[Mac撚] 用家/買機集中討論(56) 煙條苦主寒冬取暖 乞衣撈底廢物回收

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
出左多小小,但係冇low resolution
會唔會係條線3.1 得10gbps 唔夠 bandwidth?

諗緊依條會唔會好d
想買部m1 Mac mini 用個1080 mon 會唔會有問題
Dell u2717h
呢個畫面正路係響有IT admin幫你setup部野既情況先會出現
試吓repair permission:
https://support.apple.com/zh-hk/guide/disk-utility/dskutl1040/mac
如果個問題再出現可能要拎去天才bar
可能係條線事,未必因為bandwidth,而係mon同Mac兩者之間negotiate唔到啱既DP version (有時個mon個menu有可能可以俾你校死DP version,咁有機會type-C cable就得)
要買的話搵type-C to DisplayPort會穩陣d,macOS出HDMI多數會當TV咁出
搭單問下, pixelmator 定 affinity photo 好?
好似好難 個個都話等好耐都等唔到
Mac mini早咗2日到
我都早左日到
有 我早過estimate
豐澤會唔會有8/512 的MACBOOK AIR 教育價賣?
唔想等AOS
打去分店問最直接
日日都唔同
edu 唔係得返apple.com 有咩
豐澤, studio a, dg 都有
有無方法可以將幾個唔同既nas捷徑放係桌面到
我知windows做到,未試過mac得
頂 我一路以為apple 佢d store 冇edu 出面其他都唔會有
等到而加仲係處理中 錢又扣左
你叫佢私保三日就唔駛你當街當巷check
不過1萬蚊買二手Intel MBP 除非16"否則唔建議
另外, AppleCare 對二手黎講係唔多值錢
唔需要因為有呢舊嘢就覺得抵咗或者點
我掉轉啵
有CARE我會重視D
1. 好似驗師官咁check 機身有冇花痕
2. https://support.apple.com/en-hk/HT202731

你揀呢部係Intel Mac? 如果係, 我都想換走自己部MBP2018
換埋M1 MBP 仲有錢找
Finder 左邊個side panel 係咪有得揀唔同network device / location?
如果有應該可以拉出桌面
試下先,感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞