極邪惡隱世香港法律

17 回覆
25 Like 0 Dislike
睇左依個post 「[少年監獄] 感受沙咀」
https://lihkg.com/thread/227749/page/1

真係好感嘆香港既法律制度。人自私,為左提升定罪率,為左做少啲文書工作。就叫人亂簽野,而影響佢地既一生。

但搞笑既係香港法律係世上最完善既地區之一,唯一前提係你必須清楚知道香港法律可以帶比你咩權利。唔係話要你好似律師咁條條法律都背到出黎,重要比埋案例。但起碼要知道萬一遇上法律問題,你可以運用咩野權利會保護自己。

但又係搞笑,係香港無論幼稚園,小學,中學,定大學 (除左LLB有關課程) 都唔會教你有關法律既野。反而係幼稚園教緊你點作議論文,點樣玩debate。

最後係咩?經常做法律工作既人員就會係你唔識法律時,為左提升定罪率,為左做少啲文書工作,而叫你簽啲你自己都唔知係咩既野。幾時會知?等你簽完,好擔心時先搵律師,然後佢地就會同你講簽哂野好難打,已經太遲了...

以前我覺得賣健身會籍,保險,倫敦金,好多時佢地都會做好多唔道德既野。但果然沒有最黑,只有更黑。錢冇左可以搵,但人生就只得一次,時間亦都不可保留,十年,二十年,過左就係咁,人生唔會再好似錢咁搵得番果一百,一千萬。

如果佢地會咁樣諗,甚至將自己,身邊最重要既人代落依個角色,佢地總會唔會咁做呢?

我唔太識法律野,期待有其他巴打補充。
唯一識既就係CCTVB都講既:係我律師未黎之前我唔會講野
記住,係律師未黎之前只係可以講依句說話,除左依句,其他句子都唔識講,發音都聽唔明,而且自己隻耳都住係聽唔到野。因為會有好多聲音係你耳邊叫係簽名,你可能會心動,所以同樣記住,你連雙手都冇,係殘障人士,簽名都簽唔到。

以上就係舊假期報導既極邪惡隱世香港法律,各位講豬都快啲試下啦!
講故台,姐係假野
呢排咁多post講沙咀
係唔係幫同囚做宣傳
lm學嘢
想問下香港嘅法律算唔算過時
...
其實呢個係咪笑話黎?
人地教育局寧願推國民教育都唔肯推公民教育,
就係知你班友識得保護自己嘅權利就會大大影響依家嘅社會運作呀
留名
lm
推返出黎先
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞