有冇移民撚討論

1001 回覆
40 Like 13 Dislike
講多最好一次 如果你係有料既 唔洗理我
冇料又想移民 你有定心理準備下半世冇機會入返你當初既career path

我諗呢到好多人目標唔係去外國發達而係生活
香港大公司既高職位有幾多真係卒仔咁升上去?
次次咪又係空降一個落黎 全部都係玻璃天花黎 你要靠轉工Headhunt先有機會上到M位

一半朋友讀完書就過左外國生活, 佢地無係香港打過工但去到個邊一樣事業有成(正常)

利申: SPE升APM 已經睇透哂香港制度

咁應該你network唔夠廣
我識既外國移民都係load得唔好
有好多過幾年又返香港
有d係外國直頭讀law都要做外賣仔
你大可以繼續努力 你成功我鄧你開心

你要向衰望無人阻到你既 大把人讀完U係香港做埋D濕鳩工啦
唔及你NETWORK廣啦 識親D人都下三流
馬死落地行 有咩問題 今日送外賣 可能佢搵緊佢專業既工你唔知姐
笑人一時笑唔到一世
最可憐既係明明自己無能力但唔比人地過得比自己舒服自在

屌唔好理嗰條友啦,次次講移民就踩,講真人哋討論去唔去關佢撚事咩

我都唔理佢啦 由佢吠 無乜需要去講服佢
而家上緊網睇資料 問題都唔大 係諗緊生活個D可以點
好似當我夠分 可以移民過去 都要搵地方安置自己同家人生活
諗緊舊錢要預幾多

唔好信嗰啲香港賣外國樓嘅廣告,普遍賣嘅墨爾本屋都喺啲唔值得買嘅區,買apartment更加死撚硬。

你打算去邊個城市?

本身都無接觸過移民既野 都係聽朋友講多 加上自己對香港生活好悶好煩
未有諗頭, 如果技術移民一定要偏遠地區?
如果係既我見有4個
1. Queensland
2. new south
3. Victoria
4. western
邊到睇到多D料?

睇你邊隻visa....我個人建議唔好去wa-Perth, 嗰到經濟太受礦業影響,依家樓價係陰跌

睇你鍾意咩天氣,Brisbane 天氣似香港
Sydney 同mel比夏天熱嘅日數多不過無咁高溫,冬天就無咁凍

做工程計過保守有65分 呢個情況應該係用咩VISA移?
有無咩網可以睇

馬死落地行 有咩問題 今日送外賣 可能佢搵緊佢專業既工你唔知姐
笑人一時笑唔到一世

屌唔好理嗰條友啦,次次講移民就踩,講真人哋討論去唔去關佢撚事咩

諗緊舊錢要預幾多

唔好信嗰啲香港賣外國樓嘅廣告,普遍賣嘅墨爾本屋都喺啲唔值得買嘅區,買apartment更加死撚硬。

你打算去邊個城市?

本身都無接觸過移民既野 都係聽朋友講多 加上自己對香港生活好悶好煩
如果係既我見有4個
3. Victoria
4. western
邊到睇到多D料?

睇你邊隻visa....我個人建議唔好去wa-Perth, 嗰到經濟太受礦業影響,依家樓價係陰跌

Sydney 同mel比夏天熱嘅日數多不過無咁高溫,冬天就無咁凍

有無咩網可以睇

189啦,城市點都好過住鄉下嘅
日本移民點睇?
日本移民點睇?

呢個真係一個地獄跳落另一個地獄

笑人一時笑唔到一世

諗緊舊錢要預幾多

你打算去邊個城市?

如果係既我見有4個
3. Victoria
4. western
邊到睇到多D料?

有無咩網可以睇

THANKS 巴打SEARCH下先
日本移民點睇?

日本人壓力仲大過香港
我講緊既係後代
即係唔關你事呀
你個仔做到識飛都唔關你事
廿幾歲仔移民外國 人生就咁玩完
不過可能入得黎既都係香港load唔掂
咁就更加唔好移啦 係自己地方都生存唔到 去到外國包你收皮

樓上個個話5k usd/mth喎咁都撈唔掂

9up都信?
係咁易個個拎5k一個月美國有撚 homeless 咩

諗緊舊錢要預幾多

你打算去邊個城市?

如果係既我見有4個
3. Victoria
4. western
邊到睇到多D料?

有無咩網可以睇

THANKS 巴打SEARCH下先

btw你可以上seek.com.au睇吓你自己份工邊到多職位

有好多過幾年又返香港

笑人一時笑唔到一世

你本身有aus citizenship點同d 拎working cisa既人比呀
係呀 係外國渣車都搵到好多錢 但你去到有冇你份?
你係citizenship 一定冇問題架 拎working visa果班呢?
本身冇當地network果班呢?

拎到working visa即係有人請啦,咁有咩好怕?個員工做得到野,公司自然會想留人材。加上Network其實係bonus, 真係有能力的話,美國市場咁大實有人要,只要唔係揀死一個地方住就唔係問題。

working visa 即係比人渣住春袋
再講 如果你係有料果班我不嬲唔認為係問題 出面機會咁多
我屌緊果班係本身係香港已經唔掂 去外國乞到個working visa 3年5年 停留職級又唔敢轉工
移民監唔係咁易坐
你game designer 係美國吃香 唔同講法

你幻想出黎?

依家拎working visa咁難 唔係比人渣住春袋係咩?
21世紀都仲有人做政治難民
人係自私既可口好話咩後代
10個移民 9個群返香港人
10個移民 8個都冇哂事業
你係香港做到識飛 除非係外資直接掉你去做大粒
係既話所有野都要由低做起
外國多裝修佬 華人餐館 carer 都係d唔識英文(非母語)既人做

你地咪移囉冇所謂 去到拎pension 做個窮人過日子 仲可以生仔添
但唔好諗咩事業同上位
你去到外國 你唔會上到位
英國咁多香港人移民後代都係得一個係mp

我諗呢到好多人目標唔係去外國發達而係生活
香港大公司既高職位有幾多真係卒仔咁升上去?
次次咪又係空降一個落黎 全部都係玻璃天花黎 你要靠轉工Headhunt先有機會上到M位

一半朋友讀完書就過左外國生活, 佢地無係香港打過工但去到個邊一樣事業有成(正常)

利申: SPE升APM 已經睇透哂香港制度

有好多過幾年又返香港

笑人一時笑唔到一世

你本身有aus citizenship點同d 拎working cisa既人比呀
你係citizenship 一定冇問題架 拎working visa果班呢?

拎到working visa即係有人請啦,咁有咩好怕?個員工做得到野,公司自然會想留人材。加上Network其實係bonus, 真係有能力的話,美國市場咁大實有人要,只要唔係揀死一個地方住就唔係問題。

我屌緊果班係本身係香港已經唔掂 去外國乞到個working visa 3年5年 停留職級又唔敢轉工
移民監唔係咁易坐

外國diversity同market夠大,唔似香港咁單一產業或無專業牌就唔易搵食。香港讀無錢途嘅科,係唔少國家都要人,所以working visa唔需要乞返黎。最簡單例子係IT界,係美國人工高,香港只係IT狗,仲要最快比人裁。
我講緊既係後代
即係唔關你事呀

9up都信?

有啲人就吹得大左啲,但有啲人又太偏激。外國同香港唔同,做藍領一樣可以過好嘅生活,若果人地香港撈唔掂,走去外國試下,呢啲係個人嘅選擇又如何?

BTW: 巴打我地去左成人台
p.s. 我地冇人講緊working visa,至少我唔係囉。

有好多過幾年又返香港

笑人一時笑唔到一世

移民監唔係咁易坐

外國diversity同market夠大,唔似香港咁單一產業或無專業牌就唔易搵食。香港讀無錢途嘅科,係唔少國家都要人,所以working visa唔需要乞返黎。最簡單例子係IT界,係美國人工高,香港只係IT狗,仲要最快比人裁。

stem 係威既
但如果你係果邊讀就係
香港依邊讀既野 都係果句 除非你好top 如果唔係你點抽贏班中東佬?
同埋 business sector 你基本唔駛旨意有working visa 香港最多就係依班人
就黎讀完個cookery 先話改制 DLLM澳洲政府

cookery 係咪要job ready program 先做到189?
我講緊既係後代
即係唔關你事呀

9up都信?

有啲人就吹得大左啲,但有啲人又太偏激。外國同香港唔同,做藍領一樣可以過好嘅生活,若果人地香港撈唔掂,走去外國試下,呢啲係個人嘅選擇又如何?

係外國好多職業都受人尊重 依個係事實
話說,tg有個大移民group,入面有班想去外國嘅人型蝗蟲喺香港撈唔掂,以為去到外國就會有車有樓;同時亦有班正常人已經去咗外國,亦適應咗外國嘅生活模式,有自己嘅事業同埋生活。

一樣米養百樣人,我喺美國識嘅朋友同我一樣都係親屬移民過嚟嘅,唔會存在R身份呢個問題。由於我哋喺度讀大學然後搵工做嘢,亦都唔存在由香港高薪厚職移民嚟做騾仔呢樣嘢。

身為第一代移民,我剩係想做個普普通通嘅中產,有間自己嘅屋,有份我鍾意嘅工,同埋一個家。第時仔女唔會怨我死窮撚,同埋有舊錢俾佢哋讀大學等佢哋唔使孭債畢業就心滿意足。咁當然,可以嘅話我想儲多筆俾佢哋做首期,不過暫時未有能力。

移民去外國嘅原因,我舅父8x年話共產黨97收返香港之後香港會仆街,所以搵定條後路俾屋企人。香港有無仆到街就見人見智喇。你係想睇下個世界有幾大嘅,去旅行啦。但係你覺得呢個地方已經無嘢再值得你留戀嘅話,咁就移民啦。之不過,乜柒技能都無嘅話就唔好諗喇,唔好做人型蝗蟲。
我講緊既係後代
即係唔關你事呀

9up都信?

其實都係睇你衝唔衝得出自己心理關口,如果肯放下身段,喺外國嘅生活質素會好過喺香港
有冇移民左澳洲既IT狗想問搵工難唔難
考慮緊去澳洲

利申:U grad幾年做緊AP, 跟開鬼佬user
日本移民點睇?

日本人壓力仲大過香港

香港打工分分鐘一樣,
除非你係係日本外資公司打工,

不過要努力去考好英文Toeic同日文N2就真.....
工作經驗我係有幾年.
得HD人士一名.....

壓力香港都有....
對住D仆街樓上,
再加上人工已經唔高,生活艱難,
你覺得呢D壓力會唔會仲勁過日本人?
日本移民點睇?

日本人壓力仲大過香港

香港打工分分鐘一樣,
除非你係係日本外資公司打工,

不過要努力去考好英文Toeic同日文N2就真.....
工作經驗我係有幾年.
得HD人士一名.....

壓力香港都有....
對住D仆街樓上,
再加上人工已經唔高,生活艱難,
你覺得呢D壓力會唔會仲勁過日本人?

感覺日本住得幾舒服
但實質係點就又可能係另一回事
去過澳洲 但生活節奏實在太慢 好難頂
小弟有牌工程狗,等心事一了就會著手搞移民。
心頭好是日本同澳洲。
有冇巴打可以一齊努力研究下。
謝謝

Tg 傾?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞