有冇移民撚討論

1001 回覆
40 Like 13 Dislike

如果係母申請子女就F2A

咦🤔
咁正常途徑
父申請母子係唔屬於上面個啲?
定係話要分開兩次
父先申請母
等母完成之後再申請子?

出世紙無寫你個名 點證明你地係父子關係呢?

補充: 而且你地根本未婚又點可以將個小朋友過繼畀你? 你未婚申請成為配偶要證明非常多野

即係一有小朋友成件事就難搞好多?
無論出世紙有冇名都好

咪住先 你想點先?
你女朋友同你生左個仔但出世紙唔寫你個名定係個小朋友唔係你?

我同佢生
主要係唔知寫名同唔寫名
對第時我有綠卡之後申請佢地去有咩分別/影響

點解唔combine申請? 最多變F3姐

就係因為申請個刻仲未去到真係要結婚生仔呢個位
但再7年後生仔又怕遲左啲
是咪好撚煩

我舅父申請我老母嗰陣我細佬都未出世,係出咗世之後加多佢個名咋嘛

有乜理由親生仔出世紙都唔寫自己名咁PK? 你想佢第時唔認你?

補充: 而且你地根本未婚又點可以將個小朋友過繼畀你? 你未婚申請成為配偶要證明非常多野

無論出世紙有冇名都好

咪住先 你想點先?

我同佢生
主要係唔知寫名同唔寫名

是咪好撚煩

我舅父申請我老母嗰陣我細佬都未出世,係出咗世之後加多佢個名咋嘛

有乜理由親生仔出世紙都唔寫自己名咁PK? 你想佢第時唔認你?

佢怕由F2A變F3呀 又要排多幾年

無論出世紙有冇名都好

咪住先 你想點先?

我同佢生
主要係唔知寫名同唔寫名

是咪好撚煩

等我試下答.....
不論你有冇出世紙有冇你老豆呢個名(我估父親個欄,一係留空,一係閣下大名)
美國政府先會問你一個問題:呢個仔係咪你biological son...
如果你答YES....佢地會整個絕招...DNA TEST !
如果你答NO....佢地有可能會suspect 你將呢個細路放落黎個申請表既目的....最後有可能reject application (或者係conditional visa issued)
所以係申請個陣要講清楚每個人既關係
不過如果係等侯途中有變....都要講得清清楚楚...

無論出世紙有冇名都好

咪住先 你想點先?

我同佢生
主要係唔知寫名同唔寫名

是咪好撚煩

正是
如果係可以連埋阿媽咁一齊申請咁2-3年搞掂就話冇問題
但如果係要再排另一條隊
又十年八年
搞得黎分分鐘中學都去左一半甚至更多
咁有乜謂
低學歷係咪已經玩完?

無論出世紙有冇名都好

咪住先 你想點先?

我同佢生
主要係唔知寫名同唔寫名

是咪好撚煩

如果成家老婆仔女都係公民,咁老公有咩辦法一落地即刻可以有資格打工賺錢

咪住先 你想點先?

我同佢生
主要係唔知寫名同唔寫名

是咪好撚煩

如果成家老婆仔女都係公民,咁老公有咩辦法一落地即刻可以有資格打工賺錢

轉status好似係 𣎴過都好似無得打工

我同佢生
主要係唔知寫名同唔寫名

是咪好撚煩

是咪好撚煩

咁攪幾耐先可以打工

是咪好撚煩

咁攪幾耐先可以打工

temp. green card未得囉 你轉status個時都好似未派到SSN畀你

咁攪幾耐先可以打工

temp. green card未得囉 你轉status個時都好似未派到SSN畀你

Yeah!等人養

咁攪幾耐先可以打工

Yeah!等人養

轉唔到status等畀人遣返

咁攪幾耐先可以打工

Yeah!等人養

轉唔到status等畀人遣返

成功做到不孝子

是咪好撚煩

咁攪幾耐先可以打工

FYI....加國係呢個情況下係可以申請work permit
葡萄牙黃金簽証申請者留名路過......

巴打可唔可以講多少少,想知。去過里斯本同波圖,幾鍾意。

簡單黎講,你用50萬歐羅去歐洲買樓(記住要有銀行TRANSFER RECORD, 我第一次買有D訂金係用CASH俾佢原來唔計......)

就可以申請個黃金簽證,之後每年出入境一次,每次STAY 7日(頭一年一定要係咁,之後4年每2年出入境一次每次14日都得)咁5年後就可以攞PR. 渣多一年,考個A2試就可以入埋藉然後可以返HK申請脫支.....
有無巴打知道德國既投資或者技術移民政策

德國印象中好似冇投資移民,技術移民就唔清楚

德國印象中好似冇投資移民,技術移民就唔清楚

德國投資移民好似有幾隻
一個係拎500k euro買資產唔計樓
一係就係拎舊錢開公司製造10個德國人就業機會
技術移民就某幾個行業搵到年薪某一個數嘅工就有張藍卡

利申:做緊地盤想去讀Master/working holiday

係,巴打心水清,我講計分
我同女朋友都覺得操爆PTE同ielts比較實際,我應該會係香港 讀RMIT搞既top up master 甚至degree

其實aiqs個assessment,我比而覺得係香港考左CIOB/rics 佢都九成放行

女朋友諗住去到做幼兒教育assistant 有沒巴打熟

睇啲差仔forum話assessment好少出事,而且出事通常都係俾VETASSESS搞果啲(即係我果行 ),又或者扣下工作經驗。

巴打,邊d差仔foru, 因為我家陣想apply aiqs assessment as well, 同埋岩岩都開左個post, 雖然爬完文知你唔係做qs, 但都歡迎過黎比d意見 thz lol

https://lihkg.com/thread/275573/page/1
近排搵開關於qs移民澳洲既info,咁岩係度search到個post

見到有幾位qs brother 都諗緊走佬去澳洲,其實我有個問題係關於aiqs skilled assessment,佢basic既requirement都幾低下

pathway 3: qualified oversee degree + min 2yrs post-qualification exp
(i.e. aiqs skilled assessment http://www.aiqs.com.au/imis/documents/Skilled%20Migration%20Assessment%20Policy%202016.pdf)

我就7 8年前u grad in surveying 既,但一直都冇乜心做qs, 但都叫做有斷斷續續 2-3 yrs qs full time work experience (同埋都搵得番曬d supervisors 簽得到果d supervision,同埋supervisor 都係 chartered &/or meet到佢既requipment) ; degree就qualified既,但擔心佢min 2 yrs post-qualification exp e 個requirement 會唔會其實"真係basic", 真正成功過到aiqs既skilled assessment既人遠遠超過2yrs exp呢?

希望有過來人&/or同路人一齊開心share

thz x 10000000000
近排搵開關於qs移民澳洲既info,咁岩係度search到個post

見到有幾位qs brother 都諗緊走佬去澳洲,其實我有個問題係關於aiqs skilled assessment,佢basic既requirement都幾低下

pathway 3: qualified oversee degree + min 2yrs post-qualification exp
(i.e. aiqs skilled assessment http://www.aiqs.com.au/imis/documents/Skilled%20Migration%20Assessment%20Policy%202016.pdf)

我就7 8年前u grad in surveying 既,但一直都冇乜心做qs, 但都叫做有斷斷續續 2-3 yrs qs full time work experience (同埋都搵得番曬d supervisors 簽得到果d supervision,同埋supervisor 都係 chartered &/or meet到佢既requipment) ; degree就qualified既,但擔心佢min 2 yrs post-qualification exp e 個requirement 會唔會其實"真係basic", 真正成功過到aiqs既skilled assessment既人遠遠超過2yrs exp呢?

佢係assess你工作經驗,俾唔俾visa 你唔關佢事㗎,佢係提供服務,唔係幫移民局截龍,你同其他人有30年經驗一齊去俾佢assess 都唔會影響你過唔過到嘅機會

佢係assess你工作經驗,俾唔俾visa 你唔關佢事㗎,佢係提供服務,唔係幫移民局截龍,你同其他人有30年經驗一齊去俾佢assess 都唔會影響你過唔過到嘅機會

我明白是分開的呀,他只是做skilled migration assessment, 我就是擔心這個,所以睇下有冇行家咁岩有apply過e個;俾唔俾visa當然唔關aiqs事,移民局既決定depends on 60分以上便排隊等等etcetc

我的問題是前者唷,可能我問得不清楚,謝謝~~

““““你同其他人有30年經驗一齊去俾佢assess 都唔會影響你過唔過到嘅機會“““
對這正正是我的關注點,因為aiqs 最後只會address你係"suitable or not suitable"

"If you wish to apply to migrate to Australia as a Quantity Surveyor under the General Skilled Migration Program, you will need to have your skills assessed by the AIQS prior to submitting your Expression of Interest (EOI). The AIQS will assess your skills and/or qualifications as either “suitable” or “not suitable” for your nominated occupation against the AIQS requirements it has established."

http://www.aiqs.com.au/imis/documents/Skilled%20Migration%20Assessment%20Policy%202016.pdf

但係佢“甚至“冇寫過話會根據“其他野”去assess Ur suitability 除在果兩個19既basic requirements

所以我既interpretation係,好似真係單單meet到果兩個basic requirements, 就會話你suitable, 係咁就好喇;但我就係擔心唔係,如果唔係就真係要過去補個master行pathway 1=="
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞