[Mac撚] 用家/買機集中討論(56) 煙條苦主寒冬取暖 乞衣撈底廢物回收

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
唔該坦巴
希望apple可以為intel用家平衡番個心理
提供特別trade in program俾Intel用家用「高價」trade部M1
其實一年後大約TRADE番幾多成?
Mac個價仲閪過iPhone
勁如MBP最多都係$5000
Air得$2000
原定8號機今日收到.
快但冇想像中快, 可能本身部PC都唔差.
firefox 有問題, 但是beta 已經native support , 試過冇問題.
wifi 用sidecar , 就咁睇都OK, 冇詳細試delay多唔多.
bluetooth 出DAC有明顯delay.
巴打袋低?
我袋低仲係8-15
我sidecar 部ipad 都唔得, 最後要reset network 先用得返
mini 16-512
唔怪得2手市場咁活躍
logitech driver 用到,我用唔G502 lightspeed + powerplay充電pad,起初以為充唔到電,但重插之後就OK
回收鋁殼造新機
Bluetooth 出headphone keep住lag
有無巴打用M1 MBA係睇唔到APPLE TV?

我LOAD入去之後就黑畫面之後就直接彈返出去 但唔係彈APP
我其實對m1x 唔期待佢Unified memory 有16gb
所以我覺得會有額外LPDDR4X 做cache

我估m2先有Unified memory 有32gb
而且覺得
imac 21.5/24 有64gb ddr4 (32gb x2)
imac 27/29 有128gb ddr4 (32gb x4)
做cache
M1咁撚勁正多得Unified Memory Architecture
8GB@M1=16GB@Intel
用airpods pro 冇咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞