[Mac撚] 用家/買機集中討論(56) 煙條苦主寒冬取暖 乞衣撈底廢物回收

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
淨係推Apple TV+ service 唔駛咁勁hardware
但要睇佢想點發展Apple Arcade

齋推Apple TV+ 除咗目前gaming console 都有佢個app, 可以出廉價版搶市場. 但咁會影響Apple Arcade 大作嘅graphics settings
如果出M1 / A14X 級數就會好似PS5, Xbox 咁樣平賣硬件去谷遊戲市場
hub只係需要靠電腦俾電
不過讀寫速度會慢
散熱差
用料差嘅話用hub幫電腦差電會有機會燒頭

dock需要靠外部俾電
擴充功能多d
讀寫速度唔會慢
不過多數都貴
應該係呢個
中伏 碌air早過12月1號扣數
之前搵過 好多都係支那代工製造
教育價?
cut單?
Akitio俾OWC收購左,同一款10GbE dock衣家OWC貼牌賣
老老豆豆上面有人post淘佬綠聯,如果呢度唔係連登應該反應會正面d
冇野
red冇份 自膠
Ts3 扣埋信用卡係抵既
不過有更好選擇咁姐

price.com既wavlink果d都無咁衰
其實真係,經外國買如果唔係堅靚野的話根撚本就等於深圳ODM扮鬼佬野
你係要兜個圈經外國買仲要繞地球一周ship番香港無人阻你
有無介紹?
係呀
咪akitio dock pro $2400
USD220 (Amazon) vs HKD1978 (apple store)
唔計credit card 收charge/匯率差d, 7.8計2者只係差2百幾蚊
一個現貨拎走或者第2日送到, 一個要等約一星期
一個有保養一個冇

除非部機未到, 差個少少錢, 我寧願當買保養, 收工即刻拎現貨即刻有得用
貴TS3少少
同埋可惜PD得60W同無光纖頭
要事先Time Machine backup去外置drive,或者clone出黎
nTB原廠嗰條SSD拎出黎之後好難讀番 (其實係要搵拎部nTB先得)
另外你換SSD要用一隻M.2 轉插

個人覺得2017 nTB實在太伏/唔勁,搞任何SSD升級都有少少唔值
我都係,仲處理中
教育價=係雞係公廁
我唔會因人廢言
佢留言有時係幾有point,起碼硬件野佢係熟的
當然個表達方法或者個立論邏輯係咪路就一單還一單
我用Mac mini
PD出85/60無咩所謂
光纖頭仲未用得著
而家都係連AirPod pro先
如果今晚/聽日出studio應該都衝埋
Soundbar 唔會考慮 係咩空間
PS4 打機都係用gaming headset
蘋果未來3年內一定反轉哂pc市場
講真 m1都咁勁 下代出個14"幼邊 + microLED夠contrast
一般人已經好開心夠晒駛
其實WAVLINK都有成堆TB3野
尤其係想出雙4k60Hz(以上)mon既docking佢地有好多組合
佢地隻NVMe enclosure係我用過幾隻入面passive散熱得最似樣其中一隻,條線又蝕入case入面唔易甩,成件事係設計幾好
不過響連登吹強國野都係等收負皮
我pc電腦係本身駁usb dac
另外switch/ps4就用藍牙駁dac
本來諗住如果多部air會同switch/ps4 share個藍牙
不過如果有埋光纖可以獨立駁dac
就唔需要將個藍牙轉來轉去
如果玩多vm 好似pro好用啲 上16G ram 夠玩4年以上
但我想要14 inch 啊
咁既情況的確TS3岩你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞