有冇移民撚討論

1001 回覆
40 Like 13 Dislike
冇得走
早十幾二十年有得走唔走
短視家庭
有冇加拿大巴絲講下就業情況
同埋而家移民加拿大係咪好難?

利申:CPA, LLM, 7年前考IELTS都有8 (已過期)

去澳洲好似好d
利申: 9up

我睇過 讀左幾耐畢業後就批返幾耐
我就係想搞清楚post grad diploma係讀咩 係咪可以話似香港既ive post grad版? 如果係既話我就係想讀呢類
上網睇話post grad diploma用嚟搞移民都抵?唔使讀咁耐,學費平D,仲話好多college既課程都同公司合作會方便搵工
唔知真實情況係點有無人讀過可以分享下

都係個句我想學返門手藝做低技術工作 再讀埋個相關diploma 等移民 捱多幾年應該ok既

btw女仔唔考慮水電技工 化妝美容髮型等等唔啱我 想學返門手藝既話廚師係我最好既選擇 定係你有無其他suggestion?

加拿大乜工都要diploma/red seal 整車飛髮廚師之類都要

ive同PGD都唔太熟 我估都係類似
廚師應該就唔係讀diploma而係考red seal,類似水電技工嗰種學師制

好快google PGD都搵到好多college offer, e.g. Seneca 有類似3D Animation, Visual effect, Hospitality

整車飛髮廚師有幾難?
黎如飛髮,係安省條例係要有牌先可以幫人剪髮....
不過考試係容許考生帶一個translator 去考嫁....咁....你明啦

慘在都考起好多人

我以前住ontario好多類似深水步潮州佬個類剪髮 睇落佢個樣字都唔識多隻 重要佢講英文 但係幾抵gei

講起我都好想搬反去大城市

咁搵個唔識既陪考就你on9姐
所以好多有牌既不過都係唔識英文嫁

大埠多野玩好多,半夜3更都有野食

夜生活唔多啱我 但是我d小村落連基本社交都無咩機會 連我呢d毒L都開始頂唔住

話時話我真係識一家人係髮型師 用投資移民黎咗 d英文差到連係餐廳餐牌都唔識睇 到依家接近2年都未開到舖

呢個好笑 生存到兩年幾奇蹟下
ching你住邊到咁偏?我以前打工係nwt都好偏

嘩nwt奇妙國度

我係沙省 小鎮 唔係城市

人地用得投資移民應該都係deep pocket

nwt Yellowknife?

係yellowknife 不過yk都有一班香港人發展緊 我同事話佢以後唔會再跟華人boss打工 蝦到上心口

想問下如果我諗住去到讀返個master/diploma跟住搵工既話 邊行會容易D搵工? 我係香港讀過工程但無乜興趣
另外搵工既話草原三省定大城市容易D?

加拿大個計分方式好重視加拿大關係,包括讀書、工作、親人

最好就去當地讀書工作一條龍,咁機會大好多

巴打移左加拿大?
想問依家當地難唔難搵工?
同埋衣食住行同香港有咩唔同?

加拿大 準備考 ielts 再申請express entry
搵工唔難但人工好低物價好高
衣食住如果係Richmond 直情同香港一撚樣除左人工之外

佢老味, 而家溫哥華同Richmond啲雲吞麵檔執吓一間執吓又一間。係咁開啲四川火鍋, 麻辣燙咁

人工低咩?一般都有4000加幣一個月,有經驗既過去拿6000-7000都唔難

物價又唔覺好貴

BC d野貴到hihi

最近去過
覺得食物/餐聽都平過香港

我就係想搞清楚post grad diploma係讀咩 係咪可以話似香港既ive post grad版? 如果係既話我就係想讀呢類
上網睇話post grad diploma用嚟搞移民都抵?唔使讀咁耐,學費平D,仲話好多college既課程都同公司合作會方便搵工

都係個句我想學返門手藝做低技術工作 再讀埋個相關diploma 等移民 捱多幾年應該ok既

btw女仔唔考慮水電技工 化妝美容髮型等等唔啱我 想學返門手藝既話廚師係我最好既選擇 定係你有無其他suggestion?

加拿大乜工都要diploma/red seal 整車飛髮廚師之類都要

廚師應該就唔係讀diploma而係考red seal,類似水電技工嗰種學師制

好快google PGD都搵到好多college offer, e.g. Seneca 有類似3D Animation, Visual effect, Hospitality

整車飛髮廚師有幾難?
不過考試係容許考生帶一個translator 去考嫁....咁....你明啦

慘在都考起好多人

我以前住ontario好多類似深水步潮州佬個類剪髮 睇落佢個樣字都唔識多隻 重要佢講英文 但係幾抵gei

夜生活唔多啱我 但是我d小村落連基本社交都無咩機會 連我呢d毒L都開始頂唔住

話時話我真係識一家人係髮型師 用投資移民黎咗 d英文差到連係餐廳餐牌都唔識睇 到依家接近2年都未開到舖

嘩nwt奇妙國度

係yellowknife 不過yk都有一班香港人發展緊 我同事話佢以後唔會再跟華人boss打工 蝦到上心口

想問下如果我諗住去到讀返個master/diploma跟住搵工既話 邊行會容易D搵工? 我係香港讀過工程但無乜興趣

真係有人嘅地方就有香港人

我自己觀察prairies尤其Calgary 今年好咗好多,不過我留意都係接近石油同工業工程類別 未必關其他事住

Toronto/Kitchener Vancouver 就一定無 Prairies咁大上大落,不過生活使費 尤其住 係大問題 d樓升到short咗

有無想過去 Montreal?
香港三大Finance 撚去到邊
同樓上有位巴打都一樣
本身係香港讀完degree
想移民去加拿大
我選擇去讀書讀兩年(旅遊業)
畢業之後拎三年工作簽證
希望搵到一個好公司收留我

大家對呢條路有咩建議
同樓上有位巴打都一樣
想移民去加拿大
畢業之後拎三年工作簽證

大家對呢條路有咩建議

巴打讀邊瓣
同樓上有位巴打都一樣
想移民去加拿大
畢業之後拎三年工作簽證

大家對呢條路有咩建議

巴打讀邊瓣

你指係香港? 讀非專科
同樓上有位巴打都一樣
想移民去加拿大
畢業之後拎三年工作簽證

大家對呢條路有咩建議

巴打讀邊瓣

你指係香港? 讀非專科

我都係啦 都想去加拿大 剛讀完year 1
商科畢業垃圾得嫁人一條路

整車飛髮廚師有幾難?

慘在都考起好多人

嘩nwt奇妙國度

我自己觀察prairies尤其Calgary 今年好咗好多,不過我留意都係接近石油同工業工程類別 未必關其他事住

Toronto/Kitchener Vancouver 就一定無 Prairies咁大上大落,不過生活使費 尤其住 係大問題 d樓升到short咗

Montreal果邊最難搵工喎,而且仲要講法文

QC省好似可以無工作證明申請省提名 但要學法文我無信心

嘩nwt奇妙國度

Quebec移民應該係咁多省之中最易/門檻最低
但要有心理準備搵工比英語省份難(好多年前搞獨立令經濟唔好/企業搬走)同埋要學法文
ps. 小弟屋企人當年移民就係land Montreal

Yr1 學法文會唔會太遲

嘩nwt奇妙國度

但要有心理準備搵工比英語省份難(好多年前搞獨立令經濟唔好/企業搬走)同埋要學法文

Don't think so - for example, many British students only started to learn the Chinese language in university.

Caroline Wilson (吳若蘭), the former British Consul-General, entered the UK's Foreign and Commonwealth Office in 1995 and was send to Peking for Chinese language training in 1996 (This suggested that she received Chinese language training after finishing university). After watching her Chinese New Year message on youtube, I think her Cantonese language skills are okay. If she can do it, I cannot see why you cannot do it.

嘩nwt奇妙國度

Don't think so - for example, many British students only started to learn the Chinese language in university.

Caroline Wilson (吳若蘭), the former British Consul-General, entered the UK's Foreign and Commonwealth Office in 1995 and was send to Peking for Chinese language training in 1996 (This suggested that she received Chinese language training after finishing university). After watching her Chinese New Year message on youtube, I think her Cantonese language skills are okay. If she can do it, I cannot see why you cannot do it.

It depends more on your determination and incentives. No doubt Caroline Wilson is very determined to learn the language and has important duties to carry. On the other hand, I have met people immigrated and lived in Montreal for 10+ years and not know a word of French. (Note: Montreal is by far more bilingual than rest of Quebec)

If you pass both English and French language exam, it's probably just easier to take Ontario PNP

It depends more on your determination and incentives. No doubt Caroline Wilson is very determined to learn the language and has important duties to carry. On the other hand, I have met people immigrated and lived in Montreal for 10+ years and not know a word of French. (Note: Montreal is by far more bilingual than rest of Quebec)

If you pass both English and French language exam, it's probably just easier to take Ontario PNP

Noted with thanks, bro. How about the job market in Canada, where is the financial city of Canada? As my major of study is related to finance.
有澳洲passport
係英國讀左五年書
黎緊九月應該會返香港讀master

諗住黎緊會移民 如果返英國又要由頭儲過citizenship年期 而加先走好似唔抵 不過香港master個啲嘢咩都搞曬
澳洲就再睇下點 始終走既話英國>澳洲

Noted with thanks, bro. How about the job market in Canada, where is the financial city of Canada? As my major of study is related to finance.

Not familiar with the financial workplace in particular, but overall economy is picking up after the major recession from oil price crash 2015.

Toronto is the financial center (hey Ontario PNP fits your bill ) Bay Street is the equivalent of Wall Street in NYC I'd imagine Calgary is also in demand for finance from oil companies but they are still deeply hurt from the recession (25% vacancy rate in downtown office space, from almost 0% at oil peak)
異想天開一問
2公婆如果想移民去英國( 因為唔識其他語言 ), 唔想去大城市, 想係d鄉下村莊買間屋有花園簡簡單單生活, 要有幾多資金同資格
有澳洲passport
係英國讀左五年書
黎緊九月應該會返香港讀master

諗住黎緊會移民 如果返英國又要由頭儲過citizenship年期 而加先走好似唔抵 不過香港master個啲嘢咩都搞曬
澳洲就再睇下點 始終走既話英國>澳洲

澳洲天氣同經濟都好過英國喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞