[Mac撚] 用家/買機集中討論(56) 煙條苦主寒冬取暖 乞衣撈底廢物回收

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
28號
肯定好聲過MBA
但未到16吋比個差距咁大

但MBA個喇叭已經好聲過絕大部份notebook
果d 乜乜b&o, harmen karden 調音既notebook 都差過mbp?
唉 太空灰冇哂現貨

等一個月太空灰定現貨銀好
網上面好多人都話wifi 同Bluetooth有問題,有冇人試過?
賤民+2
絕大部份Marketing gimmick

Sony Xperia/Nokia都話自己有蔡鏡
當年HTC都話有Beats

嗰啲調音都係software tuning,插耳筒都用到嗰啲1-CLICK「音效增強」
喺notebook喇叭開音效增強拆到PK

16吋MBP個喇叭以notebook嚟講真係冇第一都應該頭三
即係其實係物理限制下mbp 已經係最好聲既意思?
早兩星期仲有人話香港倉大把貨
YOHO訂完等幾日就有, 原來依加直接缺埋貨
想問下教育價係咪一定要送貨
我見門市有綠燈但買唔到教育貨

仲有你地覺得我教育價應該買袋底版air定
加16gb 512ssd 還是袋底pro 最好
本身有nas
主要係文書用 睇下戲咁
係呀好似自從bts開始就改咗教育價一定要上網買
其實仲諗緊好唔好加ram 同ssd
定袋底玩年幾 就諗下放唔放算
除非預之後成日開VM / 剪4K,8K, 否則袋底
我諗緊如果第日可以裝parallel 好似唔夠ram 用
16吋係最好
13吋唔係唔好,但16吋真係贏一截
但13吋都已經好過同級好多

物理限制其一啦
其次係好多廠都唔重視notebook喇叭本身音質,就好似webcam咁
佢哋將重心放喺散熱/性能/厚薄etc
所以求其放啲垃圾喇叭叫做聽到有聲出就算
然後就掉俾啲音響廠搞crossover叫佢哋整啲有嗰隻廠特色嘅「調音」增強音效
例子當年beats個增強mode就係超重bass
最後貼埋呢啲廠嘅名喺部腦度令到消費者覺得好似好好聲咁
但爛橙包得幾靚,個餡都只係爛橙

而音響廠可以做嘅嘢就真係只得用software tune
如果唔係佢要喺設計部notebook嗰時就要參與其中,即係連喇叭個設計大小同用料都要控制
只係希望聖誕前有得用
我都想
我係袋底教育價灰色air 18-28
我8-12既袋底air都未破處
灰色教育價?
家下入手 16MBP 64GB Ram 會唔會太不智
一開始有問題,連bt speaker/mouse會係咪斷同重連
後尾reset 返個藍牙模組之後好番
搭單同問 情況一樣 都係間唔中先要執相 用邊款好d
會 因為我覺得m1x 下年一定會出換部intel 16
想轉去capture one買斷,用緊fuji機
係呀
係咪一定會15號拎到
都唔差在等多5日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞