[Mac撚] 用家/買機集中討論(56) 煙條苦主寒冬取暖 乞衣撈底廢物回收

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
但係咩原因黎chrome唔係仲食ram咩
x2

BTW 硬係覺得呢幾日Apple會有野偷偷上架
control + space 真係有用
same
我以為app 問題, 唔該哂
想問下各位而家去士多買mba 可唔可以教育價買?定係要留左俾正價買先?
不過遲早都係會中返bug
置頂
睇到啦🙏🏻🙏🏻唔該曬
我都係 iPhone X一出就衝

M1幾乎衝咗
但好想買部512GB + 16GB Ram嘅MacBook Air/Pro而唔使俾3000蚊上到呢個spec
心理有啲唔平衡

唯有等13吋 4port/16吋出
邊部出先就買邊部
按你講法
買左16" 既人心理應該好唔平衡
依加用safari 睇YouTube 係咪出事?
影片碌落comment 到會係咁卡住 但又唔係lag
2019 13吋mac 2port
睇個youtube 都嘈到仆街
好撚後悔買2port把撚
16吋袋底就已經係16/512係唔同嘅

我個point係要加一大嚿錢上一個相對「合理」嘅spec係好揼心

M1 Mac mini同MBA袋底價係好合理
但一加SSD/RAM就好唔合理

未有M1之前4port袋底版13吋MBP賣13999係合理
16吋袋底一開始賣Refurbished個價16099直情抵玩

而家啲MacBook 乜都冇得自己加要硬食Apple Tax係真係含淚加,又要冇得揀
same,飛片都有少少delay,chrome完全無問題
其實有冇啲超迷你嘅 type C external memory 可以當當年嘅MBA 2013 SD卡 = 擴充 咁用
而家部13吋m1 mbp得兩個port真係唔合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞