[Mac撚] 用家/買機集中討論(56) 煙條苦主寒冬取暖 乞衣撈底廢物回收

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
㩒實cmd+option去drag個icon去desktop(或者其他地方就得)
記住係要連左隻NAS,mount起個share之後drag個share / volume個icon,而唔係響Network入面隻NAS本身個icon
長知識了
呢D細微位平時真係好難發現
Intel MBP13?
係既勤你唔好要
買部M1 MBA 算
原來係咁
我又問吓先 我仲係處理中 搵到有賣教育價嘅cancel咗佢
我N年前有一排都俾佢陰到,以為Finder唔俾人整remote server alias
之後因為開始用一個server入面兩個share以上,我先發現佢個邏輯係好合理
因為就算同一隻NAS你生十個share folder都好,對於個OS佢連嗰時的確應該獨立分開處理,會有唔同user name / password / permissions
而macOS Finder整捷徑係save晒credentials (去keychain)

另外如果你拉埋個share去Finder sidebar Favourites的話係更方便
因為例如你響一隻app度save file,個save dialogue個sidebar都會出現
將NAS捷徑擺響呢度就可以即刻click入去save
頭先打咗去豐澤
問有無灰色袋底air佢話全線無晒貨
可以幫你訂不過要1月先有貨
都係繼續等AOS算
吱吱吱吱吱
開個smb file server跟住bak落smb?
如果用Fuji / Sony 有C1e 免費用
其實你撳咁多下member only 想點,又唔會安全啲
而家一定係買m1 好多review score 都大大拋開top intel spec 價錢又平 雖然係第一年白老鼠 前排放咗部15年MacBook 加多小小錢已經可以玩到新機
唔想一眼比人見到掛
用左Apple tb3 to Apple tb3 都唔得
因為dp頭長期搭住pc, hdmi當tv出會點?
定係用software 解決
arm mac 會唔會support cellular 呢?
我覺得佢自家modem 研究成功前唔會

一黎每一部都要俾高通專利抽成掠水
二黎differentiate iPad celluar

MacBook 都廿年冇celluar network 都冇乜人屌佢呢個位
唔差在挨多幾年
因為我仲ff 緊會唔會有行macos 既ipad
ipad 個form 方便過mba/mbp
人生第一部mac
新機落地除左膠紙痴鏡頭仲有咩要做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞