[Mac撚] 用家/買機集中討論(56) 煙條苦主寒冬取暖 乞衣撈底廢物回收

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
值唔值加$2000升 8/512 MBA
Oh $1350 自
有冇用教育價買mba 既巴絲
我上兩個禮拜訂 而加到預計送達 仲係處理中
教育價買mini非袋底等到下年
會特別慢? 我冇加ram
8 512
似係啦 好多巴絲都無聲氣
仲諗住佢寫預計8/12 收貨 最多遲少少
希望聖誕前有機用
https://www.youtube.com/watch?v=egr_TMj3IoE
Max兩條友完全唔打算停吹奏Air
有無打電話去問下?巧京京會下年到
好快佢地又會出條片話Air其實唔係咁好
年頭佢都唔唱衰intel 版MBA
係咁護航
其實佢地每一部都吹奏
Lightroom CC出撚左Univeral
不過Classic仲未見影
唔明
https://youtu.be/NwSVIp1w4KU
原來第一樣可以咁樣搬上去,真係唔知

Adobe啱啱幫Lightroom CC升去ver. 4.1,已經由Intel版轉為Universal binary 2版本
姐係響M1 Macs可以原生運作,而且係正式point release而唔係Photoshop 個Universal版仲Beta緊
不過Lightroom Classic幾時上Universal就未有消息
多半因為Lightroom CC個iOS版其實開發左好耐,Apple Silicon macOS版要改既地方無咁多
我都係呀,仲要等幾耐?

有update講聲
我唔係好識玩multi-input卡/interface
只係諗住用盡部dac有嘅插頭駁落去我隻喇叭
咁啱我部dac有 藍牙 USB OPT COAX
依家我套setup係咁
藍牙: HDMI>Mon 3.5mm>藍牙發射器>DAC (PS4/Switch)>喇叭
USB: PC>usb線>DAC>喇叭
OPT (諗住咁做): 袋底Air>TS3>OPT線>DAC>喇叭
巴打都係8/12 預計?
其實你可以完全唔行bluetooth
因為部TS3同時有3.5mm analog input同埋TOSLINK S/PDIF digital output (optical)
你可以咁插就可以feed晒所有野入DAC
響macOS用QuickTime player或者其他專門細app可以長開audio bypass
事實上你PC張soundcard如果都有optical out同埋3.5mm analog in的話,TS3+同PC角色可以互換,咁就唔會因為拎走部MBA嗰時HDMI就出唔到聲
大概明你講既setup
不過係macbook做設定就好似有啲難度
我尋晚訂(教育價)23/12-31/12

希望聖誕前有機用其實係咪唔會有可能早過佢預計日期到
btw mba 512/8
超易喎,app都唔駛download
你到時插唔掂上黎問囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞