有冇移民撚討論

1001 回覆
40 Like 13 Dislike
我而家係澳洲讀緊書,聽聞今年移民門纜又高咗

咁都要睇下你讀乜

Business

咁就真係要睇彩數,有時我見到件澳洲蝗女同學個FB見佢撈得咁掂,做濕鳩manager揸靚車,都有少少妒嫉。喺香港做經理九成都冇車啦。

咁都要睇下你讀乜

Business

咁就真係要睇彩數,有時我見到件澳洲蝗女同學個FB見佢撈得咁掂,做濕鳩manager揸靚車,都有少少妒嫉。喺香港做經理九成都冇車啦。

補充,個蝗女讀媽劇婷拎埋Pr
冇人講日本

去過勞死?

想去
日本最近鬆手左好多

聽做日本公司朋友講, chur到仆街同埋唔好望會年年有人工加

乜香港做野年年有人工加咩我做咁耐野真係唔覺有加過,最多都只係每轉一次工,人工都比上一份高d咁玩法,加人工真係聽都未聽過
QS測量狗,諗住5-6年後走

諗過紐西蘭同澳洲,開頭諗住紐西蘭易D,但宜家計過下,澳洲會易走好多

假設32歲前走,就六年工作經驗,澳洲189同190都可行,但前題要Ielts 全7,咁189就有60分,190就有65分,再讀埋RMIT Master就兩個vida各加5分

但有兩三個隱憂
1 六年後 Quantity surveyor可能已經不在技術移民list, 2017年2200個位有1600人申請
2 工作經驗會被扣減,我做細MC,有機會俾AIQs扣工作經驗
3 去到當地可能難搵工

但好現實講,其實你要移民,要見工,ielts全7一方面滿足移民局,另一方面都係確保你自己job interivew過到骨

紐西蘭就大既130/135分左右,紐西蘭煩再拿左working visa仲要九個月內搵到工,做夠兩年先有pr,沒澳洲咁安全

巴打我都係同行
全7邊到睇?
因為以我所知,你滿足到aiqs 果個assessment 就得,即係只要你係maiqs, 全6 就得,可以去aiqs 個網睇
有錯請屌

我諗巴打係指全7身夠分

Age = 25(或者30)
Education = 15
Overseas Exp = 10(或者5)
English = 10

若冇English,根本只係得55分Max,而且好難搵州保你果5分。若語言唔差,5分可以諗下挑戰NAATI喎,不過搞得NAATI不如去挑戰IELTS/PTE啦

係,巴打心水清,我講計分
我同女朋友都覺得操爆PTE同ielts比較實際,我應該會係香港 讀RMIT搞既top up master 甚至degree

其實aiqs個assessment,我比而覺得係香港考左CIOB/rics 佢都九成放行

女朋友諗住去到做幼兒教育assistant 有沒巴打熟

同行
不過揾工方面我好你d
公司可以直接trans過去, 或者移民前做返一年半年試下果邊咩環境
根本上儲夠分就夠

咁都要睇下你讀乜

Business

有公司肯請我已經心滿意足 做big 4 audit狗都在所不惜

有BC +1
諗住2年後過去
初步諗住係連續留係英國3年, 第時個仔如果唔係英國出世都有資格拎BC

我直情想第時個仔英國出世英國讀書長大

係人都想係英國落地生根
但真係無信心係英國搵到長工
唯有自己辛苦d捱左個3年佢, 第時俾仔女自己選擇

寄望公司可以internal transfer 去英國,特登要搵d倫敦有office既公司

巴打做邊行

會計撚, 主要行 financial planning & analysis 路
依家公司做酒, 英國有個分 office

巴打有BC
方唔方便留過TG account

有BC 冇用Telegram
冇人講日本

去過勞死?

想去
日本最近鬆手左好多

聽做日本公司朋友講, chur到仆街同埋唔好望會年年有人工加

日本差唔多年年接近通縮唔洗加都有賺

佢係日本當地定香港先?

我朋友響香港 好撚慘成日做通頂
2年前都係咁諗
到宜家真係係英國搵到工, 整到visa
但發現5年真係好撚難挨....得自己1個
只可以諗住為將來而唔好放棄

有BC +1
諗住2年後過去
初步諗住係連續留係英國3年, 第時個仔如果唔係英國出世都有資格拎BC

我直情想第時個仔英國出世英國讀書長大

係人都想係英國落地生根
但真係無信心係英國搵到長工
唯有自己辛苦d捱左個3年佢, 第時俾仔女自己選擇

寄望公司可以internal transfer 去英國,特登要搵d倫敦有office既公司

巴打做邊行

會計撚, 主要行 financial planning & analysis 路
依家公司做酒, 英國有個分 office

巴打有BC
方唔方便留過TG account

有BC 冇用Telegram

巴打我做com sec就黎chartered, 但覺得係英國會搵唔返依家做緊既野
要有覺悟去到要做藍領
冇人講日本

去過勞死?

想去
日本最近鬆手左好多

佢係日本當地定香港先?

係香港做野仲有咩討論價值
2年前都係咁諗

巴打英國讀書? 為左未來, 要努力頂住呀
2年前都係咁諗

冇識到人/另一半嗎?
2年前都係咁諗

頂住呀巴打,依加好多人想走都走唔到

去過勞死?

想去
日本最近鬆手左好多

佢係日本當地定香港先?

係香港做野仲有咩討論價值

佢有日本人同事base日本日日溝通
QS測量狗,諗住5-6年後走

諗過紐西蘭同澳洲,開頭諗住紐西蘭易D,但宜家計過下,澳洲會易走好多

假設32歲前走,就六年工作經驗,澳洲189同190都可行,但前題要Ielts 全7,咁189就有60分,190就有65分,再讀埋RMIT Master就兩個vida各加5分

但有兩三個隱憂
1 六年後 Quantity surveyor可能已經不在技術移民list, 2017年2200個位有1600人申請
2 工作經驗會被扣減,我做細MC,有機會俾AIQs扣工作經驗
3 去到當地可能難搵工

但好現實講,其實你要移民,要見工,ielts全7一方面滿足移民局,另一方面都係確保你自己job interivew過到骨

紐西蘭就大既130/135分左右,紐西蘭煩再拿左working visa仲要九個月內搵到工,做夠兩年先有pr,沒澳洲咁安全

巴打我都係同行
全7邊到睇?
因為以我所知,你滿足到aiqs 果個assessment 就得,即係只要你係maiqs, 全6 就得,可以去aiqs 個網睇
有錯請屌

我諗巴打係指全7身夠分

Age = 25(或者30)
Education = 15
Overseas Exp = 10(或者5)
English = 10

若冇English,根本只係得55分Max,而且好難搵州保你果5分。若語言唔差,5分可以諗下挑戰NAATI喎,不過搞得NAATI不如去挑戰IELTS/PTE啦

係,巴打心水清,我講計分
我同女朋友都覺得操爆PTE同ielts比較實際,我應該會係香港 讀RMIT搞既top up master 甚至degree

其實aiqs個assessment,我比而覺得係香港考左CIOB/rics 佢都九成放行

女朋友諗住去到做幼兒教育assistant 有沒巴打熟

同行
不過揾工方面我好你d
公司可以直接trans過去, 或者移民前做返一年半年試下果邊咩環境
根本上儲夠分就夠

睇來巴打做rlb?

唔係呀 rlb有冇得trans我唔知
不過我比較在意work exp
其實會唔會係post chart左先開始計?

咁都要睇下你讀乜

Business

有公司肯請我已經心滿意足 做big 4 audit狗都在所不惜

澳洲fg競爭好大啵啲會計蝗多到仆街,巴打加油
2年前都係咁諗

巴打英國讀書? 為左未來, 要努力頂住呀

本身working holiday, 搵到工就留低
2年前都係咁諗

冇識到人/另一半嗎?

另一半係香港
朋友都有但唔多, 又掛住香港D朋友
2年前都係咁諗

返嚟就輸了

好難頂呀
巴打想問下qs 如果有牌係咪有幫助?

我主要都係想 new zealand

同埋我個女九月就出世,有仔女會加分定扣分?
2年前都係咁諗

返嚟就輸了

好難頂呀

頂埋佢
巴打想問下qs 如果有牌係咪有幫助?

我主要都係想 new zealand

同埋我個女九月就出世,有仔女會加分定扣分?

唔會扣分咁pk嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞