有冇移民撚討論

1001 回覆
40 Like 13 Dislike
想5年內去挪威
睇過d屋 兩個人住500k港紙到 好平
第一次置業唔洗息
但係每年要交12k tax 同好凍
唔知其他人點睇呢個地方?

你有居留權嗎

我老公有但我冇
佢有EU passport
去到三個月內申請residence permit就得
不過佢而家係香港做到仆街都冇錢去

多口問句,你老公係ASIAN定EUROPEAN?

European

做女人移民容易太多..

你一樣可以搵個有外國護照嘅女人㗎

有諗過,黎緊諗住去美國讀CC再TRANS大學FOR移民.睇下4年內搵唔搵到個,唔得都有個學位搞H1B.但未知讀咩科好屌

今時今日香港人襯仲有機會走好快D諗下點移民,呢幾年香港會恐化得極快去到瀕死邊緣

如果比佢知道同佢一齊係為國籍
佢會點諗?

只係其中一個選擇,睇際遇啦,唔係話DATE佢第一步就話我為左國籍

希望你都快d搵到幸福同幫到你移民既女朋友啦
我講緊既係後代
即係唔關你事呀
你個仔做到識飛都唔關你事
廿幾歲仔移民外國 人生就咁玩完
不過可能入得黎既都係香港load唔掂
咁就更加唔好移啦 係自己地方都生存唔到 去到外國包你收皮

樓上個個話5k usd/mth喎咁都撈唔掂

9up都信?
係咁易個個拎5k一個月美國有撚 homeless 咩

有啲人就吹得大左啲,但有啲人又太偏激。外國同香港唔同,做藍領一樣可以過好嘅生活,若果人地香港撈唔掂,走去外國試下,呢啲係個人嘅選擇又如何?

BTW: 巴打我地去左成人台

係外國好多職業都受人尊重 依個係事實

大佬,香港人移民關你D五毛咩事,連移民POST都要走入黎搵野同人嘈搞串個討論氣氛好難唔令人覺得你係五毛,你要屌人都要有POINT有理據.入黎成隻顛狗亂鳩咁吠你呢D人就最好真係留係香港咪撚移民

我都係五毛
連登質素真係 仲話咩移民 學識睇清楚個世界遊戲規則先啦
想5年內去挪威
第一次置業唔洗息

你有居留權嗎

我老公有但我冇

European

做女人移民容易太多..

有諗過,黎緊諗住去美國讀CC再TRANS大學FOR移民.睇下4年內搵唔搵到個,唔得都有個學位搞H1B.但未知讀咩科好屌

今時今日香港人襯仲有機會走好快D諗下點移民,呢幾年香港會恐化得極快去到瀕死邊緣

佢會點諗?

只係其中一個選擇,睇際遇啦,唔係話DATE佢第一步就話我為左國籍

我都唔想為左國籍影響到段關係,如果未來真係有真心夾真心相愛既就當然結婚結一世,只可以話國籍未必係top priority,只係其中一個攞身份既方法
計我話技術移民根本唔使諗咁多

一來通常都專業人士,個牌可以轉過去,唔死得去邊

二來成本低,幾萬蚊就一步到位pr, 有pr 先諗去唔去,就算你唔去,你下一代都可以因為咁樣而有選擇

遲啲呢度玩燃猿或者大家開始驚既時候就唔會有人諗去唔去好,到時係問點樣先可以有temp visa 去其他地方,到時只可以講sorry,太遲

無錯 唔係係外國土生土長既話要上位一定唔係你
但你要生活安安穩穩 移民一定俾到你
係香港你份人工都俾左地產佬9成
Btw 我識幾個朋友係香港做高職位 過到黎都好多大公司請

香港已經冇左容易上位呢枝歌仔唱。

今時今日既香港,難上位左好多了
想5年內去挪威
第一次置業唔洗息

你有居留權嗎

我老公有但我冇

European

做女人移民容易太多..

佢會點諗?

我都唔想為左國籍影響到段關係,如果未來真係有真心夾真心相愛既就當然結婚結一世,只可以話國籍未必係top priority,只係其中一個攞身份既方法

我都係咁岩佢係European 可以話好好彩 其實都係網上打機識
仲以為係度講呢d會比人圍屌
聽你講野都唔似係d憤世嫉俗既人
唔洗擔心 一定會搵到岩既女仔同你結婚既
去到美國要主動出擊識女仔
想5年內去挪威
第一次置業唔洗息

你有居留權嗎

我老公有但我冇

European

做女人移民容易太多..

佢會點諗?

我都係咁岩佢係European 可以話好好彩 其實都係網上打機識
仲以為係度講呢d會比人圍屌
聽你講野都唔似係d憤世嫉俗既人

唔洗擔心 一定會搵到岩既女仔同你結婚既
去到美國要主動出擊識女仔

上連登勿認真,C打你生活開心幸福咪得理得班連登痴線佬
多謝你呀C打,估唔到連登都有正能量
我打算20歲到過去
但係我都係成日俾人話憤青
Good thread

大家點睇?

背景: 唔係European,但岩岩德國master畢業,可以留低,但試過水位搵下100大公司,無回音⋯⋯反而日本亂比CV overseas skype有回音和offer(low paid), 決定去日本WH,考埋JLPT N1,搵下工試下情況點。

窮撚人名,肯定唔會留係香港做野,接受唔到咁多人,同好撚迫,買野好貴。

唔得就完左申請番WH 返去德國/奧地利搵工⋯⋯
有冇人打算移民uk 討論下

未有實際計劃

UK 好難喎 一定要僱主俾個sponsor 至得..

兩公婆都BC 放唔低屋企人響香港兩個自己走

屌你老母入黎做乜春呀
拎光環?上高地?
識唔識中文呀
移民呀 唔係搬屋呀
入黎哂命好勁?
你好彩有家底有際遇
好撚巴閉咩
除左入黎恰鳩啲弱者仲識做咩

好想有BC呀Dllm
利申 酸撚過perchloric acid
有冇人打算移民uk 討論下

未有實際計劃

UK 好難喎 一定要僱主俾個sponsor 至得..

兩公婆都BC 放唔低屋企人響香港兩個自己走

屌你老母入黎做乜春呀
拎光環?上高地?
識唔識中文呀
移民呀 唔係搬屋呀
入黎哂命好勁?
你好彩有家底有際遇
好撚巴閉咩
除左入黎恰鳩啲弱者仲識做咩

好想有BC呀Dllm

BC有咩好羨慕 呢個國家自己啲國民都移民走
Good thread

大家點睇?

背景: 唔係European,但岩岩德國master畢業,可以留低,但試過水位搵下100大公司,無回音⋯⋯反而日本亂比CV overseas skype有回音和offer(low paid), 決定去日本WH,考埋JLPT N1,搵下工試下情況點。

窮撚人名,肯定唔會留係香港做野,接受唔到咁多人,同好撚迫,買野好貴。

唔得就完左申請番WH 返去德國/奧地利搵工⋯⋯

你個日本公司offer confirm未?點解仲要再去日本搵工

既然visa可以留德,點解唔再搵下先,反正你日本搵唔到都係返德國
而且好似Frankfurt果邊都幾多日本公司?

不過講到尾,睇你自己中意日本定歐洲啦

好想有BC呀Dllm

BC有咩好羨慕 呢個國家自己啲國民都移民走

香港好多人有BC, 但唔係個個有BC都有能力走到,唔係真係搬屋咁簡單
淨係搵工都有排搵,申請spouse visa又愈來愈難
而且脫歐搞到英國經濟好唔明朗,過兩年可能又recession,好多英國後生仔都想攞Irish passport過歐洲搵工

European

做女人移民容易太多..

佢會點諗?

老老實實
亞洲人溝到鬼妹只有一個原因就富豪
正常邊有鬼妹會對東亞人有興趣

European

做女人移民容易太多..

佢會點諗?

老老實實

又睇低死自己,只要溝通到有幾難
我只係窮學生,喺歐洲都食左幾件鬼妹啦
而且依家韓風流行,愈來愈多鬼妹對亞洲男人有興趣
21世紀都仲有人做政治難民
人係自私既可口好話咩後代
10個移民 9個群返香港人
10個移民 8個都冇哂事業
你係香港做到識飛 除非係外資直接掉你去做大粒
唔係既話所有野都要由低做起
外國多裝修佬 華人餐館 carer 都係d唔識英文(非母語)既人做

你地咪移囉冇所謂 去到拎pension 做個窮人過日子 仲可以生仔添
但唔好諗咩事業同上位
你去到外國 你唔會上到位
英國咁多香港人移民後代都係得一個係mp

你見識少定戇鳩?
大把人移民可以有事業有地位
反而只有你呢啲眼光狹窄既人,先至會話移民係做難民

個世界咁大,只係留喺香港先得?
係咪留係香港就叫有心,一定幫到忙?
出國發展就係地底泥?

好心你訓練下個腦,香港有你呢d人守住,唔怪得每況愈下
21世紀都仲有人做政治難民
人係自私既可口好話咩後代
10個移民 9個群返香港人
10個移民 8個都冇哂事業
你係香港做到識飛 除非係外資直接掉你去做大粒
唔係既話所有野都要由低做起
外國多裝修佬 華人餐館 carer 都係d唔識英文(非母語)既人做

你地咪移囉冇所謂 去到拎pension 做個窮人過日子 仲可以生仔添
但唔好諗咩事業同上位
你去到外國 你唔會上到位
英國咁多香港人移民後代都係得一個係mp

我諗呢到好多人目標唔係去外國發達而係生活
香港大公司既高職位有幾多真係卒仔咁升上去?
次次咪又係空降一個落黎 全部都係玻璃天花黎 你要靠轉工Headhunt先有機會上到M位

一半朋友讀完書就過左外國生活, 佢地無係香港打過工但去到個邊一樣事業有成(正常)

利申: SPE升APM 已經睇透哂香港制度

咁應該你network唔夠廣
我識既外國移民都係load得唔好
有好多過幾年又返香港
有d係外國直頭讀law都要做外賣仔
你大可以繼續努力 你成功我鄧你開心

係你network唔夠廣下嘛?
你真係柒架喎

做女人移民容易太多..

佢會點諗?

老老實實

其實呢,有好多亞洲人女仔揸外國護照
畢業後係澳洲返黎香港,因為一個字,悶。

做左幾年野已經後悔。香港個種日日同人迫嘅居住環境比死更難受。係搵到兩個錢,有樓唔使訓街,但係生活日日都係zombie mode。

已經準備賣樓返返去

做左幾年野已經後悔。香港個種日日同人迫嘅居住環境比死更難受。係搵到兩個錢,有樓唔使訓街,但係生活日日都係zombie mode。

已經準備賣樓返返去

有無諗住返去撈乜?

做女人移民容易太多..

佢會點諗?

老老實實

其實呢,有好多亞洲人女仔揸外國護照

唔一定要女架嘛 要唔要同我結婚

已經準備賣樓返返去

有無諗住返去撈乜?

本身個專業牌可以transfer個去,英文ok,應該唔會無野做。再唔係做下生意

已經準備賣樓返返去

有無諗住返去撈乜?

本身個專業牌可以transfer個去,英文ok,應該唔會無野做。再唔係做下生意

屌,我都諗緊儲多2年錢走鬼返嚟打19工算

已經準備賣樓返返去

有無諗住返去撈乜?

屌,我都諗緊儲多2年錢走鬼返嚟打19工算

就算係19工,但起碼我覺得生活質素高一節

巴打加油
有無巴打講下澳洲既PROS/CONS
有無巴打講下澳洲既PROS/CONS

我諗人到中年真係冇CONS

因為悶已經唔係一個因素,香港咪一樣zombie mode
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞