有冇移民撚討論

1001 回覆
40 Like 13 Dislike
21世紀都仲有人做政治難民
人係自私既可口好話咩後代
10個移民 9個群返香港人
10個移民 8個都冇哂事業
你係香港做到識飛 除非係外資直接掉你去做大粒
係既話所有野都要由低做起
外國多裝修佬 華人餐館 carer 都係d唔識英文(非母語)既人做

你地咪移囉冇所謂 去到拎pension 做個窮人過日子 仲可以生仔添
但唔好諗咩事業同上位
你去到外國 你唔會上到位
英國咁多香港人移民後代都係得一個係mp

我諗呢到好多人目標唔係去外國發達而係生活
香港大公司既高職位有幾多真係卒仔咁升上去?
次次咪又係空降一個落黎 全部都係玻璃天花黎 你要靠轉工Headhunt先有機會上到M位

一半朋友讀完書就過左外國生活, 佢地無係香港打過工但去到個邊一樣事業有成(正常)

利申: SPE升APM 已經睇透哂香港制度

咁應該你network唔夠廣
我識既外國移民都係load得唔好
有好多過幾年又返香港
有d係外國直頭讀law都要做外賣仔
你大可以繼續努力 你成功我鄧你開心

你要向衰望無人阻到你既 大把人讀完U係香港做埋D濕鳩工啦
唔及你NETWORK廣啦 識親D人都下三流
馬死落地行 有咩問題 今日送外賣 可能佢搵緊佢專業既工你唔知姐
笑人一時笑唔到一世
最可憐既係明明自己無能力但唔比人地過得比自己舒服自在

係外國做外賣仔,起碼有個安樂窩
香港做外賣仔?咪玩啦
我講緊既係後代
即係唔關你事呀
你個仔做到識飛都唔關你事
廿幾歲仔移民外國 人生就咁玩完
不過可能入得黎既都係香港load唔掂
咁就更加唔好移啦 係自己地方都生存唔到 去到外國包你收皮

係香港收入低=去到外國收皮
係香港收入高=去到外國收皮
你講晒

你一去外國就收皮係佢個整體論點
講多最好一次 如果你係有料既 唔洗理我
冇料又想移民 你有定心理準備下半世冇機會入返你當初既career path

冇料本身已經係地底泥啦,仲會有咩career path不如去外國搏一搏
想移民法國或奧地利比利時
歐盟中邊個成員國最易?

識少少法文

葡萄牙,投資400幾萬就走到,一年淨係居留14日就夠

more than 2,700 Portuguese golden visas issued, almost 80 percent have been snapped up by Chinese nationals, according to the country’s Real Estate Professionals and Brokers Association

8 成中國人
想移民法國或奧地利比利時
歐盟中邊個成員國最易?

識少少法文

葡萄牙,投資400幾萬就走到,一年淨係居留14日就夠

more than 2,700 Portuguese golden visas issued, almost 80 percent have been snapped up by Chinese nationals, according to the country’s Real Estate Professionals and Brokers Association

8 成中國人

葡萄牙果面一日先出到 2 個 golden visas, 你要預4, 5 年先有 visa
背景:小學教畜,有親戚係澳洲住左好多年
諗住過去做special edu or early childhood edu
係咪可以apply 489?
489 係咪易過189/190?
有無巴打解答

189易啲,反正教蓄都要IELTS 7,7,8,8,考到已經多10分,總分60就夠。

但可唔可以用489 借親戚再屈多10 分?

189教師暫時60分都夠,因為189最快,夠分數就填expression of interest,一個月度批,之後上載所需文件、驗身、打指模,幾個月內搞掂。

關於IELTS,個人覺得speaking 8.0較難拎,listening 就好易,只要你聽多啲IELTS past paper, 聽夠十次,點都擺到。有人話澳洲考speaking 易拎高分,個人經驗:响星加坡考speaking拎7.5,但香港考拎6.5。

請教下巴打係咪要考完ielts先報EOI?

我覺得香港British Council堆友speaking真係好手緊,聽講成千人只係得個位數字嘅考生有speaking 8

唔通真係要去外國考ielts

可能你去啲英文冇咁好嘅地方考會好啲
不如你試下香港考左先

又或者過澳洲挑戰ISLPR囉...
我講緊既係後代
即係唔關你事呀
你個仔做到識飛都唔關你事
廿幾歲仔移民外國 人生就咁玩完
不過可能入得黎既都係香港load唔掂
咁就更加唔好移啦 係自己地方都生存唔到 去到外國包你收皮

係香港收入低=去到外國收皮
係香港收入高=去到外國收皮
你講晒

你一去外國就收皮係佢個整體論點

果條友都痴9線的
話時話有冇巴打做過澳洲VETASSESS?

189教師暫時60分都夠,因為189最快,夠分數就填expression of interest,一個月度批,之後上載所需文件、驗身、打指模,幾個月內搞掂。

關於IELTS,個人覺得speaking 8.0較難拎,listening 就好易,只要你聽多啲IELTS past paper, 聽夠十次,點都擺到。有人話澳洲考speaking 易拎高分,個人經驗:响星加坡考speaking拎7.5,但香港考拎6.5。

我覺得香港British Council堆友speaking真係好手緊,聽講成千人只係得個位數字嘅考生有speaking 8

不如你試下香港考左先

聽講話有人返大陸考

不如你試下香港考左先

聽講話有人返大陸考

過深圳考

不如你試下香港考左先

聽講話有人返大陸考

過深圳考

好似話大陸仔oral差,啲考官變相接受能力高咗

不如你試下香港考左先

聽講話有人返大陸考

過深圳考

但都係避開British council好啲啦
大佬仔啲oral嚇死人
有冇台灣同好?
屋企冇乜錢,自己又唔係專才

不如你試下香港考左先

聽講話有人返大陸考

過深圳考

大佬仔啲oral嚇死人

大陸ielts有認受性咩 ?

不如你試下香港考左先

聽講話有人返大陸考

過深圳考

大佬仔啲oral嚇死人

Ielts 係人哋認可㗎

不如你試下香港考左先

聽講話有人返大陸考

過深圳考

大佬仔啲oral嚇死人

但好多大陸人又會落黎香港考ielts

不如你試下香港考左先

聽講話有人返大陸考

過深圳考

大佬仔啲oral嚇死人

我之前睇新聞話大陸ielts太多人出貓,
外國機構唔認受大陸ielts個證明書

我之前睇新聞話大陸ielts太多人出貓,
外國機構唔認受大陸ielts個證明書

至緊要DIBP認,相關專業機構又認,咁就得啦。私企唔認就算數。
除左英美澳,大家有無諗過其他冷門國家?
睇完洪永城,就好想早d移民
除左英美澳,大家有無諗過其他冷門國家?
睇完洪永城,就好想早d移民

移民還移民 都要有一技之長
留名
點睇澳門人渣葡國護照
點睇澳門人渣葡國護照

葡萄
點睇澳門人渣葡國護照

葡萄

如果bno 同葡國護照你揀邊樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞