canada都有
好怕2047

睇下你有冇機?
0731 Managers in transportation

Example Titles:

bus company manager
distribution manager – logistics
flight operations manager
freight forwarding manager
marine superintendent
railway freight manager
superintendent, rail operations
traffic manager – transportation
transportation manager
transport department manager
urban transit system manager
......etc

美國撚,但建議人去加拿大會好啲

有美國人買加國649中左頭獎即刻申請移民。
費事拎D$返美國俾IRS抽幾成走

就算雙重國籍IRS一樣可以抽你稅

1.國乜野籍姐? 我講係PR application.
2.香港大Q把人雙重國籍啦....有冇人見黎追數?自己報dual citizenship 就唔計啦
3.呢D人係個邊大把....唔知你又見過幾多? 我就有幾個街仁就係為左唔俾IRS 查家宅式audit結果就走左去第2度....結果慳番唔少
4. 亦都有唔少人因為各種原因唔要個國籍住....eg: 大班, 盛智文..etc

都要報

美國係特別嘅
不論居住地美國公民都要向IRS報稅
如果係美加dual,因為雙方有treaty,可以防治雙重徵稅。唔係所有國家都有

你要犯法逃稅我無辦法,無論如何責任已經係你身上

係香港買股票好多時啲人都隱藏自己美國公民身份
但老老實實IRS無咁神通廣大既

title名銜唔太重要,最重要嘅係實際工作做過咩野,自己睇下Main Duties個list

http://noc.esdc.gc.ca/English/noc/Profile.aspx?val=0&val1=0731&ver=11&_ga=2.149598452.339574505.1499299627-2125979360.1471313903

NOC 0 可以through express entry, 自己計計分

http://www.cic.gc.ca/english/express-entry/grid-crs.asp

title名銜唔太重要,最重要嘅係實際工作做過咩野,自己睇下Main Duties個list

http://noc.esdc.gc.ca/English/noc/Profile.aspx?val=0&val1=0731&ver=11&_ga=2.149598452.339574505.1499299627-2125979360.1471313903

NOC 0 可以through express entry, 自己計計分

http://www.cic.gc.ca/english/express-entry/grid-crs.asp

cut off 450, 唔夠
自己讀書唔另
讀緊part time degree
諗緊學返門藍領手藝會否更好
自己讀書唔另
讀緊part time degree
諗緊學返門藍領手藝會否更好

非文職專科想移民2大要訣,英文加手藝

cutoff 時高時低 唔係梗嘅,上一次all program draw低到415
http://www.cic.gc.ca/english/department/mi/index.asp#mi-pr-express

打漏

cutoff唔夠可以考慮 Provincial nomination (PNP)

唔同省有唔同sub-stream, 各自有其他標準, 有nomination 加600 分 (注意唔係所有PNP stream 都可以用express entry)
香港讀緊細電
邊個國家會請細電人
master過外國讀
好想移民

一係黎我地美國囉

有諗過黎美國讀master
但美國多勁人
自問讀書又唔算好勁

咁你可以轉行了
細電勁多來自大陸,台灣,印度既神人

你唔一定要神人先搵到工架嘛
只係要專業既話你唔好太差就得

都係架,只不過你係神人既話,優勢大D
醫生fresh grad過澳洲諗唔諗得過
諗住過到去先讀專科
有無醫療巴打分享下經驗
諗住過到去先讀專科
有無醫療巴打分享下經驗

why not. 不過做rural area GP 好似容易D。
我都唸住幾年後去芬蘭。拎到PR 之後 得閒回港做吓locum.吾係外國做本行。

利申: UK -->HK GP
想問一句,各位搞移民係會自己搞哂定出去搵顧問搞?知唔知大概收幾錢?

視乎國家。以加拿大FSW為例,完全唔需要搵顧問,因為Immigration Act/Regulation寫明,責任在申請人, i.e. you as the main applicant, have to make sure the application is accurate and complete, not the representative. 有問題佢地係無責任的。
諗住過到去先讀專科
有無醫療巴打分享下經驗

香港醫生人工咁高,移過去會減人工
諗住過到去先讀專科
有無醫療巴打分享下經驗

香港醫生人工咁高,移過去會減人工

係,所以我個fd諗住做多10幾年先諗移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞