[Mac撚] 用家/買機集中討論(56) 煙條苦主寒冬取暖 乞衣撈底廢物回收

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
佢講到好似無rosette 2咁
rosetta 2 都唔係大晒都萬能
佢真係慘
自己買野都要比啲人留言批鬥
rosetta 2 都唔係大晒萬能
佢係個timing有少少尷尬姐,如果隻Intel iMac新出嗰時即買成件事會合理好多
因為衣家M1低階Macs出爐,封走左兩度門:
1) 效能 (同Intel比係大到夠offset Rosetta個penalty)
2) 兼容 (Rosetta 2出閘已經勁多apps / library無痛運作)
當然佢講既未完全支援係事實,audio video有好多I/O同plugin要考慮,成個workflow黎講響Intel macOS係無咩鑊氣,真係要做野要有output最緊要講穩定姐
(不過我覺得佢呢種獨立製作人,反而未必真係咁需要理會workflow,因為只需要對自己個output負責唔太需要同其他人夾)
同埋佢係買iMac
宜家又未有M1 iMac
為左買個5k mon姐

大家稍安無燥
大家有冇買最新版Parallels ?? 大家會買一年定買斷?? 佢雙12話有7折
其實我覺得佢洗乜同人解釋
啱用就買㗎啦
雖然我都覺得買得遲,不過又唔係用你既錢咁肉緊做咩

咩係公廁,我咪人版,岩岩轉左做準備出貨冇耐,10號呀10號都唔知黎唔黎到呀,明唔明白我幾辛苦呀
我覺得佢講得頭頭是道,解釋到自己嘅decision making 係informed

但既然呢部唔係佢唯一同第一部電腦,佢用一萬蚊買M1 Mac mini 用返舊配套先最有經濟效益
萬一有Rosetta 都搞唔掂嘅嘢可以用返舊機或者搵搵workaround

佢錢多或者話部二萬五嘅iMac 相比起M1 Mac mini 俾到佢幾倍工作力提升賺返啲差價就另計
一有現貨就衝用到呢家, 表示同情
部iMac 俾到佢64 - 72GB RAM, 27" 5k 芒
呢2點係M1 Mac mini 做唔到嘅

16GB UMA RAM 點勁都好難贏60GB RAM
5k 芒一部已經成皮嘢
唔做unwire即刻勁疊水
Intel 2手都仲要咁貴
平得嗰少少
我寧願去apple store 買部新既好過啦
2020頭個堆真係苦主黎
大家都以為M1要陣痛一兩年
13999 原價唔叫「高配」喇
人地一晚都唔止兩皮幾啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞