有冇移民撚討論

1001 回覆
40 Like 13 Dislike

還掂都係升唔高,到外國享受更好既生活仲好
向香港博,就係為左發達升高層姐,發唔到達,又升唔到高層
留黎做乜?

yes. 喺香港做到manager,月入40k,買到乜嘢樓? 真係睇到都想嘔

香港做到manager才月入40k咋?
哈.....40k HKD向美國做工程師,fresh grad都有啦
40k HKD即5k USD月薪左右

扣左税未呀

美國大把野可以用黎抵稅啦

你條冚家鏟真係好撚煩
有無睇過張糧單?
Fed tax
Medicare Tax
OASDI
State Tax
Pension/401k
Health insurance
Union Due
Life/Disability insurance
一出糧就十九幾樣嘢咁七除八扣

好喇扣撚完喇,就得返2/3落袋
到file tax return嗰陣呢?
1040 Schedule A而家可以用嚟itemized嘅得供樓利息(你攞MCC就話固定俾返利息嘅20%俾你,但首先有幾多人係FTHB first time home buyer, 間屋個價under limit, 申請loan嗰陣知道MCC嘅存在同埋識得搵負責MCC嘅loan broker? 大銀行睬你有味), 地稅 (我自己要俾差唔多8500美金一年), State income tax. 我又唔撚係做生意嘅撚有Schedule C去話有business expense/loss. 而家做埋收租公仲要file埋Schedule E.

講返Schedule A. 話好多嘢扣,你老味咪可以扣union due囉,或者再加埋慈善機構捐款喇?扣扣埋埋都係將taxable income降低咋,你估變到唔使俾?

同埋,以上全部嘢都係講緊Federal income tax. 睇下開頭俾咗幾撚多嘢?同埋,你tax return攞得多錢返嚟即係你戇戇鳩鳩咁免息貸款借咗錢俾聯邦政府成年佢而家先還俾你。

除咗入息稅,地稅,供屋供車,醫療保險之外,汽車保險,家居保險唔使買丫?汽車保險喺有屋之後又唔可以買最低保額,唔係嘅萬一發生意外唔夠賠嘅話分分鐘屋都無埋。

生仔又係另一樣分分鐘貴過供屋嘅事。

以上嘅嘢全部係中產要煩嘅。唔使煩嘅話一係你好撚有錢一係你好撚窮唔使煩咁多嘢。你條撚屌次撚次剩係識同人講美國福利幾好有幾多著數可以攞。含撚啦死蝗蟲。最好咪撚生仔丫!你啲咁撚樣嘅DNA喺你呢代絕撚咗佢就差唔多!

睇黎呢位巴打係美國生存得好有怨氣

可以三十歲前喺三藩市灣區買到間獨立屋結婚其實又點會有怨氣呢?

係以前唔知原來所謂做中產其實真係搵笨柒
稅又交得多福利又無,仲要上網見到人形蝗蟲開口埋口話美國多著數攞

做吊機手唔知玩唔玩到美妞來紐澳?

Crane operator 上網睇又唔多覺有
In America We 7
乜外國人工真係咁高咩 Canada 係咪exception

係香港撈得掂既
係外國基本100%賺得少過係香港
不過生活質素反而提升左

利申:移民左後賺少超過50%,移民都係為左下一代

澳洲好似有

澳洲好似有

真係要搵搵
Ielts想全8

係香港撈得掂既
不過生活質素反而提升左

唔知你做邊行了

澳洲好似有

真係要搵搵
Ielts想全8

全8,一齊挑戰Pte 79+啦

澳洲好似有

真係要搵搵
Ielts想全8

點樣可以練好speaking?

澳洲好似有

真係要搵搵
Ielts想全8

點樣可以練好speaking?

我十幾年前有7,下星期話你知有冇8

p.s. 我澳洲生活過,好難唔會好

澳洲好似有

真係要搵搵
Ielts想全8

本身英文唔係差
唔溫書相信有6
希望上到8

Writing 應該最屎
移民日本
利申:有朋友熟日本
柯文哲呢啲井底之蛙都有人吹奏

係香港撈得掂既
不過生活質素反而提升左

唔知你做邊行了

香港各行各業既人工係環球黎講都算頂級

以專業人士計

醫生律師會計師又好
護士工程師都好
出到去預左落袋係比香港少

科研IT係外國就會比香港好d
但始終唔高

係香港撈得掂,我指年薪最少都7/80萬起個批

外國邊有咁多工可以年薪10萬美金以上?
外國收入差距比香港細好多
2年前都係咁諗
到宜家真係係英國搵到工, 整到visa
但發現5年真係好撚難挨....得自己1個
只可以諗住為將來而唔好放棄

頂住呀巴打,依加好多人想走都走唔到

返嚟就輸了

好難頂呀

我有個朋友又係一個女仔係london做野,但佢話人工比香港低,佢做廣告,我都叫佢頂住,你人工情況如何?
2年前都係咁諗

返嚟就輸了

好難頂呀

我有個朋友又係一個女仔係london做野,但佢話人工比香港低,佢做廣告,我都叫佢頂住,你人工情況如何?

香港廣告仲伏喎
2年前都係咁諗

返嚟就輸了

好難頂呀

香港廣告仲伏喎

佢係agency 做到中上級,都搵到下,佢而家London 人工低左一大截,我叫佢捱住,起碼換返係生活質素
美帝既話
如果月薪係4-5000USD
扣哂稅其實得番幾多?
定冇得就咁計?
真心求教
唔係專業人仕
親人團聚既移民
好想移去溫哥華

計劃去讀Master然後留低, 但又成日都聽人講好難搵工
美帝既話
如果月薪係4-5000USD
扣哂稅其實得番幾多?
定冇得就咁計?
真心求教
唔係專業人仕
親人團聚既移民

呢個係讀engine既人的起薪咋。。。。。
2年前都係咁諗

返嚟就輸了

好難頂呀

香港廣告仲伏喎

佢係agency 做到中上級,都搵到下,佢而家London 人工低左一大截,我叫佢捱住,起碼換返係生活質素

咁又唔係個個都係廣告佬

係香港撈得掂既
不過生活質素反而提升左

唔知你做邊行了

以專業人士計

醫生律師會計師又好
護士工程師都好

但始終唔高

美國做石油工程狗,起薪10萬美金以上

係香港撈得掂既
不過生活質素反而提升左

唔知你做邊行了

以專業人士計

醫生律師會計師又好
護士工程師都好

但始終唔高

咩始終唔高?係高勁多
尤其做IT個班

係香港撈得掂既
不過生活質素反而提升左

唔知你做邊行了

以專業人士計

醫生律師會計師又好
護士工程師都好

但始終唔高

美國年薪10萬美金係好閒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞