[Mac撚] 用家/買機集中討論(56) 煙條苦主寒冬取暖 乞衣撈底廢物回收

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
我都唔得

不過用慣咗CMD+Space Bar
Emoji用Contral+Command+Space Bar
一樣好順手啫
我用唔慣intel呀
其實有啲關於機型既野 想問下
而家M1 macbook air 係咪A2179 ?
定係早幾個月前將ESC 變番實體制先係 2020款?
置頂個表有列,係A2337
再唔係去 https://everymac.com 確認
上面回左,佢好似caps lock咁樣有個delay費事人誤入,唔知係唔係

我鍾意將control+space俾spotlight,cmd+space俾番IME
cmd+space成廿年以上muscle memory改唔到
其實佢嗰時俾spotlight強佔cmd+space我已經好唔like,成日響人地部機 / 新裝macOS未轉番就搞錯晒
emoji就... 原來有人用架咩
唔擺event而要趕聖誕前出應該唔會係新野掛
16" Intel MBP大熱,唔知有無可能真係出Air Pods headphone
有可能佢右上角彈msg焗你上而你心急click錯咩野「今晚更新」之類?
噢,原來果個就係,sorry
長按一定唔係,長按就會變左Fn (㩒實去㩒function keys變F1 F2,上掣下掣變page up/down)
唔俾人逼自己用咗大半年都唔慣咩
大熱煙條16吋MBP
其次AirTags
之後AirPods Studio

但有啲人解讀強國發夢佬啲字母tweet話係HomePod mini會有新顏色

點解冇人覺得係16吋M1X
明明Mark Gurman就話已經生產緊
新版 Apple TV 出先定係流浮山刀手出先?
我個人覺得:
- 16" AS版既風係最近先開始有
- M1X俾16"係唔夠做,以Intel年代去睇,佢CPU TDP要係Air既6倍以上,就咁加核應該只夠俾14" MBP
- 「2020 16"」支援bootcamp已經出現過響官方文件
仲要之前Tim Cook咪話仲有Intel機等緊出囉
撳完請等一秒
撳完唔等即刻打字係未轉輸入法
iMac已經出過一轉,咁已經足以fulfill個「承諾」
不過我估計16"同Mac Pro都會再出Intel
Mac Pro仲要有可能雙線發展,總有專門workflow係唔可以脫離x86住
就算兩年transition係講緊2022年內會出到AS版Mac Pro,都唔代表Intel Mac Pro完全被取代
唔理佢特登定bug,要等我係即刻black list唔用
cmd+space係即時可以打,我慣晒絕對忍唔到要等,仲要眼望上面menubar個icon,屌啦

蘋狗software自從Scott Forstall被逼走之後就總係永遠有垃圾位
另一個好難定既delay位係Finder開新folder打名又係要等,即刻打字會食走頭一粒字,升左Big Sur之後仲慢,食兩粒

13” pro幾時先肯update
而家部pro根本唔撚係pro黎
請問下icloud 係咪都會佔macbook storage ? 因為我剛買了air 256,裝完常用app 後得返125 G 用,我在disk utility 見有個data 佔左成80g, 有冇人知點解?
本身諗住買個hub俾袋底air
依家呢隻原廠平apple咁多
如果係正貨就衝得過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞