有冇移民撚討論

1001 回覆
40 Like 13 Dislike
2年前都係咁諗
到宜家真係係英國搵到工, 整到visa
但發現5年真係好撚難挨....得自己1個
只可以諗住為將來而唔好放棄

頂住呀巴打,依加好多人想走都走唔到

返嚟就輸了

好難頂呀

我有個朋友又係一個女仔係london做野,但佢話人工比香港低,佢做廣告,我都叫佢頂住,你人工情況如何?

作為移民第一代,好多事要面對現實
你走係因為家庭定咩。搵唔番老本行就要走出去
我個行太多人,加上大陸人頂爛市,一黎到我已經知死梗,所以就自己搞左盤野出黎,總算 ok
亦有人死牛一邊頸係要捱,但人工真係唔夠用仲去買樓搞到勁辛苦
要記住,黎到外國唔一定要做白領專業人士,係澳洲做水喉佬搵錢多過律師一條大街,只係好多亞洲人擺脫唔到個隻做白領就算高人一等既想法

出走當然都係為下一代著想
可能仲後生未玩夠
覺得好似仲有啲早咁快要sacrfice哂自己生活為將來
依排想開始睇下澳洲樓價,車價,油費,民生物品個差別,甚至每個State有咩特別,樓價差幾遠Etc

琴日略略睇過 Sydney個樓價真係貴過Melbourne好多

Brisbane都好似幾正

有咩網多資料?
其實一般香港人想要嗰種生活係美國要幾多錢人工先做到?

咩生活

香港香港果種緊張 急速 壓力大ge生活
係美國幾多錢人工都搵唔到嫁wor

大多數美國人做野係優閒好多既 而且工時同人工合理

我自己諗嗰隻係
有層樓住,有車代步,ot有補水,有少少餘錢去旅行

咁番大陸住都可以做到呢個效果

唔好玩啦上海北京啲樓價都唔少野,而且係大陸做文員人工又唔係好高最緊要啲野食問題,空氣質素,細路仔啲教育。

真係你住埋我個份

咁佢淨係列左4 點
之後仲要加教育 空氣 食 又另一個故事啦

住你唔住市中心都唔會好貴ge

同埋你移民都唔會諗住做文員掛
其實一般香港人想要嗰種生活係美國要幾多錢人工先做到?

咩生活

香港香港果種緊張 急速 壓力大ge生活
係美國幾多錢人工都搵唔到嫁wor

大多數美國人做野係優閒好多既 而且工時同人工合理

我自己諗嗰隻係
有層樓住,有車代步,ot有補水,有少少餘錢去旅行

咁番大陸住都可以做到呢個效果

唔好玩啦上海北京啲樓價都唔少野,而且係大陸做文員人工又唔係好高最緊要啲野食問題,空氣質素,細路仔啲教育。

真係你住埋我個份

咁佢淨係列左4 點
之後仲要加教育 空氣 食 又另一個故事啦

住你唔住市中心都唔會好貴ge

同埋你移民都唔會諗住做文員掛

大陸上位應咳會比香港仲難啦,除非你已做定一定職級。
移民撚
2年前都係咁諗
到宜家真係係英國搵到工, 整到visa
但發現5年真係好撚難挨....得自己1個
只可以諗住為將來而唔好放棄

頂住呀巴打,依加好多人想走都走唔到

返嚟就輸了

好難頂呀

我有個朋友又係一個女仔係london做野,但佢話人工比香港低,佢做廣告,我都叫佢頂住,你人工情況如何?

作為移民第一代,好多事要面對現實
你走係因為家庭定咩。搵唔番老本行就要走出去
我個行太多人,加上大陸人頂爛市,一黎到我已經知死梗,所以就自己搞左盤野出黎,總算 ok
亦有人死牛一邊頸係要捱,但人工真係唔夠用仲去買樓搞到勁辛苦
要記住,黎到外國唔一定要做白領專業人士,係澳洲做水喉佬搵錢多過律師一條大街,只係好多亞洲人擺脫唔到個隻做白領就算高人一等既想法

利申藍絲
I know that feel bro! 我朋友fresh grad做會計師淨係得4萬澳幣一年,然後就同我講我男朋友係礦場返工唔可以做成世,佢果份就可以坐係office做成世
我心諗,我男朋友揾12萬澳幣一年,係你嘅3倍,佢緊係唔洗做成世啦
移民日本
利申:有朋友熟日本

不過住神戶果頭
乜外國人工真係咁高咩 Canada 係咪exception

係香港撈得掂既
係外國基本100%賺得少過係香港
不過生活質素反而提升左

利申:移民左後賺少超過50%,移民都係為左下一代

唔知你做邊行了

香港各行各業既人工係環球黎講都算頂級

以專業人士計

醫生律師會計師又好
護士工程師都好
出到去預左落袋係比香港少

科研IT係外國就會比香港好d
但始終唔高

係香港撈得掂,我指年薪最少都7/80萬起個批

外國邊有咁多工可以年薪10萬美金以上?
外國收入差距比香港細好多

美國年薪10萬美金係好閒

老實,信不信由你
真心唔係乜野好特別既野
我指有點技能,受過高等教育既人黎講

我信你係蝗蟲多啲
你嚟睇下post doc人工有幾高?博士喎,PhD喎,五皮咋

想要十皮丫嘛?得,一係打政府工,一係IT,一係做Muni/BART

你條撚屌好心咪再鳩嗡啦

要糾正一下你對各種職業人工既比較

Postdoc 人工的確唔高,通常約五六萬啦。不過學術界一向人工低,就算理科 full professor 好多都係十萬左右起跳

除左 IT,仲有好多職位人工都有十萬,不過唔係 junior 位啫
Product manager 同 technical artist 有幾年經驗實有十萬美元年薪
我翻工都係掛住移民同個IELTS成績,點算

你係咪有個細路?

你係咪有個細路?

你條友又明知故問

你係咪有個細路?

你條友又明知故問

confirm下姐 點解唔扔你D細路過AUS熟下環境先
如果你D細路初小以下當我無講過
如果讀垃圾social science 可以點為移民鋪路

你係咪有個細路?

你條友又明知故問

要考幾分?

你係咪有個細路?

你條友又明知故問

confirm下姐 點解唔扔你D細路過AUS熟下環境先
如果你D細路初小以下當我無講過

it's a baby. 應該要一齊過啦

你係咪有個細路?

你條友又明知故問

要考幾分?

IELTS ALL 8 OR PTE ALL 79+
如果讀垃圾social science 可以點為移民鋪路

你睇下澳洲個list先啦.(190)

你係咪有個細路?

你條友又明知故問

要考幾分?

你係咪有個細路?

你條友又明知故問

要考幾分?

仲等緊成績

你係咪有個細路?

你條友又明知故問

要考幾分?

仲等緊成績

IELTS 唔得咪考PTE囉, 啲人話PTE易啲
加油呀巴打

你係咪有個細路?

你條友又明知故問

要考幾分?

仲等緊成績

加油呀巴打

我覺得pte 難過ielts

你係咪有個細路?

你條友又明知故問

要考幾分?

仲等緊成績

加油呀巴打

我覺得pte 難過ielts

過多幾日睇下我洗唔洗考PTE做比較

Btw: 冇嘢做可以去https://myimmitracker.com/裝下,啲人會放佢地啲申請資料上去分享的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞