[Mac撚] 用家/買機集中討論(56) 煙條苦主寒冬取暖 乞衣撈底廢物回收

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
響第三方途徑購買日買Mac會睇嗰間公司數目/系統係點,先知道佢幾時報告俾Apple部機係幾時賣左俾人
不過好多時部Mac第一次login AppleID嗰時其實已經會做一次serial registration,你個case唔知係味因為即裝bootcamp所以skip左

無點用過部野就壞晒的確幾出奇,不過我懷疑bootcamp係關事,因為T2系列Macs響Windows嗰面係爭咁d系統管理,電池/散熱相關唔知係咪響部野sleep足幾十日嗰時誘發左某d長遠問題例如battery discharge

至於Apple Store張Mac機枱就永久係公廁黎架啦,永遠有新移民學生玩game,南亞撚上YouTube,阿叔上馬會/睇藍絲KOL,同強國遊客上大陸網/玩垃圾網遊
有backup就上囉
Big Sur個roll out比起Catalina唔算伏
我幾部野都有除左新13" Pro
個人覺得speaker質素:
MBP16" > MBP13"高配(2018) > iPad Pro 10.5" > MBA M1 = MBA Intel 2020
個分別係高配有用足左右機殼內籠去做一個有足夠體積既subwoofer,而13"低配以至MBA係無咁既空間去做
somehow iPad Pro雖然一樣係無空間,不過Apple用左成部機成塊野共振原理去模擬subwoofer chamber,而iPad Pro四speaker個layout亦令到佢可以3D咁樣去compensate
而MBP M1對比13" Intel高配仲要再升級,用料用埋16" driver / array,如果你非常之care speaker質素咁揀Pro囉
就咁一條type-C to DP (1.4)其實都好平,一舊水上下已經幾靚
DP出mon鑊氣係最少,HDMI出會牽涉好多運氣
得幾個前題先會合理化衣家買16"
1) 你做野係必須要穩定地行x86 software
2) 你必須要呢一分鐘拎住一部好穩定無鑊氣既Mac,等半年都等唔到
3) 你一定要16"mon / dGPU / 16GB RAM以上,所以唔可以考慮M1 MBA/MBP
4) 你可以承受兩皮幾野一年之後變到得番幾千個(必然)風險
mba 灰色 256 教育價,打定輸數21年先有得用
灰色袋底air太搶手
教育袋底mba灰色8-15 啱啱出咗貨

今次竟然唔係支那廠直接出貨
係由青衣倉寄出黎
same 聽日到
我都係
用 crossover 行LOL 台服有冇得諗
11-18 都破到處 希望快啲出到貨
可能就係咁.,因為部機係裝比人,所以我唔會login apple id.

部機咁死法真係好QK,有咩事安裝果時應該出現啦...有咩理由放響到幾個月先出事?仲要係7x24冷氣房,睇黎整好後隔唔時開下先得

舖頭機都預比人用,但滋擾人就唔好囉
聽日ifc有袋底air現貨
3隻色嘅袋底都有
噚日去又一城整機,諗住睇下M1 mini嘅豐釆,點知無擺出黎
有冇人部M1 MBA 係用唔到Force Touch 或者Touch Touch Lookup?
我部係唔得而且出NDR006 code
要用3 finger Lookup
可以即埸買?
如果去到聽日仲有傾應該得掛
我喺apple store個app睇到可以聽日pick up
聽日ifc有袋底air現貨
可以即埸買?
如果去到聽日仲有應該得掛
我喺apple store個app睇到可以聽日pick up
今日又無事
大家用緊MBP 8 256既真係覺得好順好用嘛?

準備聽日奶部袋底銀MBP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞