[Mac撚] 用家/買機集中討論(56) 煙條苦主寒冬取暖 乞衣撈底廢物回收

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
已訂機,想問定大家用咩駁Mon?
我個mon有displayport/HDMI兩種頭, 係咪應該要買埋Apple隻USB-C Digital AV Multiport adapter? 定有其他副廠抵D?唔該
睇依度好似袋底灰色教育價air都係唔會喺最快嗰個日期就送到
今日個trackpad斷線斷到要reboot先connect返
自家野都咁個bt真係好唔得
利: mac mini m1
用緊袋底Air回post
好多嘢都好唔慣
趁封占用多兩日再包膠
你本身用咩先
我5-12都要聽日先送到
巴打試下等到躁底嘅感覺
8-15啱啱破咗處
Mac用dp好啲
Thunderbolt 3 > dp >hdmi
話說年頭公司經IT Solution買咗部13" MBA i5 1.6GHz 8GB 256G
2月18日送到我手上後立即裝Windows10,諗住之後搵人拎去比外國同事用,點知無得飛,咁我就原盒收埋
噚日諗住開機Check下,點知一開部機個風扇fa fa聲⋯⋯個Windows又鬼咁遲鈍,以為太耐無開Windows要update啦⋯⋯搞咗陣轉去Mac到睇
一開Mac果邊部機一樣咁遲鈍,個風扇一樣fa fa聲,嚿電池叉唔到電死咗
襯未過保養期book咗去又一城搞
比佢哋check過後話要換電池,底板

部腦無開10個月都咁壞法真係,另外奇嘅係Apple嘅購買日期係3月13日,點解相差廿幾日嘅

另外嚮Apple Shop到有個女人霸住部iMac,一路睇YouTube,一路大大聲播陳百強歌,係咪長期霸主黎架?

屌咁我即係28號先收到
Congrats 破完幾多日會送到
same here 我都係岩岩破
睇黎都係要15先拎到
想問大家放機會係邊到放?

利申:8月尾買放bts intel mba 16gb ram ,256gb

嗰陣因為開始要急用laptop,所以就買左..

Thanks

人生第一部macbook

希望唔會真係29號先收到

教育價非袋底應該唔會拖咁耐掛
Verbatim 7 in 1 Dual Type-C Hub
試用左幾個鐘
駁左依隻hub 淨係連左 lan 線
睇 youtube 會間唔中爆聲
係咩 好似ipad pro 唔夠大聲
有話差過咩
好似話mba 大聲d 同高音好d, ipad 中低音好d
新mba淨係開safari唔知點解有時會輕輕地
試過冇啦啦打唔到字,又試過login hotmail lag果陣死咗 交叉唔到要強制熄safari
2014mba用咗幾年都唔會咁

有冇人有同樣問題
macbook 12 2016 late 標配M3, 128SSD, 8g RAM, 上唔上big sur 好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞