[少年監獄] 感受沙咀

1001 回覆
934 Like 10 Dislike
市民應該知道自己最基本權利
連TBB都成日講「我要見我既律師,係律師未黎前,我係唔會講任何野」

但係學校,連大學都唔會教你既野,反而帶你參觀監獄...美好既一面

不過咁講啦,當佢地逼人逼到無路可走時,正所謂狗都會突然惡人。佢地普遍攞住5萬月薪再加於有關設施擁有極高權力。但假如不幸受到意外,例如手指被折斷、眼被插盲。
果5萬月薪可補償嗎?果超高權力感還有用嗎?
不過狗急卻跳不到牆,結果通常都好慘甚至會死亡,但逼佢做到依一步,佢應該都係抱住一齊死的心態了。

老實說,睇你既依段經歷我都無時無刻好心酸,權力果然係令人失去理智 (美國以前都有個好正名監獄實驗改拍電影). 思果報應我唔係太信,但我覺得人唔應該做不合乎道德既野,至於以上既經歷,我諗有關人士要好好思考佢地既所作所為是對是非,是否合道義,畢竟,人生如戲,有時候當今所做既野,好多時都會積落黎,係人生既某階段一次過顯露出黎。即使你唔信思果報應,但當你面對災難性既人生,再諗諗一生人所做過既野,或者佢地都會有所體會。

可惜,太遲了......
如果啲犯忍唔住還拖咁點算
啲阿sir 又會唔會嬲得滯打死人
又或者佢地會唔會驚打死人

google自己search 徐永良啦

search咗……好得人驚
文呀
我個名
去緊睇同囚,有巴打相認既請你睇

睇邊間?有謝票?
如果啲犯忍唔住還拖咁點算
啲阿sir 又會唔會嬲得滯打死人
又或者佢地會唔會驚打死人

google自己search 徐永良啦

search咗……好得人驚

好慘
監生打死

睇邊間?有謝票?

鑽石山,歡迎相認!
入場了
好多MK 樣,仲有對老MK
次次睇完呢啲分享故事都有種這麼近的感覺
文呀

睇邊間?有謝票?

鑽石山,歡迎相認!

鑽石山有謝票wo
記得同游合照
唉,所以話法律面前,窮人含人撚
無財無勢比人屈入去,仲要比人打
我以前都試過比差佬屈,不過我大把錢請律師,打甩之餘再告番佢轉頭
其實係咪入到去就一定打,如果係d有錢仔或大哥d仔都敢打?唔驚比人尋仇?
我以前都試過比差佬屈,不過我大把錢請律師,打甩之餘再告番佢轉頭
其實係咪入到去就一定打,如果係d有錢仔或大哥d仔都敢打?唔驚比人尋仇?

我都諗緊呢個問題 比d有勢力黑2代出番去佢整鋪杰既你嘆?

咁點解唔話向拉佢地個d警尋仇?

咁點解唔話向拉佢地個d警尋仇?

點同呀大佬,你犯法差佬拉你,天經地義,屌佢老母亂9咁打人喎,坐監已經好撚慘
我明白好多呢d o靚仔唔打唔得,不過係想問下有無d特別例子姐

巴打不如係我個post分享下相關經歷
極邪惡隱世香港法律
https://lihkg.com/thread/230842/page/1

我睇依個post由Page 1到依家,每次一開黎睇都只係感受到心酸。
我雖然冇好似樓主咁真正經歷,但每當我睇樓主既文字,已經足已令我置身於當時環境,但我可以肯定樓主當時一定比我想象中更差,我就算思想再黑暗都諗唔到當時當刻既實際情況。

只係可以講香港連幼稚園都玩debate, 竟然到大學都唔教人法律。真係有趣。
定係法律課程exclusively for international school as MUST HAVE course

所以我又想知你當時係點會遇到有關法律問題,有冇學CCTVB講「係我律師未黎之前我唔會講野」好似搞笑,但依句樣係CCTVB咁多年黎最有用教育大眾既野
之後既律師點處理,上庭,法官,等等等既野。都希望巴打可以分享下。

唔介意希望你都可以分享落我果個「極邪惡隱世香港法律」Post
https://lihkg.com/thread/230842/page/1

真心希望可以有人會正視依個問題
正如好多巴打同樓主所講:唔好睇法律好似好遠唔關你事,其實好多野往往都係同你息息相關,只不過可能未遇上咁既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞