有冇移民撚討論

1001 回覆
40 Like 13 Dislike
去讀書移民算啦
點解咁少人講移民英國?
個個都淨係講美澳紐加

英國無前景 福利年年減稅又年年加
香港人整體英文水平就係不停下降緊囉
黎澳洲working holiday果班講普通話仲流利過講英文啊
唔好話7啦 6都唔知有無
鼓勵巴絲打學英文以全7為目標ok
但唔好講到7好易唔該

老實,咁都要睇你係咩途徑去
以au 為例
working holiday 全7梗係有難度
技術移民189 果班大多都係香港要考專業試,全7有心練都ok
QS測量狗,諗住5-6年後走

諗過紐西蘭同澳洲,開頭諗住紐西蘭易D,但宜家計過下,澳洲會易走好多

假設32歲前走,就六年工作經驗,澳洲189同190都可行,但前題要Ielts 全7,咁189就有60分,190就有65分,再讀埋RMIT Master就兩個vida各加5分

但有兩三個隱憂
1 六年後 Quantity surveyor可能已經不在技術移民list, 2017年2200個位有1600人申請
2 工作經驗會被扣減,我做細MC,有機會俾AIQs扣工作經驗
3 去到當地可能難搵工

但好現實講,其實你要移民,要見工,ielts全7一方面滿足移民局,另一方面都係確保你自己job interivew過到骨

紐西蘭就大既130/135分左右,紐西蘭煩再拿左working visa仲要九個月內搵到工,做夠兩年先有pr,沒澳洲咁安全

巴打我都係同行
全7邊到睇?
因為以我所知,你滿足到aiqs 果個assessment 就得,即係只要你係maiqs, 全6 就得,可以去aiqs 個網睇
有錯請屌
QS測量狗,諗住5-6年後走

諗過紐西蘭同澳洲,開頭諗住紐西蘭易D,但宜家計過下,澳洲會易走好多

假設32歲前走,就六年工作經驗,澳洲189同190都可行,但前題要Ielts 全7,咁189就有60分,190就有65分,再讀埋RMIT Master就兩個vida各加5分

但有兩三個隱憂
1 六年後 Quantity surveyor可能已經不在技術移民list, 2017年2200個位有1600人申請
2 工作經驗會被扣減,我做細MC,有機會俾AIQs扣工作經驗
3 去到當地可能難搵工

但好現實講,其實你要移民,要見工,ielts全7一方面滿足移民局,另一方面都係確保你自己job interivew過到骨

紐西蘭就大既130/135分左右,紐西蘭煩再拿左working visa仲要九個月內搵到工,做夠兩年先有pr,沒澳洲咁安全

巴打我都係同行
全7邊到睇?
因為以我所知,你滿足到aiqs 果個assessment 就得,即係只要你係maiqs, 全6 就得,可以去aiqs 個網睇
有錯請屌

我諗巴打係指全7身夠分

Age = 25(或者30)
Education = 15
Overseas Exp = 10(或者5)
English = 10

若冇English,根本只係得55分Max,而且好難搵州保你果5分。若語言唔差,5分可以諗下挑戰NAATI喎,不過搞得NAATI不如去挑戰IELTS/PTE啦

有BC都要plan既, 同埋英國都唔係太好景

有BC都要plan既, 同埋英國都唔係太好景 +1同感

有BC +1
諗住2年後過去
初步諗住係連續留係英國3年, 第時個仔如果唔係英國出世都有資格拎BC

我直情想第時個仔英國出世英國讀書長大

係人都想係英國落地生根
但真係無信心係英國搵到長工
唯有自己辛苦d捱左個3年佢, 第時俾仔女自己選擇

寄望公司可以internal transfer 去英國,特登要搵d倫敦有office既公司

巴打做邊行

會計撚, 主要行 financial planning & analysis 路
依家公司做酒, 英國有個分 office
冇人講日本

去過勞死?

想去
日本最近鬆手左好多

聽做日本公司朋友講, chur到仆街同埋唔好望會年年有人工加
冇人講日本

去過勞死?

想去
日本最近鬆手左好多

聽做日本公司朋友講, chur到仆街同埋唔好望會年年有人工加

日本差唔多年年接近通縮唔洗加都有賺

係,巴打心水清,我講計分
我同女朋友都覺得操爆PTE同ielts比較實際,我應該會係香港 讀RMIT搞既top up master 甚至degree

其實aiqs個assessment,我比而覺得係香港考左CIOB/rics 佢都九成放行

女朋友諗住去到做幼兒教育assistant 有沒巴打熟

睇啲差仔forum話assessment好少出事,而且出事通常都係俾VETASSESS搞果啲(即係我果行 ),又或者扣下工作經驗。

我同女朋友都覺得操爆PTE同ielts比較實際,我應該會係香港 讀RMIT搞既top up master 甚至degree

其實aiqs個assessment,我比而覺得係香港考左CIOB/rics 佢都九成放行

睇啲差仔forum話assessment好少出事,而且出事通常都係俾VETASSESS搞果啲(即係我果行 ),又或者扣下工作經驗。

有BC都要plan既, 同埋英國都唔係太好景

有BC都要plan既, 同埋英國都唔係太好景 +1同感

有BC +1
諗住2年後過去
初步諗住係連續留係英國3年, 第時個仔如果唔係英國出世都有資格拎BC

我直情想第時個仔英國出世英國讀書長大

係人都想係英國落地生根
但真係無信心係英國搵到長工
唯有自己辛苦d捱左個3年佢, 第時俾仔女自己選擇

寄望公司可以internal transfer 去英國,特登要搵d倫敦有office既公司

巴打做邊行

會計撚, 主要行 financial planning & analysis 路
依家公司做酒, 英國有個分 office

巴打有BC
方唔方便留過TG account

如果佢扣我工作經驗,我會少左5分,但都岩岩好60

反正若果你擔心個職業被除名,不如早少少學我挑戰頂級英文啦

如果佢扣我工作經驗,我會少左5分,但都岩岩好60

反正若果你擔心個職業被除名,不如早少少學我挑戰頂級英文啦

Ielts全8,我就真心覺得我自己沒咩可能

PTE 79+會容易啲掛 (應該)
我而家係澳洲讀緊書,聽聞今年移民門纜又高咗

咁都要睇下你讀乜

咁都要睇下你讀乜

Business
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞