[Mac撚] 用家/買機集中討論(56) 煙條苦主寒冬取暖 乞衣撈底廢物回收

1001 回覆
13 Like 3 Dislike

請問有無巴打知道點解??
咁買16gb都ok既 YouTube 都開始見到有m1 既Win10 stimulation
唔差dd就買埋去 用耐d
唔夠用到時咪買部新upgrade,8gb 就要俾人笑?
下星期二有16"暖爐?!
我成日都撳完太快手中文打咗英文,英文打咗中文
部mac同步唔到imessage,有冇人知點整
iphone同mac都已經開咗icloud
mac上面用唔到"啟用 iCloud 雲端訊息",一撳就出"目前無法更新icloud設定"
reboot完用到了
m1比預期成熟,之前以為駁其他hardware會好多問題,點知樣樣都用到連個HPwireless Printer都冇問題,一detect就搵到
除咗M2, A15; 咩都有可能
呢啲嘢咁大路
其實ram呢家野呢
真係愈多愈好
apple個設計
注定最核心ge ram唔會大(之後出唔知)
因為假如你開1個64gb或以上 檔案 編輯
首先係夠ram去解壓 (當然arm macos 有針對呢個做優化 例如虛擬ram(但係有缺點) )
之後係 ssd 速度同反應時間要夠快
(呢到出現左d問題啦 你要如何確定ssd可以長期保持呢個反應速度同持續速度呢 以及ssd 壽命呢)
我估啦 如果你係air/pro/min ge話
ssd請唔好用超過下面我講ge使用容量
256gb 70%
512gb 75%
1/2tb 80%
唔係ge話 有機會lag機/hand機/ssd提早玩完
想知點解上網搵ssd使用機制)
所以加ram 係事在必行
但係又唔可以直接加ram

所以如果要再加ram
係要拉多條pcie 4.0 x4/8出泥做ram cache
想問下 新macbook有冇可能用external ssd boot個舊os想買新機 但migrate好煩
有無限筆直緊係全部打爆佢
一部MACBOOK唔夠用呀, 買夠5部
hp伏撚到仆街
最近買左部colour laser jet
用wifi一連去隻ac86u到
成屋wifi即刻斷撚晒
要換返舊陣時隻r7000先冇事
(都有可能係華碩先係伏總之就夾唔到)
Mac Pro 我亦覺得係可以加張 Apple Silicon card 落去而家既 Mac Pro 上面,等花左大錢買既冇咁揼心口。
之前好似講過16"過渡會再update多一次intel版
即係mbp 16 2020應該係最後一部intel
係,尤其wireless,冇driver既話,認唔到就係認唔到。
頭先以為logitech冇問題,而家發現會充唔到電,次次都要重插先得。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞