[Mac撚] 用家/買機集中討論(56) 煙條苦主寒冬取暖 乞衣撈底廢物回收

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
等埋聽日睇下有咩新消息
冇就買人生第一部MACBOOK,買AIR就夠我用(重度APPLE使用者,除左PC所有野都係APPLE)

另外想問下各位,小弟唔係好識野,今次APPLE算唔算又再次改變世界?
改唔改變世界唔敢講,但今次Apple話俾我知intel真係好撚垃圾!!!
冇競爭就冇進步 希望apple將來唔會好似依家intel咁
可能intel唔當AMD係佢競爭對手,所以佢一直都無進步
事實上AMD係laptop CPU係今年先開始爭氣
用緊隻Vava hub之前係Amazon鳩買
條傻仔係上個post
仲串我有500蚊水位都唔識去賺,講到好似炒iphone 咁任賺500.......
隔左一陣,佢自己又走出黎話其實係限量貨品,只限一部....

前一個post 有人suggest ikling嘅hub,但唔知好唔好用。
https://www.amazon.com/-/zh_TW/dp/B07TVSLDND?ref_=ast_sto_dp
大陸野我買anker算
他日仲有幸去旅行, 一隻65w Gan 就可以叉哂 iphone ipad pro 同袋底air
有風扇嗰種太嘈... 之前用過隻QNAP
衣家呢度idle都係四十度左右,同Intel 16"個表面溫度差唔多
我想問大家有冇好嘅M.2 SSD thunderbolt 3 enclosure推介?
希望可以俾到想升爆部M1 長用嘅人一啲啟示

2年Intel to Apple Silicon transition 期間 Apple Silicon 嘅進步幅度一定會好大, 至少個幅度極有可能大過Apple Silicon only 嘅period
遲下會買隻Akitio dock pro 有風扇果隻
而家用住anker先
但香港買都係貴小小

我都睇緊除左Caldigit 之外仲有無更好嘅選擇
同埋想問下長插部MBA有無問題
但M1其實已經夠用好耐
好多人都唔係要效能 係要核電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞