[Mac撚] 用家/買機集中討論(56) 煙條苦主寒冬取暖 乞衣撈底廢物回收

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
我仲用緊14 mba... 兩個port係咪一定唔夠用?我諗點都要買個hub

最煩係iPhone用lighting頭聽歌 但M1 MacBook audio port 用3.5 好反智,要帶兩條earphone
等緊4port既真pro出
逼你用AirPods/Beats聽歌呀嘛
但老老實實佢可以自動切換連線真係好方便

兩port大部份人一定夠
但4 port可以左右都插到會就手好多
你m1同埋16GB RAM用chrome都冇所謂啦
而家m1行arm64版chrome仲好鬼順添
我airpod如果iphone同mbp都有開晒藍芽的話,就算用mbp開youtube都好都一定係連落iphone
有時mbp睇開野用iphone聽完錄音又跳唔返mbp,我都唔知係我問題定mbp問題
已經唔係夠唔夠問題
係睇個yotube風扇都嘈到仆街
又熱到死
macbook加ram加ssd要比premium又唔係第一日做,又唔係用槍指住你一定要加,冇需要咪唔好加囉,要用岩用就係合理架啦
用埋教育價加信用卡cash back 買512 ssd 加8gb ram 嘅MacBook

Air同pro只係差1650 係咪直接上pro好過
用緊部2014 128老爺mba 已經等唔到了
上pro啦唔好為左個小小諗咁耐
有冇人部m1 mbp會突然黑mon 冇哂反應 要reboot?
利申 兩日已經發生左3次
幾時出16吋m1 pro呀
Pro la 又唔差3000
最後買咗verbatim type C hub (8 in 1)
只係駁MON(VGA/HDMI),唔熱,微暖
呢隻hub個價都分別好大,3百幾至唔百幾都有。有又幾間唔同代理。
之前將mini駁去個4比3舊MON有問題,反而用HUB輸出又好正常。
3百幾至5百幾
有冇人部MBA M1係待機咩都無開既情況下跌左20%電?我舊電係咪有問題?
16“ 應該唔止m1咁簡單
有冇重新開機睇吓係Software 問題定電問題
Pro?
pro啦 越諗越傻
加多少少或者遲d買就唔洗受呢d苦
唔知你講乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞