[Mac撚] 用家/買機集中討論(56) 煙條苦主寒冬取暖 乞衣撈底廢物回收

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
佢仲未知自己衰咩
無論個post講緊咩都好
都要講自己賺左幾多,或者有幾多錢,或者fullpay左tesla
呢d咪滿身銅臭囉
唔係呀佢係唔係miss左我張單
巴打係咪用教育價買?
yes ar
有時見佢講講下邊部Mac好都要攝句自己炒iPhone賺到幾多
真係唔知俾咩反應好
反正已block 冇興趣知佢搵幾多錢
我5分鐘前轉埋岀貨了
我係教育價tim
我見坦巴仲同佢有傾有講
佢應該仲有可取之處嘅
8-15仲未出
點解我16 1TB要28號
周圍豐澤macbook air 同pro 都冇貨
有冇咁多人買呀
Bloomberg: Apple Preps Next Mac Chips With Aim to Outclass Highest-End PCs
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-12-07/apple-preps-next-mac-chips-with-aim-to-outclass-highest-end-pcs

幾個point
- 最快出年春季開始出勁過M1嘅Mac,之後秋季都會有
- 包括MBP/入門+高階iMac
- 下round嘅Apple Silicon嘅將會比業界想像更勁
- Apple整緊粒最高16+4核俾MBP/iMac ,但會因應產能問題而改為出8+4/12+4
- 高階iMac/Mac Pro試緊32粒高效能核
- M1係下代iPad Pro粒SoC嘅變奏版
- Apple試緊16/32 GPU core俾高階MacBook同中階iMac
- 2021年尾/2022年會有64/128粒GPU core俾最高階嘅Mac
今次有幾樣啟示嘅
- 3月好有機會有event
- iMac有分入門/中階/高階,估計入門係細iMac,中階係大iMac袋底,高階就係升爆版
- 成篇嘢冇提過堆新SoC有MBA份,而家可以放心購買
- 8 core玩某啲game都已經順,上到128 core隨時玩到Native 6K 60Hz
係變奏版啫,唔係真係M1
但4+4CPU同8核GPU應該走唔甩
再閹走啲memory bandwidth、thunderbolt support、降低TDP返去iOS水平
咁就應該係A14X

至於Mac Pro轉ARM係遲早嘅事,話咗會完全取代Intel
講真CPU同GPU性能咁強勁其實仲有冇需要用Afterburner
錯過咗Black Friday 有優惠卷既時間
不過依家個價都平過香港
諗緊買唔買好?
2019 macbook pro 13"16gb ram 好想換m1 macbook air
屌那星 開緊4 tabs safari + 2 tabs chrome 上連登都已經lag緊
睇zoom recorded video又熱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞