有冇移民撚討論

1001 回覆
40 Like 13 Dislike
遲d過英國發展

利申:有英國國籍
柯文哲呢啲井底之蛙都有人吹奏

咁你咪港蛙,支那蛙囉
遲d過英國發展

英治遺毒

咁你咪港蛙,支那蛙囉

有自由靈魂咪去駁條井底蛙囉

駁唔到又唔抵得人講真相
遲d過英國發展

巴打邊行?
美帝既話
如果月薪係4-5000USD
扣哂稅其實得番幾多?
定冇得就咁計?
真心求教
唔係專業人仕
親人團聚既移民

呢個係讀engine既人的起薪咋。。。。。

讀engine 即係都專業啦
冇學歷移過去係咪等奶野
溝個美藉女再結婚係咪好難
美帝既話
扣哂稅其實得番幾多?
定冇得就咁計?
真心求教
唔係專業人仕
親人團聚既移民

呢個係讀engine既人的起薪咋。。。。。

幾十萬種ENG 有D ENG去唔到4-5K
其實一般香港人想要嗰種生活係美國要幾多錢人工先做到?

咩生活

咩生活

香港香港果種緊張 急速 壓力大ge生活
係美國幾多錢人工都搵唔到嫁wor

咩生活

大多數美國人做野係優閒好多既 而且工時同人工合理

咩生活

我自己諗嗰隻係
有層樓住,有車代步,ot有補水,有少少餘錢去旅行

咁你咪港蛙,支那蛙囉

慢慢奶你個中國台灣市長鞋底啦

咁你咪港蛙,支那蛙囉

慢慢奶你個中國台灣市長鞋底啦

咩生活

我自己諗嗰隻係

咁番大陸住都可以做到呢個效果

咩生活

我自己諗嗰隻係

OT唔係間間有補水 同埋而家有D文職工行時薪制
互踩無意思喎 每個地方都有好有唔好

台灣唔係最完美,好多方面我自己覺得好不堪,但係都有一啲優點,例如醫保比你平價睇醫生已經係一件美好的事,仲有居住空間比香港大十萬倍

我住過澳洲兩年,目前覺得澳洲係未被超越

有得揀,當然歐美最好
台灣,好壞參半,呢到可以比大家了解更多台灣的好壞
https://www.facebook.com/台灣深活-1512788665411582/

台灣唔係最完美,好多方面我自己覺得好不堪,但係都有一啲優點,例如醫保比你平價睇醫生已經係一件美好的事,仲有居住空間比香港大十萬倍

有得揀,當然歐美最好
https://www.facebook.com/台灣深活-1512788665411582/

最ON9係台灣過幾年會回歸中共,因為呢幾年已經滲透晒所有部門,唔好亂鳩UP害鳩人.淨係呢樣都唔洗諗

咩生活

我自己諗嗰隻係

樓就冇嫁喇
而家份工放得早 零OT
有少少餘錢
完全做到work life balance
過多幾年30幾先移民我都唔知有冇so

有得揀,當然歐美最好

最ON9係台灣過幾年會回歸中共,因為呢幾年已經滲透晒所有部門,唔好亂鳩UP害鳩人.淨係呢樣都唔洗諗

咁咪直接搬返大陸住囉!
迎接大國堀起啊!

有得揀,當然歐美最好

咁咪直接搬返大陸住囉!
迎接大國堀起啊!

岩晒港豬/賤種華人共享榮耀
美帝既話
扣哂稅其實得番幾多?
定冇得就咁計?
真心求教
唔係專業人仕
親人團聚既移民

睇你扣啲咩
Federal income tax
State income tax
OASDI
Medicare
SUTA, FUTA呢啲就硬食架喇 (除非你個州無state income tax咁so)

之後pretax可以扣嘅pension/401k, short/long term disability insurance, life insurance, HSA, PSA, union due, health insurance, dental insurance, vision etc

仲要睇埋你W-4填exemption嗰陣填幾多。你寫single, 0嘅話實扣到你嘔泡。你可以因應自己需要而去填。不過假如你自己係唔識儲錢嘅話,你都係填single, 0把啦

我自己嘅話net pay係gross嘅2/3...

咩生活

我自己諗嗰隻係

想有自己物業真係要睇你想住邊度,因為唔同地區個價可以差好遠

我自己間屋年半內升咗38%
已經唔係上車,而係上火箭

車嘅話平平地二手車3, 4000就有架。咁當然你要瞓天橋底但係揸Tesla都得嘅...

OT視乎工種(exempt or non-exempt)。搵工嘅時候記得問清楚。

去旅行嘅睇下你想長途定短途同埋budget

你問我嘅話喺三藩市灣區真係要十萬以上先叫做舒服少少唔使捱杯麵去供屋

咩生活

我自己諗嗰隻係

想有自己物業真係要睇你想住邊度,因為唔同地區個價可以差好遠

我自己間屋年半內升咗38%
已經唔係上車,而係上火箭

車嘅話平平地二手車3, 4000就有架。咁當然你要瞓天橋底但係揸Tesla都得嘅...

OT視乎工種(exempt or non-exempt)。搵工嘅時候記得問清楚。

去旅行嘅睇下你想長途定短途同埋budget

你問我嘅話喺三藩市灣區真係要十萬以上先叫做舒服少少唔使捱杯麵去供屋

怪唔之得咁多支那人去炒磚頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞